Drón – repülő itthoni ütközési teszt videón

Az elmúlt években sokszor hallhattunk már arról, a drónok milyen komoly veszélyt jelentenek a repülőgépekre. Bár elsőre talán nem így tűnik, de kis szerkezetek is súlyos károkat okozhatnak a légi járművekben, arról nem is beszélve, hogy az utasok élete is veszélybe kerülhet egy ütközéskor.

Ezt láthatjuk az általunk is közreadott videón ahol 383 km/h sebességű repülőgépbe csapódik egy 1kg súlyú drón:

Olyat eddig szerencsére élesbe eddig nem tapasztalhattunk, hogy egy drón egy levegőben szálló repülőgépnek ütközik, ám azt tudjuk, hogy főkként a repterek környékén az alacsony magasságban repülő gépek vonatkozásába igencsak reális a drónveszély.

Napjainkban egy ütközési kísérletet hazai szakemberek is elvégeztek a szatymazi reptéren. Ehhez egy Antonov An-2 típusú légcsavaros repülőgéppel szálltak fel, hogy kiderüljön, milyen károkat szenved a jármű, ha a levegőben ütközik neki egy drón. A biztonság kedvéért a repülő csupán 96 km/h sebességgel – vagyis meglehetősen lassan – repült, a lehető legközelebb a talajhoz.

Döntő a sebesség és a tömeg

A videóból jól látszik, hogy a 3 kg-nál könnyebb DJI drón szerencsére nem sok kárt tett a repülőgépben. A tesztelők azt azért megjegyezték, egy ilyen balesetnél rendkívül sokat számít a sebesség és a tömeg, az utasszállító repülőgépekben éppen ezért sokkal nagyobb kár keletkezhet.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20200609_dron_repulogep_baleset_antonov_an_2_dji_teszt_video

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások