A bűnözők célkeresztjében került a logisztika – A védekezés szempontjai és megoldásai

Carsten König, a TAS biztonsági és kommunikációs rendszerüzletágának vezetője adja közre gondolatait a Git Sicherheit portálon arról, hogy a biztonsági technológia miért kínál döntő hozzáadott értéket a logisztikai központok védelméhez.

A logisztika kiemelkedő szerepet játszik a vállalatok eredményes működésében. Az ellátási láncok megszakadása milliókba kerülhet, sőt a gazdasági túlélést is veszélyeztetheti. Ez nem csak az ellátási lánc esetleges késéseiről szól egy járvány idején. A biztonságos és megbízható szolgáltatások garantálása érdekében a logisztikai vállalatoknak magas követelményeknek kell megfelelniük – a biztonság, a folyamat minősége, a szállítás nyomon követése, valamint az intelligens hozzáférés és a logisztikai ellenőrzés tekintetében.

Forrás: Thermo Control

Forrás: Thermo Control

A biztonság a területen központi szerepet játszik, mivel lopáshoz vezető, vagy a szabotázsra ösztönző biztonsági hiányosságok jelentős felelősségi kockázatot jelentenek a logisztikai szolgáltatók számára, nem is beszélve hírnevük károsításáról.

Mindezek figyelembe vételével hangsúlyozni kell, hogy a behatolásjelző eszközök és integrált biztonsági megoldások döntő hozzáadott értéket jelentenek a logisztikai központok működéséhez. „Természetesen az intézkedések az áruk értékétől és a kockázati lehetőségektől függően különböznek. De a technikai megoldások – a személyzeti és szervezeti intézkedések mellett – a logisztikai szakemberek biztonsági koncepcióinak alapvető elemei.”

A védekezés kültéren kezdődik

A kívülről történő behatolást érzékelése a gyors átjelzésekkel a kerületvédelmi rendszerekkel kezdődik. Keritésvédelmi behatolás érzékelők, mozgásérzékelős optikai, lézer, vagy radar technikák, intelligens video megfigyelés és mindezek rendszerintegrációs megoldásai korán észlelik, és időben jelzik a behatolást a biztonsági részlegeknek.

Forrás: depositphotos.hu

Forrás: depositphotos.hu

A távolsági behatolásjelzést szolgáló lézer vagy radar technológiáknál már a tervezésnél elengedhetetlen a topográfiai viszonyok figyelembe vétele. Figyelni kell a teherautókról történő visszaverődések okán létrejövő lehetséges zavarokra is. Mindamellett, a fenti rendszereknél meg kell oldani a növényzet, illetve a kisállatmozgásokból jelentkező zavarok intelligens felismerését is.

Persze legalább ennyire fontosak a mechanikus védelem jól megtervezett és kiépített eszközei is. (kerítések, kapuk, korlátok stb.), de szükség lehet bizonyos területek lezárásához, a könnyű hozzáférés megakadályozásához és ezáltal a direkt elhárításra rendelkezésre álló idő meghosszabbításához. Szempont lehet még az „upstream” kerületi védelem is, a betörők gyakran érkeznek a létesítmények tetőszerkezetén keresztül is.

Biztonság az épületben

A különféle értékelési lehetőségekkel rendelkező videomegfigyelés mellett az épületbiztonság magában foglalja a behatolásjelző rendszert is – kiemelten is azoknak a vállalatoknak, ahol nincs éjjel nappal személyzet. Ide tartoznak, a raktárak és az érzékeny adatállománnyal rendelkező területek. A követelményektől és specifikációktól függően objektum-specifikus kockázatelemzés készíthető. Az egyes területek ellenállási idejét szintén célszerű meghatározni és összehangolni az összes részleggel.

Hatékony hozzáférés-ellenőrzés

A hozzáférési koncepció esetében a munkavállalókat is be kell vonni a kockázatelemzésbe, amely a munkavállalók ki-be hajtásának áttekintésével kezdődik. Célszerű megtervezni a parkolási lehetőségeket az alkalmazottak számára az külső kerületen kívül is, hogy ne legyenek magánjárművek az első védelmi zónában. Ez minimalizálja annak kockázatát, hogy nagyobb árukat be lehessen rakni egy személygépkocsiba.

Ezenkívül az alkalmazottaknak vezetett mechanikus folyósókon (korlátokon) keresztül célszerű bejutniuk az ingatlanba. Ehhez elválasztó rendszer és a be- és kilépés ellenőrzése szükséges. Ily módon nemcsak az lesz egyértelmű, hogy ki tartózkodik az ingatlanban, hanem ez egyúttal a vészkiürítést is megkönnyíti. A jelenléti ívek automatikusan kinyomtathatók a területekhez rendelve, hogy az összes alkalmazott azonosítható legyen a gyülekezési pontokon. Lehetnek erre olyan megoldások is, amelyek lehetővé teszik az alkalmazott számára, hogy visszajelzést is tegyen a központ számára a tartózkodási helyéről.

Az épületben a bejárati ajtók és a rakodókapuk beléptető olvasó megoldásokkal legyenek nyithatók. A videomegfigyelő és nyomkövető rendszerekkel az áruáramlás hozzáférése, útvonala és kontrolálása hatékonyan biztosítható.

Várakozási idő kezelése nyomon követéssel

Az intelligens hozzáférési koncepciók az autópályán, vagy más közlekedési útvonalakon kezdődnek. Az RFID, GPRS és k lehetővé teszik a folyamatos nyomon követést a rakodás kezdetétől, a szállításig. A biztonsági szempontok mellett itt a folyamatoptimalizálás is fontos szerepet játszik. A sofőr kap egy idő és útvonal keretet amelyben vezethet, így a sima és gyors kirakodás biztosítható, a passzív várakozási idők rövidülnek.

Az olyan megoldások segítenek itt, mint a cleverQ. A szállítás előtt a sofőrök láthatják, hogy hány teherautó vár még feldolgozásra. Csúcsidőben átmenetileg átmehetnek várakozási területekre, így megkönnyítve a forgalmat a cég telephelye előtt. A digitális időpont-menedzsment az utazási idők és egyéb funkciók lefoglalásával jobb tervezéshez és érezhetően nagyobb hatékonysághoz vezet. 

„ Sokféleképpen lehet a logisztikai vállalatokat a lehető legjobban védeni és ugyanakkor optimalizálni a folyamatokat. Az egyedi megoldásokat mindig holisztikusan kell szemlélni, hogy a műszaki rendszerek összehangolódjanak egymással. Ezenkívül fontos megbecsülni, hogy mekkora a várható kár a legvalószínűbb eseményeknél, hogy meghatározzuk az optimális költség-haszon arányt. “  – zárja gondolatait Carlsten König

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások