Visonic vezeték nélküli behatolásjelző rendszerek

 1973-ban alapították a közel-keleti székhelyű Visonic-ot. Az azóta eltelt 40 év alatt világszerte méltán elismert biztonságtechnikai, azon belül is a vezeték nélküli behatolásjelző rendszerekre fókuszáló, fejlesztő és gyártó céggé vált.

 

A Visonic hosszú időre visszatekintő tapasztalatainak köszönhetően rendkívül kifinomult és a mai kor igényeinek minden szempontból megfelelő biztonságtechnikai eszközöket kínál, amelyek természetesen az európai szabványok előírásait is kielégítik.

Vezeték nélkül

A mindennapokban tapasztaltak alapján megfigyelhető a vezeték nélküli riasztórendszerek iránti fokozódó, több okkal is megmagyarázható igény. Talán az egyik legnyomósabb érv a vezeték nélküli rendszerek mellett az egyre dráguló munkaköltségek csökkentésére irányuló törekvés. Más szavakkal megfogalmazva, nincs kábel, ennélfogva nincs kábelezési munka. Közhelyesen fogalmazva az idő pénz. Más oldalról nézve sok esetben egy már kész épületben, objektumban van szükség valamilyen biztonságtechnikai rendszer kialakítására. Természetesen a szépen felújított lakás, ház tulajdonosa attól ódzkodik a legjobban, hogy a fáradságos munkával rendbetett otthonát mesteremberek ismételten feldúlják. Persze objektív okok is közrejátszhatnak a vezeték nélküli megoldások melletti döntésben, mint például hogy nincs lehetőség kábeles jelzőhálózat kialakítására, ilyenek lehetnek a műemlék épületek.
Ezekben az esetekben lehet nagyon jó döntés a Visonic vezeték nélküli rendszereinek alkalmazása.

Masco: Visonic vezeték nélküli behatolásjelző rendszerek

Az alapváltozat

A PowerMaxExpress riasztószettre alapozva rendkívül rugalmas lehetőség van az igényeknek leginkább megfelelő biztonsági rendszer kialakítására. A szettben található riasztóközpont a ma már szabványként elfogadott 868 MHz frekvencián kommunikál a kiegészítőkkel, természetesen ugrókódos átvitelt alkalmazva.
A szett továbbá tartalmaz

  • egy vezeték nélküli mágneses nyitásérzékelőt,
  • egy vezeték nélküli PIR-t és
  • egy mindennapos használatot megkönnyítő távvezérlőt is.

 

Amint látszik, ez a megoldás már önmagában kielégítheti egy kisméretű objektum igényeit.

Kiegészítők

Azonban furcsa lenne, ha ez az ismertető itt véget is érne. A kiegészítők rendkívül széles kínálata, illetve a vezérlőközpont képességei maximálisan 28 vezeték nélküli és egy vezetékes zóna kialakítását teszik lehetővé.
Az érzékelők kínálata magában foglalja

  • a nyílászárók védelmére alkalmas, többféle kialakítású mágneses nyitásérzékelőket,
  • a mozgás detektáslásra képes bel- és kültéri PIR-érzékelőket,
  • akár kisállatvédemi opcióval is.

Az illetéktelen behatolás érzékelésére képes eszközökön kívül továbbá megtalálhatjuk a szintén vagyon- és személyvédelmet szolgáló szén-monoxid-, füst-, hő-, gáz- és vízkiömlés érzékelőket is.

Masco: Visonic vezeték nélküli behatolásjelző rendszerek

Kezelők

A felhasználók és aVision PowerMaxExpress riasztó rendszer közötti kapcsolatot alapvetően a központon található billentyűzet és LCD-kezelő biztosítja, de a kialakított rendszer akár vezeték nélküli kezelőkkel is bővíthető. Így a központi egységet akár az illetéktelen hozzáféréstől jól védett helyre is fel lehet szerelni.

Hang- és fényjelzők

A behatolásjelző rendszer nem lehet teljes a jelzőeszközök nélkül. Erre a célra többféle, a központi egységgel kétirányú rádióskapcsolatban álló hang- és fényjelző eszköz közül lehet választani. Ez lehet akár hálózati tápegységgel rendelkező, de akár mindenféle kábelezést nélkülöző teljesen telepes táplálású változat is.

Mesterszint

Aki ennél komolyabb szintű védelmet biztosító vezeték nélküli megoldást szeretne, annak a PowerMaster központra épülő behatolásjelző rendszert érdemes választania. A magasabb biztonsági szintet az alkalmazott PowerG technológia biztosítja, amely segítségével a vezérlőpanel és annak kiegészítői kétirányú rádiós kapcsolatot tartanak fenn. Ennek lényege, hogy az érzékelők a rendszer élesített vagy hatástalanított állapotától függően az érzékelők működési módja aktív, illetve passzív állapot között átváltható, ezzel az azok működését biztosító telepek élettartama nagyjából kétszeresére nyújtható meg. A PowerMaster rendszer kiépítéséhez a kiegészítők közül az előzővel megegyező széles választékból szemezgethetünk. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy az eltérő vezeték nélküli kommunikációs eljárás alkalmazása más termékjelölést hoz magával.
Egy szó, mint száz, ha vezeték nélküli riasztórendszerben gondolkodik, akkor semmiféleképpen se hagyja figyelmen kívül a Visonic által nyújtott megoldásokat.

Forrás: MASCO Kft. 

 

 

Vélemény, hozzászólás?