Drónokkal a cápák ellen Ausztráliában!

A modern technika segítségével csökkentették minimumra a cápatámadások jelentette veszélyt Ausztráliában a SharkSpotter monitorozó eljárás segítségével, amely képes élő videofelvételből felismerni a tengeri ragadozókat a sekély vízben. A megoldás szerint a fürdőzők által kedvelt partszakaszokon drónt reptetnek, mely folyamatosan monitorozza a vizet, és az általa látott képet továbbítja adatfeldolgozásra.

A világon elsőként ismeri fel a cápákat

20170830_dronokkal a capak ellen1

A Little Ripper Livesaver a felszín felett repkedve mindenről tájékoztatást ad: úszók és szörfösök, delfinek, ráják, cápák egyaránt szerepelnek a felvételen. A mélytanuló neurális hálózatok és az MI bevetésével létrehozott rendszer a világon elsőként ismeri fel a cápákat, a tesztek szerint gyorsabban és megbízhatóbban, mint ahogyan erre az emberi szem képes. Alaposan átgondolt projektjük révén az ausztrálok nem csupán észlelni képesek a veszélyt, de a drónra felszerelt megafonnal arról tájékoztatni is tudják a a tengeri ragadozók közelében tartózkodó úszókat, szörfösöket, hogy a saját biztonságuk érdekében hagyják el a környéket.

Csökken a potenciális ember-cápa találkozások száma

dronokkal a capak ellen2.

A tavalyi év során összesen 26 cápatámadás következett be Ausztrália partjainál, ebből kettő bizonyult végzetesnek. A Taronga Conservation Society Australia statisztikái ugyan meglehetősen alacsony számokat mutatnak, különösen ahhoz képest, hány millióan élvezték az óceán habjait 2016-ban a kontinensnyi országban, a helyieket azonban mindig is foglalkoztatta ez a fajta veszély.  Visszatérve a dróntechnológiára: a kutatók állítása szerint annyira korán képesek észlelni a repülő eszköz és a mesterséges intelligencia révén egy-egy cápa helyzetét, hogy az akkor még bőven elegendő idő marad a menekülésre. A potenciális ember-cápa találkozások száma így a fent említett számokhoz képest még tovább minimalizálható.

Több mint egy évig tartott a Sidney-i Műszaki Egyetem Szoftveriskolája (University of Technology Sydney’s School of Software) és a drónokkal foglalkozó The Little Ripper Group együttműködésével zajló fejlesztés. A cápaészlelő rendszer Michael Blumenstein professzor közlése szerint biztonságosabbá teszi az óceánpartokat és elősegítheti az ember és a cápa együttélésének megkönnyítését.

Az automatikus észlelő- és azonosítórendszer ugyan kifejezetten a cápák detektálására született, de a többi, tengerben előforduló objektum feltérképezésével is megbirkózik a fejlett neurális hálózatok és képfeldolgozó eljárások révén, foglalta össze Blumenstein. Közlése szerint hatékonyan tesz különbséget a cápák és más célpontok között, függetlenül attól, hogy a jelforrás videó vagy állókép.
A drónok hamarosan szolgálatba is állnak. New South Wales és Queensland partjainál repkednek majd szeptembertől, a szörfszezon kezdetétől.

Forrás. http://bitport.hu/nincs-tobb-capatamadas-egy-dronnak-koszonhetoen.

Kapcsolódó cikkek:
Drónok pórázon…
Végre Magyarországon is elérhető közelségbe került a „drón jogszabály” – Gondolatok a tervezet margójára egy szakember tollából

Hozzászólások