Drónok pórázon…

A kereskedelmi drónok egyre népszerűbbek a gazdaság különböző területein. Növekvő számuk egyre több új szereplőt vonz a piacra, hogy technológiai fejlesztésekkel testreszabják  járműveiket a felhasználók és a képviselt iparág igényei szerint. Az alkalmazások többsége ugyanakkor hosszú repülőidőket igényel.

Ezzel már meg is találtuk az iparág fejlesztésének egyik fő akadályát a kis kapacitású drón  akkumulátorok személyében. Átlagosan egy kereskedelmi drón repülési ideje 10 és 20 perc között van, ez pedig jelentősen nehezíti  az időben, vagy távolságban kiterjedt feladatok megoldását.

Intelligens kábeles dokkoló állomás

Amint a legtöbb problémánál, itt is van megoldás. Egy Elistair nevezetű francia cég tervez és gyárt  kábeles dokkoló állomásokat  drónok számára,  magasabb fokú biztonságot, korlátlan szabadságot és nagy sebességű adatátvitelt  ígérve a drón működtetéséhez.

Drónok pórázon… Forrás:https://www.asmag.com/showpost/23131.aspx

Guilhem de Marliave a cég alapítója egyben kereskedelmi igazgatója elmagyarázta, hogy  megoldásuk könnyű hozzáférést biztosít az értékes légi információkhoz. A cég specialitása a tartós légi megfigyelés a popup telekommunikáció és az ipari felügyelet komplex környezetben.

Az Elistar  fő terméke a SAFE-T  egy intelligens dokkoló állomás, a polgári drónok számára kibővített lehetőségeket  kínál a tulajdonosok és felhasználók számára. Az összekötő  mikro kábelnek köszönhetően folyamatos tápellátást és nagysebességű adatátvitelt biztosít. A megoldás széleskörű, valós idejű és biztonságos hozzáférést tesz lehetővé a globális légi megfigyeléshez.
A SAFE-T  tökéletes megoldás több alkalmazáshoz a felügyelet, az ellenőrzés, a távközlés területén. Könnyen szállítható, bevethető és másodpercek alatt üzembe helyezhető bármilyen típusú terepen.
Természetesen a kábeles összekötés  korlátozza a lefedhető területet, de Marliave rámutatott, hogy a mikrokábel biztosította folyamatos tápellátás  kivételesen tartós működést  enged.
„Köszönhetően a redundáns tápellátásnak, a folyamatos és zavartalan  adatátvitelnek és a 150 kg feszítésnek is ellenálló mikrokábelnek,  a SAFE-T  garantálja a drón műveletek teljes körű ellátását tette hozzá. A termék beépített Wi-Fi-t is tartalmaz, telefonról és tabletről is vezérelhető, közvetlen hozzáférést adva az analízishez illetve a telemetriához.
A cég a termék számos jó tulajdonságától várja a kereslet felfutását. A drón telepek korlátozott élettartama annyira közismert probléma, hogy már csak ennek a kiküszöbölése is fellendítheti a keresletet. Marliave hangsúlyozta
„A teljes automatizálás ( pilóta nélküliség )  megnöveli a kábelezett drón repülési idejét,  felhívva a figyelmet  a telepes táplálású drónok fő gyengeségére, továbbáa biztonsági és telekommunikációs piacon a biztonságtechnika légi platformjának demokratizálása is a kereslet fő hajtóereje lehet”.

Forrás:https://www.asmag.com/showpost/23131.aspx

Fordította: Ecsedi Ákos

Kapcsolódó cikk:
Végre Magyarországon is elérhető közelségbe került a „drón jogszabály” – Gondolatok a tervezet margójára egy szakember tollából