Felderítés zsebdrónokkal az amerikai hadseregben

A FLIR Systems tájékoztatása szerint az USA hadserege továbbra is élénken érdeklődik a drónok iránt, a vállalat most egy 39,6 millió dolláros szerződést kapott, hogy szállítson le ismeretlen mennyiséget a Black Hornet nevű modelljéből.

Forrás: flir.eu

Forrás: flir.eu

Ez nem a hadseregnél megszokott megoldások egyike, specifikusan a harctéren lévő katonáknak tervezték, hogy azok rövid hatótávolságú, biztonságos felderítést tudjanak végrehajtani a fedezékükből.

A csupán 168 milliméter hosszú és 33 grammot nyomó Black Hornet akkuja olyan 25 percnyi üzemidőt tesz lehetővé, a hatótávolsága 2 km, a végsebessége pedig 21 km/h. A drón a vizuális látóhatáron túl, éjjel-nappal, akár 1,24 mérföld távolságban is képes pontos helyzet érzékelést biztosítani. Jelentősen segítheti harci helyzetekben a csatatér be nem látható részének felderítését az üzemeltető részére küldött élő videókkal, illetve nagy felbontású képekkel.

A gyártó szerint akár 28 km/h erejű szélben is használható, a hirtelen széllökéseket 37 km/h-ig képes kompenzálni. A drón színes kamerája hőkamerás szenzorral szerelt. A GPS-nek köszönhetően nem csak a gazdájához talál vissza, de megadható, hogy egy előre kijelölt ponton szálljon le.

A szétszerelt állapotában akár egy övben is elférő kütyü drámaian javíthatja a katonák helyzetismeretét, kritikus fontosságú információkhoz juttathatja őket és a parancsokságot, ha mondjuk járőrözés közben rajtuk ütnek, vagy csak végre kell hajtaniuk egy előre megtervezett akciót.


Forrás: origo.hu, businessinsider.com

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások