Nélkülözhetetlenek a korszerű technológiák a kiskereskedelmi bűnözés megelőzésében. A Facewatch

A kiskereskedelmi bűnözés az elmúlt 10 év során a 2013-14-es évben érte el a legmagasabb, 603.000.000 fontos összeget az Egyesült Királyságban. Melyek a biztonságtechnika feladatai? Ezzel kapcsolatban kérdeztek meg szakértőket az IFSECGlobal szerkesztői.A Facewatch (forrás. seccam.hu)

A szervezett bűnözés rohamosan terjed

A hagyományos biztonsági technológiák, főként a CCTV és elektronikus termék kódok, hatásosak a kisebb bolti lopások számának csökkentésében. Ezt mutatja a BRC (British Retail Consortion = Angol Kiskereskedelmi Szervezet) éves bűnügyi kimutatása is, amely 4 %-os csökkentést említ. Ezzel ellentétben a szervezett bűnözés rohamosan terjed. A lopott termékek és szolgáltatások átlag értéke elérte a 241 fontos (£) összeget incidensenként. Ezért egyértelmű, hogy az alkalmazott biztonsági megoldásoknak lépést kell tartaniuk a növekedő fenyegetettséggel.

Hogyan tudják hasznosítani az újabb technológiákat és ezzel növelni a biztonságot valamint fejleszteni a kereskedelmet? Erről nyilatkoznak a szakértők.

Döntő e megbízható biztonsági rendszer

 Simon Chapman, (Lodge Service, vezető)

szerint a kiskereskedőknek nem csak a technológiákba kell befektetniük, hanem ismerniük kell az eszközök, mint például a testkamerák használatát is.

A Facewatch (forrás. http://www.those-who-serve.com/wp-content/uploads/2015/05/6490562_G.jpg)

testkamera

A technológiák alkalmazási aránya sajnos elenyésző a bolti bűncselekmények előfordulásának növekedő számával szemben (nem is beszélve itt a terrorizmus által jelentkező kockázatokról). A bűnözők szervezettebbek, mint eddig valaha, ezért tartanunk kell a lépést és reagálni a növekvő fenyegetésre. A kereskedők kiadásai magasak, a megmaradó összegből pedig nehéz még a biztonságra is fordítaniuk, ezért többnyire a legolcsóbb és sok esetben a legkevésbé hatékony eszközöket vásárolják meg. Ennek következtében sebezhetővé válnak. Ugyanakkor számos lehetőség adott a biztonság növelésére. Költséghatékonyabb a bűnmegelőzés egy drágább, de megbízhatóbb biztonsági rendszerrel, mint az esetleges kártalanítás az eszközök hiányának köszönhetően.

A szakértő véleménye szerint igen hasznos lehet egy arcfelismerő videó rendszer alkalmazása, mely elriaszthatja a bűnelkövetési szándékot és már rövid távon is megtérülő befektetésként lejjebb faraghatja a költségeket is (lásd: később).

Összeköttetés az alkalmazott technológiák között

Mikkel Løcke Winther (Milestone Systems, vezető termék menedzser)

szerint a bolti tulajdonosok kamerákba, alap és fejlettebb analizáló rendszerekbe szeretnének befektetni.
A Facewatch (Forrás. http://1.bp.blogspot.com/-wsdGaPegCCI/T2Cpp-yT9LI/AAAAAAAAAts/A-4VlTdxs9o/s1600/Shoplifting_Meat.jpg)
Beléptető rendszereket, szenzorokat és egyéb eszközöket már rengeteg helyen használnak. Viszont a biztonsági rendszerek között nincs meg a megfelelő kapcsolat és összeköttetés. Az első és legfontosabb cél az lenne, hogy a meglévő és újonnan telepített eszközök összehangoltan és központilag működtethetőek legyenek.

A Facewatch –egy igazán hatékony megoldás

Simon Gordon (Facewatch alapítója)

nyilatkozta: „Jelentős változás küszöbén állunk a kereskedelmi biztonság és CCTV monitoring területén, és még épp időben vagyunk.”

A Facewatch (Forrás: http://mb.cision.com/Public/1424/9469711/88be3e184e5e20dc_400x400ar.jpg )

Simon Gordon

Az arcfelismeréses videó technikát már számos helyen – mint például a közterületi térfigyelés – sikeresen és széleskörűen alkalmazzák. Ezzel is segítve a hatósági adatbázisokból ismert bűnözők felismerését.  (De az említett technológiák a nagyvállalati környezetben is ismertek, gondolunk itt a beléptetésre vagy a munkaidő nyilvántartás ellenőrzésére.)

A Facewatch technologiának ugyanakkor az áruházi és bolti biztonságvédelemben is forradalmi jelentősége lehet. A feltétel persze az, hogy a rendőrségi adatbázisokból az üzemeltetők (bolttulajdonosok) előre letölthető módon megkapják az ismert elkövetők fotóit. Ebben az esetben a rendszer azonnal riasztja a vezetőt, vagy a biztonsági személyzetet, illetve a környezet üzleteit is.

A Facewatch (Forrás: facewatsch )

facewatsch monitor

A megoldás tehát túllép az önmagában csak egy boltra szorítkozó megfigyelésen. Egy intelligens hálózatról van szó, amely a kihelyezett CCTV kamerákat használva összeköti a környezetünkben lévő üzleteket, boltokat, rendőrséget és ezzel egy online, hiteles hírszerzést hoz létre a minket körülvevő bűnözésről. Így egy biztonságosabb környezetet alakít ki a vásárlók és a bolti személyzet számára, valamint csökkenti a bűncselekmények számát.

A Facewatch ( Forrás. https://www.youtube.com/watch?v=bk2u2yWyKLw)

facewatsch hálózat

A Facewatch online bűn jelentési folyamata mindösszesen 10 percet vesz igénybe és ez jóval kevesebb az átlagos, hagyományos 2 hetes módszerrel szemben. A rendszer egy digitális bizonyíték csomagot hoz létre felvételekből, amit azonnal el tud küldeni a nyomozó hatóságoknak. A felvett vallomásokat pedig meg lehet osztani a hálózat tagjai között.
A Facewatch (Forrás: https://www.facewatch.co.uk/cms/fwapps/iOS_Gallery.png )
Ma már sok olyan intelligens elemző rendszer létezik, amely képes tanulni és a kellő adatmennyiség feltöltése után képes kiszúrni egy bolti tolvajt, ez ma már nem merő fantasztikum.

Eredeti szöveg: ITT

Facewatch

Fordította, szerkesztette: Valkó Máté

Kapcsolódó cikkek:

Irány az IP, a kiskereskedelemben! Jelentés egy Angol – Észak-Európai felmérésről a kiskereskedelmi szektorban

Intelligens kamerák: a videó analitika ereje

A beléptetés fejlődését meghatározó 9 legfontosabb irányzat

Hozzászólások