Videoelemzéssel a kiskereskedelmi veszteségek megelőzésére

Napjainkban a legtöbb kiskereskedő kamerákat telepít üzlete (áruháza) különböző részeibe döntően monitoring célokkal. Kevés végfelhasználó hajlandó foglalkozni a technológiák által nyújtott biztonsági és az üzleti intelligenciát érintő mélyebb elemzésekkel. A rendszerintegrátoroknak természetesen szerepük van abban, hogy partnereik világosabb képet kapjanak az alkalmazási lehetőségekről és a gyakorlatról. Prasanth Aby Thomas, az Asmag portál szakírója cikkéből idézünk.

Forrás: index

Forrás: index

Cél a veszteségmegelőzés

1. Analitika a POS-nál

Az egyik elsődleges szempont, a videokeresések finomítása és egyszerűsítése az időráfordítás csökkentése érdekében. Ez különösen igaz a POS-nál bekövetkező eseményekre. Persze a lopás, csalás, vagy gyanús viselkedés konkrét esetének beazonosítása a POS-on olyan lehet, mint tű keresése a szénakazalban. Itt értékelődik fel az elemzés.

„Ha egységes rendszert használ, mozgásérzékeléses, vagy objektum-észlelési típusú videoanalitikát is felhasználhat az összes olyan gyanús tranzakció keresésére, amely a pénztárnál történik” – magyarázza Kerri- Anne Beech, a Genetec ipari marketing menedzsere. “Tehát gyorsan kiszűrhetővé válnak a lopások és a gyanús viselkedés, amely a POS valós idős és tranzakciós adataival összevetve segít a bizonyítási eljárásokban” .

2. Analitika a peremen

A kiskereskedelmi üzletekben gyakran vannak behatolás-érzékelő rendszerek is, amelyek figyelmeztetnek, ha valaki megpróbál betörni az üzletbe. De a videoelemzés segítségével az esemény előtti proaktív figyelmeztetésre is mód nyílik. Itt a video egy meghatározott zónát figyel pl. az üzletek külső területein és még a behatolások előtt érkezhet figyelmeztetés a gyanús viselkedésekről (perimeter Detection, Intrusion Detection.)

Beech hozzátette, hogy a pandémiás védekezés szigorúbb periódusaiban amikor az üzleteknek egész nap zárva kellett maradniuk, a kiskereskedőknek éjjel-nappal figyelniük kellett üzleteiket és sokkal több betörés is történt. A videóanalitika ilyenkor olyan lehetőségeket nyújthat, amit ilyen helyzetekben is hatékonyan használhatnak.

3. Elemzés a boltban

Amol Kulkarni, a Dragonfruit AI alelnöke és országos vezetője rámutatott, hogy az üzletekben elhelyezett térfigyelő kamerák felvételei az intelligens videoanalitikai szoftverekkel betekintést nyújthatnak – a szigorúan vett biztonsági alkalmazásokon felül – a foglaltság, a mozgásminták, a várakozási idők és az elkötelezettség mutatói vonatkozásában is, hogy a kiskereskedők optimálisan tudják összpontosítani a veszteségmegelőzési erőforrásaikat.

Legjobb megoldás kiválasztása a maximális előny érdekében

A rendszerintegrátorok bizonyos lépéseket követve hatékonyan aknázhatják ki a videomegfigyelési megoldásokat. Sean Foley, az Interface Security Systems vezető alelnöke szerint az első lépés az egyes ügyfelek egyedi problémáinak, kihívásainak megismerése.

“Az ügyfél belső megbízhatósági problémát tapasztal a jelenlegi dolgozói kapcsán?” – mondja Foley. „Vagy kívülről – erősödik kiskereskedelmi bűnözés, például rablások, lopások? Vagy csak általános vásárlói zavarokról van szó? Vagy a partner csak arra törekszik, hogy értékesebb ismereteket szerezzen az ügyfelek viselkedéséről? Egyszóval képbe kell kerülnünk, hogy mi a legsürgetőbb probléma ügyfél számára, tehát honnan indulunk?”

Ennek tisztázását követően, merül fel az architektúra kérdése, például, hogy honnan származik a feldolgozási teljesítmény. Az ügyfelek itt választhatnak. Van olyan élen alapuló elemzés, amely csökkenti a sávszélesség-fogyasztást azáltal, hogy az elemzés magán a szélső eszközön fut. De ehhez speciális képességű kamerákra van szükség, amelyhez jó eséllyel kell az egész rendszert kicserélni. Kiszolgálóalapú megközelítés esetén a feldolgozási teljesítmény a szerveren van és akkor a meglévő kamerák is használhatók és az elemzések is a szerver oldalon valósulnak meg.

További szempontok és kihívások

1. Az üzlet (bolt) mérete

Az alkalmazásra kerülő videó analitikai megoldások értelemszerűen jelentősen különböznek a telepítések helye, mérete, összetettsége vonatkozásába is. Fontos figyelembe venni, hogy a vállalati szintű elemzések (rendszerek) nagyon különböznek a kisebb üzletek igényeitől. Egy vállalati szintű biztonsági projekt esetében az elemzés több helyi kamera és érzékelő adatait kezeli, elemzi és jeleníti meg a webhelyeken

2. Alkalmazási körülmények és a pontosság

Fontos tudni azt is, hogy a pontosság szintje az alkalmazási körülményektől függően ingadozhat, a kiskereskedelmi üzletekben különösen is, tekintettel a szerteágazó mozgásokra és más külső tényezőkre. Ezért a kiskereskedelmi analitikai megoldásokat nehéz beállítani. A legjobb elemzési eredmény elérése érdekében folyamatosan állítani kell a rendszereken. Rendszeresen kell ellenőrizni a megvilágítás, a pozicionálások, felbontási beállítások, a képalkotás helyzetét és a szükségletek szerint kell korrigálni a rendszer észlelési paramétereit.

3. Műszaki problémák

Foley elmagyarázza, hogy bár a videoanalitikai megoldások dinamikusan fejlődnek, a feldolgozásukhoz szükséges infrastruktúra nem biztos, hogy mindenhol elérhető. Továbbá az sem ritka, hogy egyes partnerek már rendelkeznek csúcskategóriás technológiával, ugyanakkor nem tudják használni mert a hálózatuk egyenlőre még nem alkalmas arra.

“Ezek a megoldások gyakran több szélessávú és nagyobb képességű hálózatot igényelnek” – mondja Foley. „A kihívás, amellyel időnként találkozunk, az, hogy az ügyfél robusztus, csúcskategóriás videót akar készíteni, de olyan helyre kívánja telepíteni, ahol jelenleg még nem áll rendelkezésre a megfelelő szélessávú lehetőség. Néha ahhoz, hogy mindent elérhessünk, amit egy kiskereskedő szeretne a videóelemzési megoldásoktól, valamilyen szintű hálózat frissítésre van szükség. “

Következtetés: az Ön üzlete védett a veszteségmegelőzéssel szemben?

A Dragonfruit AI Kulkarni szerint végülis az intelligens videoanalitika hatékony eszközként segítheti a kiskereskedőket a veszteség megelőzésében, csökkentésében, de segít a káresetekhez kapcsolódó események feltárásában is. A projekteket – elvárásokat problémacentrikusan kell kialakítani, folyamatos vevő kapcsolatokban. Bár a videoanalitika egy kifinomult rendszer, amely rengeteg előnnyel járhat, a megfelelő infrastruktúrával és egy folyamatos felülvizsgálati rendszerrel működik a legjobban.

Forrás: asmag.com

Hozzászólások