COVID-19: a védekezés eszközei a Hikvision kínálatában

A világ élenjáró gyártói a video és beléptetés technika területéről széleskörű termékkínálattal segítik a járvány elleni védekezést. Olvasóink nyilván érzékelik, hogy portálunkról is szinte „ömlenek” a COVID védekezés – döntően videotechnikai alkalmazásairól szóló híranyagok cikkek. Most a Hikvision kerül a porondra, aki kétféle technológiát állított hadrendbe a koronavírus elleni harcban, ezek a távoli lázmérésre alkalmas hőkamerák és a videoanalitikák. A Modern Alarm Kft összeállítását olvashatjuk.
hk01

Lázmérés, távolról: a belépéskor

A Hikvision hűtés nélküli bolométeres, lázfigyelő hőkamerái 0,5 °C-os pontossággal képesek az emberek hőmérsékletének mérésére, így az esetlegesen fertőzött, lázas emberek előszűrésére is használhatóak, a bejáratoknál alkalmazva őket.

A DS-2TE127-G4A termosztáttal is ellátott, fekete test (hőmérsékleti referencia) segítségével ez a pontosság, a fix telepítésű kamerák esetében, 0,3 °C-ra növelhető.  A kamera által, a beállított küszöbhőmérséklet feletti hőmérsékletűnek mért emberek valós hőmérsékletét, az elkülönítésük után, orvosi hőmérővel kell ellenőrizni, hogy valóban lázasak-e.

A pontos hőmérsékletmérés érdekében, az embereknek legalább 5 percig kell beltéren tartózkodniuk (a huzatmentes mérési helyszínen), az időjárás bőrhőmérsékletet befolyásoló hatásainak kiküszöbölése érdekében.

hk02

DS-2TP21B-6AVF érintőképernyős, kézi lázkamera Wi-Fivel és Bluetooth kapcsolattal

A komolyabb kiépítésű, kézi lázdetektáló kamera, 160 x 120 pixeles bolométerrel és 6 mm-es fókusztávolságú germániumobjektívvel rendelkezik, így 1,5-2 méter távolságból képes az emberi hőmérséklet mérésére.

Ez jóval több, mint amire az érintés nélküli infravörös lázmérők képesek, így a lázmérést végző személy nagyobb biztonságban van. A mért hőmérséklet a beépített LCD kijelzőjéről, vagy a kamera Wi-Fi hotspotján keresztül iVMS-4200 PC-s, vagy HIK-Thermal mobil alkalmazásra átvitt jellel, tablet vagy PC monitoráról olvasható le. Ez a típus Bluetooth kapcsolattal is rendelkezik, és a beépített Li-ion akkujáról, 4-5 órányi működést kínál, a bekapcsolt funkcióktól függően.

hk03

DS-2TP31B-3AUF kézi lázkamera

A belépőszintű lázfigyelő kamerában nincs Wi-Fi vagy Bluetooth kapcsolat, így távolról nem, csak a beépített LCD monitoron olvasható le a mért érték. Ez szintén 160 x 120 pixeles felbontású érzékelővel rendelkezik és 3 mm-es objektívje, 1-1,5 mm-es távolságból biztosít pontos mérést. Bár ezeket a hordozható kamerákat elsősorban kézi használatra tervezték, de háromlábú kameraállványra szerelve, fixen is használhatóak, megkímélve az operátorokat, az egész napos kézben tartástól.

Láz detektálásakor (a beállított küszöbérték meghaladásakor), a hőmérséklet kijelzett színe pirosra vált és villog. A kézi hőkamera hangjelzést nem ad ki. Beépített Li-ion akkujáról, 8 órányi működést kínál, és a Modern Alarm Kft. üzletében, működés közben is kipróbálható.

hk04

Fix telepítésű lázfigyelő kamerák

A Hikvision 160 x 120 pixeles bolométerrel ellátott cső- és dómkamera kivitelű lázfigyelő kamerái, rövid távolságú monitorozásra használhatóak, vagyis az épület, állomás, üzlet, repülőtér, stb. bejáratánál figyelhetjük velük a belépő, vagy a sorban álló embereket. Ezek duál spektrálisak, azaz két, vagyis a hőkamerán túl, egy 4 megapixeles, optikai kamerával is rendelkeznek.

A látható spektrumban működő kamera képen egy mélytanuló (Deep Learning) algoritmus ismeri fel az arcokat, így a kamerát nem zavarják meg a képen található melegebb objektumok, csak az emberi arcok hőmérsékletét méri.

A 3 mm-es objektívvel ellátott DS-2TD1217B-3/PA dómkamera és a  DS-2TD2617B-3/PA csőkamera 0,8-1,5 méteres távolságban, míg a 6 mm-es objektívvel ellátott DS-2TD1217B-6/PA dómkamera és DS-2TD2617B-6/PA csőkamera 1,5-2 méteres távolságban képes a láz detektálásra.

A Hikvision többi hőkamerájához hasonlóan, a kamerák I sorozatú NVR-ekhez csatlakoztathatóak, de akár sziget üzemmódban is működtethetőek. A kamerák és a riasztások, az ingyenes IVMS 4200, vagy a HIK-Central videomenedzsment szoftverrel is kezelhetőek.

Amennyiben a kamera a küszöbértéket meghaladó hőmérsékletű személyt észlel, akkor adhat fény- és hangjelzést is, riasztást a relékimenetén és NVR-en vagy a videomenedzsment szoftveren keresztül.

hk05

Mérés, még távolabbról: nagyobb térben, sok emberen, egyszerre

A nagytávolságú monitorozásra, a 384 x 288 pixeles bolométerrel ellátott, DS-2TD2636B-10/P, DS-2TD2636B-13/P és DS-2TD2636B-15/P csőkamerák használhatóak. A kamerák 10 mm-es objektívvel 3-7 méteres távolságban, 15 mm-es objektívvel 4,5-9 méteres távolságban képesek az emberek hőmérsékletét érzékelni.

hk06

Egyszerre 30 arc detektálására és hőmérsékletének mérésére képes, így a fő felhasználási területe az egyszerre történő, tömeges mérés, amikor szeretnénk információt szerezni arról, hogy a kamera előtt elhaladó emberek mekkora része lázas, vagy van hőemelkedése, de nem feltétlenül szükséges, vagy lehetséges megakadályozni a bejutásukat az épületbe, pályaudvarokra, járművekre, ellenőrzött területekre, stb.

A kamera használható a sorban álló emberek hőmérsékletének mérésére is, bár költségesebb a telepítése a kisebb távolságban használható kézi kamerákénál. Ennek ellenére gazdaságosan használható, ha a kamera nem helyezhető el a sortól mérve, 2 méteren belül.

Lázmérés és maszkviselés ellenőrzése, beléptetéskor

A lázfigyelő hőkamerákon túl, a Hikvision lázfigyelő beléptetőterminálok is képesek segíteni a koronavírus elleni védekezést. A terminálok azt is ellenőrizhetik, hogy visel-e maszkot a belépni kívánó személy, és csak akkor engedik be, ha a hőmérséklete nem haladja meg a megadott értéket és megfelelően viseli a maszkot.

Amennyiben a maszkdetektálást használjuk, akkor természetesen az arcfelismerés pontossága jelentősen csökken, így az arcalapú beléptetés helyett, proximity kártyás beléptetés szükséges.

hk07

Az Ultra sorozatú DS-K1T671TM-3XF és a Pro sorozatú DS-K1TA70MI-T Minmoe lázfigyelő terminál 7 colos, az állvánnyal egybeépített DS-K5604A-3XF/V Minmoe lázfigyelő terminál 10 colos kijelzővel, valamint 120 x 160 pixeles bolométerrel és 2 megapixeles arcfelismerő kamerával rendelkezik.

