Kültéri biztonsági körkép

Önkritikusan beláthatjuk, hogy érdemtelenül keveset foglalkozunk a kültéri védelem kérdéseivel pedig az utóbbi évek romló biztonsági tendenciái következtében ( vandalizmus, terrorizmus, illegális bevándorlás stb.) a piacnak ez a területe is dinamikus tempóban fejlődik. Napjainkban már nyilvánvaló, hogy a nagy kockázatú helyszínek, mint pl. a kritikus infrastruktúrák, esetében a kerületvédelmi (peremvédelmi) biztonsági megoldások használata elkerülhetetlen, de további alkalmazási területek is képbe kerültek. Az IFSEC Global piaci kitekintéséből szemezgetünk szerkesztői kiegészítéssel.

Forrás: isaf

Forrás: isaf

Mit jelent a kerületi biztonság?

Az épület létesítmény belső területei megközelítését késleltető, akadályozó többrétegű védelmi rendszerekről beszélünk, ami a külső kerületen túl kritikus belső megközelítési területek védelmét is biztosítja. pl. meghatározott épületek vagy kulcsfontosságú infrastruktúra; az épület homlokzati kerülete, azaz a külső épülethéj; és a belső kerület, pl. belső tér, ahol korlátozott hozzáférésre van szükség. Minden rétegnek segítenie kell a behatolás késleltetését, megakadályozását és észlelését.

Az elmúlt évtizedben a technológiai fejlődés hozzájárult a kerületvédelmi rendszerek körének bővítéséhez. A tradicionális alkalmazási területeken: a katonai létesítményekbe, a kritikus infrastruktúra és más magas kockázatú helyekbe történő behatolások megelőzésén és felderítésén túl a kerületvédelmi megoldásokat most már olyan területeken is alkalmazzák, mint például kereskedelmi és lakóépületek, kiskereskedelmi helyszínek, városi területek, gazdasági létesítmények stb.

A kerületi biztonság magában foglalja különböző elektronikus, fizikai és kombinált technológiákkal a behatolás észlelését, az illetéktelen behatolás blokkolását, a beléptetés ellenőrzését. A telepített rendszerek és technológiák típusa a valószínű behatolási kockázatoktól függ, amelyek a vandalizmustól és az aktivisták tiltakozásától kezdve a lopásokig, kémkedésig és legrosszabb esetben a terrorizmusig is terjedhetnek.

Dinamikusan bővülő piac

Miközben óriási beruházásokra került sor a CCTV és az elektronikus biztonsági rendszerek területén, a kerületbiztonságra nem mindig jutott kellő figyelem Ez azonban kezd változni, amikor a kerületi biztonsági rendszerek beépülnek az integrált biztonsági stratégiákba.

A piac mozgatórugói a jelzett társadalmi folyamatok mellett a következők: a videó megfigyelés technológiai trendei; a munkaerő költségek csökkentési szükségletei; beruházás az intelligens városi infrastruktúrába; a szigorúbb állami elvárások, és a kerületvédelemre vonatkozó iparági szabványok.

(Ilyen specifikáció pl. a PAS 68 a járművek biztonsági akadályainak nyilvánosan elérhető specifikációja, amelyet az Egyesült Királyság kormánya a kerületvédelmi gyártókkal együttműködésben fejlesztett ki. Ez lett az Egyesült Királyság standardja és a biztonsági ipar viszonyítási pontja az ellenséges járművek károkozása enyhítésére szolgáló eszközök (pl, fizikai akadályok, berendezések (HVM) számára)

A kerületvédelem vezető szereplői

A Research and Markets piackutató elemzői szerint a globális kerületi biztonsági piac becslések szerint 2020-ra eléri a 21 milliárd USD-t, és 2015 és 2021 között 8% CAGR-rel növekszik. Jelenleg Észak-Amerika a legfejlettebb régió a kerületi biztonsági technológia területén, azonban Latin-Amerika, a Közel-Kelet és Afrika várhatóan gyorsan növekvő piacokká válnak az elkövetkező öt évben.

A kulcsfontosságú szereplők között szerepel az Anixter International, az Axis Communications, a Fiber Sensys, a FLIR Systems, a Honeywell International, az RBtec Perimeter Security Systems, a Senstar, a Southwest Microwave, a Tyco, az United Technologies Corporation, és az Xtralis.

Többrétegű kerületvédelem

A növekvő kerületi biztonsági fenyegetésekkel felértékelődött a többrétegű kerületvédelem iránti igény is. Az egyre népszerűbb technológiák közé tartoznak az új generációs kerítésen szerelt érzékelők, infravörös és integrált száloptikai PIDS-ek. A hőkamerák és a videoanalitika szintén népszerű megoldások, miközben a behatolásérzékelő technológiák, például a mikrohullámú, a szeizmikus érzékelők és a radar,szintén egyre szélesebb körben kerülnek alkalmazásra…A radar előnye, hogy a legváltozatosabb megvilágítási és időjárási körülmények között is hatékony és megbízható ugyanakkor nagy területeket fed le. Az érzékelési lefedettség vonatkozásába gyakran rentábilisabb megoldás a kameráknál ugyanakkora terület védelmét feltételezve.. Ennek ellenére a videokamerákat széleskörűen alkalmazzák és a legtöbb kerületi biztonsági stratégia szerves részét képezik.

A kerület biztonsági megoldásának tervezése

A kerület biztonsági megoldások tervezésénél is számos tényezőt kell figyelembe venni. Ezek közül csak néhányat kiemelve a védelmi koncepciónak megfelelő céladekvát eszközök és technológiák megválasztása során. Ilyen pl. a védelmi eszközök láthatósága – mi legyen az elrettentés céljával látható, illetve rejtett, milyen földrajzi környezeti feltételek vannak (táj, terep, fény, időjárás), az egyes alkalmazott technológiáknak milyen energia igénye van, de ide tartozik a közvetlen társadalmi környezetről gyűjtött információk és statisztikák (helyi bűnözés, lakosság összetétele), az elsőként reagáló helyekhez fűződő kapcsolatok kialakítása. És persze legalább ilyen fontos tényező a reagáló, rendszereket kezelő személyzet felkészítése, felkészültsége is.

A kerületi biztonság jövője

Noha a kerületi biztonságnak nyilvánvaló elrettentő célja van viszont a városi területeken, valamint a kereskedelmi, kiskereskedelmi és nyilvános alkalmazásokban a terület védelmet lehetőleg nem eleve elrettentő megoldásokkal törekednek biztosítani a jövőben (tereprendezés, figyelem felhívó táblák ) Azaz nagyobb figyelem jut a humán lakossági környezetre. Előtérbe kerülnek az esztétikai szempontok is pl. esztétikusabb mégis antiterror funkciójú utcai bútorok, berendezések, de például biztonsági ültetvényeket is telepítenek ma már esztétikai szempontok figyelembevételével.

A kerületi biztonsági rendszerek magas költségei korlátozó tényezővé válhatnak a piacon, de érzékelhető költségcsökkenés is pl. az éjszakai és nehezített látási körülmények között széles körben alkalmazott és igen hatékony hőkamerák esetében.

A kerületi behatolás-érzékelő rendszerek érzékenyek az állatok, az időjárás stb. által okozott hamis riasztásokra is, ezért a megbízhatóság javítása kulcsfontosságú kihívás az ágazat számára, különös tekintettel arra, hogy a jövőben a kerületbiztonság a rendszerintegrációk eredményeként szervesen kapcsolódik az infrastruktúrák teljes védelmi technológiai képességeihez, jelentősen emelve a védelem egészének hatékonyságát.

A kerületvédelembe egyre nagyobb teret kapnak a légi megfigyelések, leginkább drónok (esetleg léggömbök) A dróntechnika leginkább akkor válhat népszerűvé, ha a gyártók meghosszabbítják az akkumulátor élettartamát, és ha az analitikai képességeik integrálhatók.

A jövőbeni várhatóan a robotika is a kerületvédelmi stratégiák részét képezheti. Valójában már vannak olyan eszközök, egyes nagy telkes infrastruktúrák területén (leginkább kerítések mellett), amelyek megfelelő felszereléssel (CCTV, érzékelők kommunikációs képességek) egysínű pályán haladnak és reagálhatnak a feltételezett behatolásokra. (persze ezek széleskörű alkalmazását nehezen teszik lehetővé majd a borsos költségek). És ugyanebben a vonatkozásban várhatóan megjelennek majd az önjáró biztonsági őr járőr járművek is.

Roboguard önjáró kerületvédelemi megfigyelő robot

Roboguard önjáró kerületvédelemi megfigyelő robot

Forrás: ifsecglobal.com

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások