Az elhárító dróntechnika lemaradva! Legyőzhetetlenek az intelligens harci drónok?

A Pentagon vezető kutatója szerint a támadó dróntechnika messze meghaladja a védelmit. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának egyik vezető kutatómérnöke, Mike Griffin szerint a mesterséges intelligencia vezérelte drónok fenyegetését nagyon komolyan kell venni.

Forrás: Computerworld

Forrás: Computerworld

A minisztérium április 9-én megrendezett konferenciáján Griffin felhívta a figyelmet, hogy az ember által irányított védelmi rendszerek egy-két drónnal még meg tudnak birkózni. De mi van, ha száz vagy ezer drón támad egyszerre? Griffin szerint a dróntechnológia támadó oldala jóval előtte jár a védelminek. A rajban támadó drónok ellen egyelőre nincs megbízható védelem.

AI-val felruházott fegyverek?

A mesterséges intelligencia katonai célú felhasználása sok szakértőt nyugtalanít. Genfben nemrég 120 ENSZ-tagállam képviselői kezdtek tanácskozást arról, hogy egyezményben kellene korlátozni az AI-val felruházott fegyverek használatát.

Szinte ezzel egyidőben több ezer Google alkalmazott levélben tiltakozott, amiért a technológiai óriás részt vesz a Pentagon Project Maven névre hallgató programjában, amely a gépi látás algoritmusos fejlesztésével a drónok felvételeinek pontosabb kiértékelését segítené.

Forrás: computerworld.hu

A hír eléggé rémületesnek tűnik, ha már önmagában csak a korlátlan anyagi forrásokkal bíró terrorizmusra gondolunk , nem beszélve itt a kontrolálhatatlan, fegyverkező diktatúrákról. A szerk.

Hozzászólások