Amikor nem a kamera által rögzített kép az érdekes: videoanalitikai és statisztikai módszerek a kiskereskedelemben.

Az IP kamerák megjelenésével az informatika végérvényesen „betette a lábát” erre a területre. Az első IP kamera 20 évvel ezelőtti megjelenése óta ez a technológia összehasonlíthatatlanul többet fejlődött, mint az azt megelőző 50 évben. A kamerák egyfajta „adatfeldolgozókká” váltak, ahol a felhasználó dönti el, hogy mire van szüksége.

Amikor nem a kamera által rögzített kép az érdekes: videoanalitikai és statisztikai módszerek a kiskereskedelemben. Forrás: Aspectis Kft

A kamera, mint adatszolgáltató

Sok esetben a hagyományos szolgáltatás a szükséglet, azaz a kamera jó minőségű képeket közvetítsen, de egyre több az olyan felhasználás, amikor a kamera képe nem, csak az abból kinyerhető információ az érdekes. Ez az információ lehet egy rendszám, egy bejáraton adott idő alatt áthaladó emberek száma, egy vásárlói sor hossza, stb.

… és mint „okos” eszköz

Más szemszögből nézve az okos kamerák lényegében egy hálózatra kapcsolt számítógépek, amik mellesleg képet rögzítenek. Ez azért egy kicsit viccesen hangzik, hiszen mégiscsak kamerákról beszélünk. Ma hajlamosak vagyunk szinte minden technikai eszközünket az „okos” jelzővel illetni, de a kamerák esetében ez sok esetben méltán alkalmazható. Azt tudni kell, hogy a képelemző szoftverek rendkívül erőforrás igényesek, hiszen valós időben kell a kamera által szolgáltatott – jellemzően nagy felbontású – mozgó képeken bonyolult matematikai algoritmusokat futtatniuk. Éppen ezért nem is minden feladatot tudnak ma még elvégezni, a legösszetettebb elemzésekhez inkább a képeket biztosítják és a valódi feladatot a nagy teljesítményű központok végzik el. Azonban a kamerákba beépített erőforrások teljesítménye évről-évre elképesztő mértékben fejlődik, így ma már egyre kevesebb az a képelemzési feladat, amelyet a kamerák önállóan már nem tudnának elvégezni.

Amikor nem a kamera által rögzített kép az érdekes: videoanalitikai és statisztikai módszerek a kiskereskedelemben. Forrás: Aspectis Kft

Ha például a vásárlók megfigyelését vesszük szemügyre, akkor ezeknél az alkalmazásoknál éppen az az érdekes, hogy elvész a megfigyeltek személyes jellege – mint ahogy a közpénz is elveszti időnként a közpénz jellegét. Mit is értek ez alatt? Azok számára, akik ezeket a rendszereket használják például egy üzletbe belépő személy kiléte egyáltalán nem érdekes, csak az a tény, hogy bejött. Az viszont már érdekes, hogy milyen korú, nemű, merre járt az üzletben, a belépők közül hányan vásároltak, kimutatható-e összefüggés más tényezőkkel (pl. időjárás, napszak, évszak, stb.), de, hogy konkrétan ki volt az a személy, az nem releváns. Az esetek döntő többségében ki sem derül, hogy miket mér, figyel egy kamera? Napjainkban a legtipikusabb funkciók a vevőszámlálás, nem- és kormeghatározás, üzletben bejárt útvonal, sorhossz figyelés. A sort hosszan folytathatnánk, a lehetőségek szinte korlátlanok, hiszen számtalan algoritmus és szoftver kifejleszthető és futtatható a kamerákon.

Amikor nem a kamera által rögzített kép az érdekes: videoanalitikai és statisztikai módszerek a kiskereskedelemben. Forrás: Aspectis Kft

Adatfeldolgozás

Mi történik azzal a temérdek adattal, információval, amiket a kamera összegyűjt?  A kameráktól az adatok általában valamilyen központi adatgyűjtő és feldolgozó rendszerbe kerülnek. Az egészet úgy kell elképzelni, hogy ide sok forrásból érkeznek adatok, ilyen forrás lehet egy kamera is. Ezeket a forrásokat az egyszerűség kedvéért nevezzük szenzoroknak. Így például egy bejáratnál elhelyezett számláló kamera mondjuk, percenkét küld két értéket, az egyik a bejáraton be-, a másik a kilépőket jelenti. Az üzletben lehet számos más kamera az előzőkben említett funkciókkal, de érkezhet adat a parkoló telítettségéről, az időjárásról, az Euro árfolyamáról, bármiről, ami az adott üzlet forgalmát befolyásolhatja. Mindezeket összevethetik a számlázó rendszer adataival, készlet nyilvántartással, bármilyen más üzleti folyamattal és táblázatokat, grafikonokat kap a felhasználó. Ezt megteheti webes felületen, kaphat róla megadott időközönként jelentést, ahogy az üzleti folyamatai megkívánják.

Amikor nem a kamera által rögzített kép az érdekes: videoanalitikai és statisztikai módszerek a kiskereskedelemben. Forrás: Aspectis Kft

Vásárlói látogatási statisztika: életkor, nem, időjárás, nap, országok – szerinti bontásban.

Tőlünk nyugatabbra elterjedtebbek ezek a rendszerek. Ott már felismerték, hogy egy videó rendszer – ha okosan alkalmazzák – nemcsak szükséges költség, de akár pénztermelő is lehet. Például Bécsben a Benetton legnagyobb európai üzletében a hagyományos személy- és áruvédelmi funkción kívül hatékonyan használják a rendszert marketing és kereskedelmi célokra, sőt az eladók hatékony irányítására is. Itt az általunk is forgalmazott Netavis-t használják. A Benettonhoz hasonlóan az Esprit, Eurospar, Wien Mitte kiskereskedelmi láncok, üzletek, bevásárlóközpontok használják ezeket a rendszereket.

Magyarországon még kicsit gyerekcipőben járnak ezek az alkalmazások, bár vannak hazai példák is. Elsősorban a nagy nemzetközi hálózatok alkalmaznak ilyen eszközöket, de úgy látom, hogy bőven van tere a fejlődésnek.

„A Nagy Testvér figyel” szindróma- etikai kérdések.

Azért ez már nagyon „a Nagy Testvér figyel” szindróma. Tiszta „Person of Interest” (amerikai sorozat). Nem veszélyes ez, nem vet fel etikai-morális kérdéseket? Mint korábban is említettem ezekben az alkalmazásokban kevésbé vannak kitéve a megfigyelés alanyai annak, hogy a személyes adataikkal visszaéljenek. A legtöbb esetben ezekben az alkalmazásokban egyébként is úgy kell a kamerákat elhelyezni, hogy azok eleve alkalmatlanak legyenek a felismerésre, ez alól talán csak a nem- és kormeghatározó alkalmazások jelentenek kivételt. Sokszor nem is tárolják ezeket a felvételeket, a kamerák csak adatokat küldenek a központba. Más részről ma a fizikai térben lévő üzletek azzal szembesülnek, hogy on-line vetélytársaik sokkal többet tudnak a vásárlóikról, azok szokásairól, amit aztán „kíméletlenül” ki is használnak. Ezekkel ma már mindennap találkozik az, aki internetet használ és még csak nem is kell hozzá feltétlenül vásárolnia. Ez sokkal inkább „Nagy Testvér” szindróma. A videós rendszerek abban segítenek az üzleteknek, hogy csökkentsék hátrányukat.

A jövő

Természetesen a technológia folyamatosan fejlődik, újabb és termékek és megoldások jelennek meg a piacon. Kamera oldalon a vezető gyártók szinte évente jelentik be azokat az új CPU-kat, amelyekre kameráik épülnek. Ezek mindig az előző generációk teljesítményének sokszorosát nyújtják és mivel a tényleges képfeldolgozáshoz ennek a teljesítménynek csak egy kis részére van szükség, egyre több „marad” az intelligens videós alkalmazások futtatására. Másik oldalon az adatok „tálalása” is folyamatosan fejlődik. Itt is elterjedtek a manapság divatos felhő alapú szolgáltatások és persze a felhasználók is egyre újabb igényeket támasztanak.

Írta: Laczkó Gábor – Aspectis Kft. ügyvezető igazgató

Kapcsolódó cikkek:

Irány az IP, a kiskereskedelemben! Jelentés egy Angol – Észak-Európai felmérésről a kiskereskedelmi szektorban
Nélkülözhetetlenek a korszerű technológiák a kiskereskedelmi bűnözés megelőzésében. A Facewatch
Intelligens kamerák: a videó analitika ereje