További, a védekezéshez használható eszközök

Maszkdetektálók

A Deep Learning-alapú maszkdetektálási technológia, a Hikvision kamerákban és NVR-ekben is elérhető. A maszkdetektáló firmwarerel ellátott, 2 megapixeles DS-2CD2T26G2-2I és a 4 megapixeles DS-2CD2T46G2-2I AcuSense csőkamera, valamint a 2 megapixeles DS-2CD2326G2-IU és a 4 megapixeles DS-2CD2346G2-IU AcuSense dómkamera használható maszk felismerésre is.

A fix telepítésű, fentebb bemutatott lázfigyelő kamerák, szintén képesek maszkdetektálásra a látható tartományú kamerájuk segítségével.

hk08

A maszkdetektálásra alkalmas NVR-ek segítségével, egy meglévő IP kamerarendszer (amennyiben a kamerák kompatibilisek az NVR-rel), is „felokosítható”  maszkdetektálási funkcióval.

Az iDS-7716NXI-I4/X(B)(T) és az iDS-9616NXI-I8/X(B)(T) Deep Learninges NVR-ek mind a 16 csatornájukon képesek maszkdetektálásra, az iDS-7732NXI-I4/X(B)(T) és az iDS-9632NXI-I8/X(B)(T) Deep Learninges NVR-ek pedig a 32 csatornájukból szintén 16 csatornán tudnak maszkot detektálni. A maszkdetektáló NVR-ek természetesen kezelik a lázfigyelő kamerákat is.

Belépő emberek számlálását és a biztonságos távolság megtartását figyelő eszközök

A DS-2CD6825G0/C-I(S) emberszámláló kamera speciális firmware használatával képes detektálni, hogy a látóterében található emberek megtartják-e a biztonságos 1,5-2 méteres távolságot. Az emberszámláló kamerák és az I sorozatú NVR-ek segítségével biztosítható, hogy az operátorok tudják, hogy mennyien tartózkodnak egy rendezvényen és közbe léphessenek, ha az már meghaladná az engedélyezett létszámot.

hk09

A Hikvision lázfigyelő és maszkdetektáló megoldásai szinte minden területen használhatóak az állami szektorban, az oktatásban, kórházakban, tömegközlekedésben, bolthálózatoknál, szupermarketekben, repülőtereken, gyártóüzemekben, raktárakban, irodákban, stb.

Ha tekintetbe vesszük egy fertőzés miatti létszámkiesés, vagy esetleges teljes leállás költségeit, akkor az eszközökbe való befektetés számottevően csökkentheti a nagyobb veszteség kockázatát. Természetesen, a vírus terjedésének megakadályozása nemzetgazdasági szinten is csökkentheti a károkat és a következmények súlyát.

További műszaki információkért keresse a Modern Alarm Kft. Hikvision terméktámogató kollégáit!

Tóth István: +36 30 791-3335,  toth.istvan@modernalarm.hu
Waldmann Tamás: +36 30 791-3336, waldmann.tamas@modernalarm.hu

Forrás és kiegészítő linkek, információk: modernalarm.hu

Ui. Hangsúlyoznunk kell, hogy önmagában a láz (hőmérséklet emelkedés) detektálása, még nem jelenti feltétlenül egyúttal a COVID fertőzés kimutatását is, ugyanakkor igen fontos eszköze az előszűrésnek. És igen nyilvánvalónak tűnik, hogy a fent vázolt technikák az előttünk álló hónapokba mind szélesebb körben kerülnek felhasználásra. Cikkünk a megoldások szélesebb körű bemutatásával egyben arra is int, hogy a biztonságtechnikusok és az egészségügyi szakemberek között az alkalmazások indítása előtt megkerülhetetlen az alapos konzultáció, az adott helyzetre leginkább célirányos megoldások megtalálása érdekében. A szerk.

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások