Testhőmérséklet mérés hőkamerával – alkalmazhatóság, pontosság, megbízhatóság

A koronavírus – mint ahogy azt mi is jeleztük számos cikkünkben – előtérbe helyezte a hőkamerák alkalmazását a lázas állapot kiszűrésében. Cikkünk most az Aspectis Kft elemzését mutatja be a témában, segítve a tájékozódást, tisztán látást, egyúttal az Axis/Grekkom kapcsolódó technológiáját is bemutatja.

A hőkamerákat jó néhány éve előszeretettel használják bizonyos specifikus biztonságtechnikai területeken. Ezek között kiemelt helyen szerepelt eddig a periméter-védelem, azaz amikor egy objektum külső védelméről kell gondoskodni. Ezen a területen ma a megfelelő analitikával felvértezett hőkamerák jelentik az egyik leghatékonyabb megoldást. De egyre nagyobb szerepet kapnak például a tűzesetek jelzésében, sőt előrejelzésében is. A koronavírus járvány azonban előtérbe helyezte a hőkamerák alkalmazását a lázas emberek kiszűrésében. Szinte a csapból is az ilyen megoldásokat reklámozó hirdetések ömlenek ránk.

Forrás: Axis

Forrás: Axis

Hogyan működik, mire figyeljünk?

Először is tisztázzunk néhány kérdést! Talán a legfontosabb, hogy ezek az eszközök nem alkalmasak a korona – vagy bármilyen más – vírus kimutatására. Egyedül a vírus jelenlétére utaló egyik tünet, a magas testhőmérséklet detektálására használhatók. Másik fontos szempont az eszközök pontossága. Mindenki úgy reklámozza ezeket az eszközöket, hogy 0.3C˚-on belüli pontossággal mérnek, amely már alkalmas az adott feladatra. Felvetődik a kérdés, hogy ez hogyan lehetséges, amikor a legjobb gyártók kameráira is jellemzően 5 C˚ pontosságot adnak meg. A „titok” abban rejlik, hogy ez az érték a kamera teljes működési tartományára vonatkozik, ami akár több száz méter is lehet és az érzékelt objektumok mérete, valamint a környezeti hőmérséklet is tág határok között mozoghat. A testhőmérséklet detektálás azonban tipikusan néhány méteren belül, beltérben (azaz jól behatárolható hőmérséklet tartományban) és a kamera látóterében nagynak számító objektum (általában az arc) elemzésével történik. Ezek figyelembevételével már elérhető a jelzett pontosság.

Mindegyik megoldás működésének az a lényege, hogy a hőkameráról érkező stream-et valamilyen szoftver elemzi. Az elemzés általában két fázisból áll. Az algoritmus első körben arcot keres a képen, majd ha megtalálta azt, lefuttatja rajta a „hőmérséklet mérő” elemzést és ennek eredményét megmutatja.

A piacon többféle megoldás is elérhető

Vannak olyanok, ahol a hálózati hőkamera egy számítógépre küldi a képet és a feldolgozó program a PC-n fut. Vannak beléptető kapu kialakítású eszközök és olyanok is, ahol maga az algoritmus is a kamerán fut. Egyes megoldások megfelelő működéséhez egyfajta referencia eszközre – ezeket általában Blackbody néven emlegetik – van szükség. Ez egy olyan berendezés, ami egy állandó referencia hőmérsékletet „sugároz” és a hőkamera ennek segítségével kalibrálja magát. Ennek az a hátránya, hogy sokszor körülményes a telepítése és megdrágítja a rendszert, ugyanakkor a gyártók csak ezzel tudják a megfelelő pontosságot garantálni. Meg kell még jegyezni, hogy a mérés pontosságát befolyásolja, ha nagy hidegből, vagy melegből érkezik a mérendő személy. Meg kell még jegyezni, hogy kültérben nem igazán használhatók ezek a megoldások, hiszen túl sok befolyásoló tényező (szélsőséges külső hőmérséklet, a szükséges távolság biztosítása, stb.) van egyszerre jelen, amelyek együttesen lerontják a mérés pontosságát.

AXIS/Grekkom – egy egyszerű és nagyszerű megoldás

Az a megoldás, amit szeretnénk bemutatni, a lehető legegyszerűbb felépítésű. Mindössze egy Axis hőkamera kell hozzá, amelyre a Grekkom cég HTC (Human Temperature Control) nevű applikációját kell telepíteni. A telepítést követően kalibrálni kell az eszközt, amelyhez nincs másra szükség, mint egy olyan személyre, akinek előtte hitelesített mérővel megmértük a hőmérsékletét. A kalibráció 3-4 percet vesz igénybe és máris használható az eszköz. Saját tapasztalataink alapján rendkívül gyorsan mér, általában 1 másodpercen belül produkálja az eredményt.

Forrás: Axis/Grekkom

Forrás: Axis/Grekkom

Az eszköz könnyen integrálható VMS, illetve beléptető rendszerbe, így csak akkor léphet be valaki, ha érvényes kártyája van és megfelelő a hőmérséklete. Ezeken kívül az I/O portjával vezérelhetünk fényjelzést is, kitehetjük egy monitorra a képét, stb. A kamera ideális elhelyezése: kb. 180cm magasan, 1-4 méterre a mérendő személytől. Az egész gyakorlatilag percek alatt telepíthető és a piacon elérhető megoldások között a teljes rendszer költsége is kedvezőnek számít köszönhetően az egyszerű felépítésnek, a kevés eszköz igénynek és a gyors telepítésnek. Meg kell még jegyezni, hogy a rendszer üzemeltetésének költségei is kedvezőek, hiszen azon kívül, hogy időnként kalibrálni kell a rendszert (ez gyors és egyszerű folyamat, nem kell küldő szakembert igénybe venni) más karbantartási igénye nincs. Szükség esetén gyorsan áttelepíthető.

További információk: aspectis.hu

Kapcsolódó cikkek: