Biztonságtechnika a retail hatékonyabb működéséért

Hogyan védekezhetnek a kiskereskedők a kiskereskedelmi környezetben – biztonsági és egyéb okon miatt – bekövetkező veszteségek ellen? Az e célokat szolgáló befektetéseknek támogatnia kell a változó fogyasztói elvárásokhoz való alkalmazkodást, miközben védi a vásárlókat és egyúttal elősegíti a profitábilisabb működést is. (tovább…)

Biztonsági technológiai trendek a kiskereskedelem területén

Változatlanul a lopásmegelőzés a biztonsági felügyeleti rendszer egyik alapvető funkciója a kiskereskedelemben. Az asmag.com cikke néhány iparági vezető megjegyzéseit mutatja be a legújabb technológiai fejlesztésekről, egyúttal a biztonsági folyamatokon túlmenően is. (tovább…)

Videoelemzéssel a kiskereskedelmi veszteségek megelőzésére

A lopások, betörések és pazarlások megelőzése kritikus fontosságú minden kiskereskedő számára. De ez még fontosabb a jelenlegi helyzetben, amikor a járvány ennyire visszavetette az ágazatot, az e -kereskedelem jelentős felértékelődése mellett. Az intelligens videoanalitika segít az üzletek biztonságának fejlesztésében (kialakításában), de az üzleti folyamatok optimalizálásában is. (tovább…)

Amikor nem a kamera által rögzített kép az érdekes: videoanalitikai és statisztikai módszerek a kiskereskedelemben. Forrás: Aspectis Kft

Amikor nem a kamera által rögzített kép az érdekes: videoanalitikai és statisztikai módszerek a kiskereskedelemben.

Az IP kamerák megjelenésével az informatika végérvényesen „betette a lábát” erre a területre. Az első IP kamera 20 évvel ezelőtti megjelenése óta ez a technológia összehasonlíthatatlanul többet fejlődött, mint az azt megelőző 50 évben. A kamerák egyfajta „adatfeldolgozókká” váltak, ahol a felhasználó dönti el, hogy mire van szüksége. (tovább…)

Irány az IP, a kiskereskedelemben!

Irány az IP, a kiskereskedelemben! Jelentés egy Angol – Észak-Európai felmérésről a kiskereskedelmi szektorban

A hálózati videó rendszerek globális piacvezetője, az Axis Communications által megbízott Kiskereskedelmi Kutatási Központ (KKK) legutóbbi éves felmérése szerint – mely a kiskereskedelemben használt CCTV alkalmazást vizsgálta – 60% fölötti a száma azoknak az Egyesült Királyságbeli kiskereskedőknek, akik a hálózati IP video rendszer kiépítését tervezik a következő három évben, és majdnem harmaduk már ki is építette ezt 2012 óta.

Domináns CCTV használat a kiskereskedelemben.

Az adatok szerint a 278 Egyesült Királyságbeli kereskedőből, akik visszajeleztek – ők összesen 20.350 üzlet tulajdonosai – 92,8%-uk használ jelenleg CCTV-t. Közülük 32% már váltott hálózati IP technológiára – ez 3,2%-os növekedés az előző évhez képest. Ez a tendencia még hangsúlyosabb az észak-európai régióban.  A még mindig analóg biztonsági video rendszert használók 58.5%-a (súlyozott átlag) tervezi, hogy átvált a hálózati IP-re. Ez is 17%-os növekedést mutat 2012 értékeihez képest.

A tanulmány eredményei t nemrégen  a „Kiskereskedelmi csalások”  című műsor keretében mutatták be Leicesterben, ahol a témáról  Atul Rajput, az Axis Communications észak-európai regionális igazgatója, valamint Joshua Barnfield a KKK igazgatója nyilatkozott.

Áttérés analóg CCTV-ről hálózati IP-re

Az eredményekre reagálva Atul hozzáfűzte: „Az analóg CCTV-ről a hálózati IP-re való áttérés továbbra is hatalmas jelentőséggel bír majd a kiskereskedelem számára. Az Egyesült Királyságbeli kiskereskedők többsége (60,3%-a ) tervezi, hogy áttér az IP-re a következő három évben. Ezen cégek több, mint kétharmada (77%) bír 26 és 500 üzlet közötti kiskereskedelmi egységgel. Ebből adódóan nagy valószínűséggel ez lesz a legnagyobb hatással a kiskereskedelmi vagyonvédelemre, míg a digitális felügyelet és a hálózati videó rendszerek mérvadóvá válnak. Hiszem, hogy a hálózati IP-re való áttérés általánossá válik, és többé nem az lesz a kérdés hogy „mi lenne ha”, hanem az, hogy „mikor” kerül befogadásra a technológia.”

CCTV használat a bolti lopások ellen

A tanulmány megállapította, hogy a mai napig a legnagyobb vagyonvédelmi kihívás, mellyel a kiskereskedőknek szembe kell nézniük, a bolti lopás. Közel egy negyed részük – 24,2% – emelte ki a lopások megelőzését és későbbi vizsgálatát, mint fő okot a CCTV használatára. A válaszadók óriási többsége ( 80%) hangsúlyozta a belső és külső lopások megelőzését és a nagyobb biztonságot, mint a CCTV használatának fő hajtóerejét.

Az Egyesült Királyság összegészében él a CCTV nyújtotta előnyökkel, és ez alól a kiskereskedők sem kivételek. A megkérdezettek 22%-a megállapította, hogy a CCTV legfőbb előnye, hogy jelentős mértékben csökkent a lopások száma. A válaszadók 14%-a fontos tényezőnek tartja a hálózati videó rendszereket, mely 40%-os növekedés az előző évhez képest. Ennek köszönhetően látható, hogy a magas képminőség, melyet a hálózati videó rendszerek nyújtanak, kritikus fontosságú a kiskereskedők számára a lopások számának visszaszorításához és a biztonság fejlődéséhez.

Hálózati IP – integrált üzleti alkalmazások lehetősége.

A felmérésben kérdésként merült fel, hogy milyen szempontok szerepelnek még okként, a hálózati digitális megfigyelések alkalmazására  a vagyonvédelmi  felhasználási lehetőségeken túl is. A válaszadók több mint negyede ( 27 %) gondolja úgy, hogy  az „üzleti intelligenciával integrált alkalmazások”  bevezetését jelentősen segíthetik  az hálózati IP megoldások  Ez legnagyobb mértékben az Egyesült Királyságban és Észak-Európában jellemző.

Főutcára nyíló üzletekből származik a legtöbb kiskereskedelmi  tranzakció és általában ezeknek az üzleteknek a legmagasabb a rezsiköltségük.  Így a költségek csökkentésének szempontja is felértékeli  a megfigyelő rendszerek valós időben történő alkalmazását az üzleten belüli napi működés megfigyelésének lehetőségével. Ez jó példa a hálózati IP hasznosságának bemutatására, hiszen így nem csak a biztonság szintje emelkedik, de a szolgáltatás és az eladások is fejlődhetnek, megtérülő befektetés tehát egy video megfigyelő rendszer.

Irány az IP, a kiskereskedelemben!

A felhő alapú videós rendszerek használata iránt való érdeklődés, mely nem csak a vagyonvédelmi alkalmazásokra irányul, növekszik az Egyesült Királyságbeli kiskereskedők körében. A válaszadók közel fele (49,9%) érdeklődik az ügyfélhívó és áthaladó forgalmat megszámláló rendszerek iránt – melyek új segítői az értékesítésnek és a marketingnek.

A KKK igazgatója, Joshua Bamfield Professzor hozzátette: „A felmérés egyértelműen rávilágít a kiskereskedelmi szektorban meglévő folyamatos IP-alapú kamera rendszerre való átállásra. Ezt a HD minőségű képek, valamint az üzleti célú elemzések lehetősége iránti igény hajtja. Ez az a két terület, ahol az IP rendszerek egyértelmű előnyökkel bírnak a régi technológiákhoz képest.  

Forrás : Detektor International, 2014 NOV/DEC

Válogatta, fordította: Szabó László

Lap teteje