ROZCOM kaputelefon – Kimaxoljuk a lakásokat

Ritkán gondolunk bele, de a kaputelefon is felfogható egyfajta biztonsági rendszerként, melynek segítségével a kéretlen ismeretlen látogatókat távol tudjuk tartani, míg az általunk ismert személyeket be tudjuk engedni. A kaputelefon használata során – hang vagy képi információ alapján – mi magunk végezzük el látogatóink azonosítását. Mivel pedig emberi sajátosságainkból következően sokkal jobban támaszkodunk a vizualitás által nyújtott információkra, így egy video kaputelefon alkalmazása is nagyobb biztonságot garantálhat a felhasználók számára.

Forrás:  Masco Kft

Forrás: Masco Kft

Kaputelefonra gondolva, manapság is túlnyomórészt hagyományos, vezetékes kialakítású rendszerek alkalmazásáról beszélhetünk. A vezetékhálózat kialakítása ráadásul ezen rendszerek megbízható, problémamentes használatának sarkalatos pontja. Nem megfelelő kábelek alkalmazása esetén számtalan, lehet hogy csak később jelentkező problémával szembesülhetünk. Számos esetben találkozhatunk a számítástechnikai hálózatokból ismert UTP kábel ilyen téren történő felhasználásával is. Nyolc ér mindenre elég lesz – gondolja az elektromos kivitelezést végző, letudván saját részét, a gondot hátrahagyva a kaputelefont felszerelő kolléga számára.

Forrás:  Masco Kft

Forrás: Masco Kft

Az izraeli ROZCOM cég X500-as Internetalapú kapuegysége ebben hozhat jelentős változást

Számos újdonsága közül talán a két első helyen említendő, hogy alkalmazásával, majdhogynem, teljesen vezeték nélküli kialakítású video kaputelefon-rendszer hozható létre. Sőt akár a monitorok beszerzésétől, felszerelésétől is eltekinthetünk.

Mindez annak köszönhető, hogy az Internetre kapcsolt kapuegységen indított hívás fogadása az okostelefonunkra, vagy táblagépünkre feltelepített ingyenes alkalmazással történhet. Ennek köszönhetően elég a kapuegység megtáplálásáról és az általa vezérelt elektromos zár működetését biztosító csatlakozás kialakításáról gondoskodni. A kommunikáció már vezeték nélküli kapcsolat segítségével működik.

Sőt mi több, elméletileg korlátlan számú felhasználót tartalmazó rendszer építhető fel az X500-as segítségével. Ehhez mindössze az egy lakást és öt felhasználót tartalmazó alaplicenc, megfelelő számú kiegészítő licencét kell beszerezni.

A rendszer működésének sajátossága, hogy az egy lakás alá felvett felhasználók akár közvetlenül, pl. más családtagok zavarása nélkül, is felhívhatók. Mindezeken felül, ha a folyamatban lévő kommunikáció diszkrécióját biztosítani szeretnénk, chatelés formájában, akár írásos módon is bármikor folytathatjuk.

Az okostelefonok használatával kialakított kaputelefon rendszer további előnye, hogy a mobilitásnak köszönhetően, tartózkodási helyünktől függetlenül, a bejövő hívás mindig megtalálhat minket, így nem maradunk le egyetlen fontos látogató érkezéséről sem.

Amennyiben ez a rövid ismertető felkeltette figyelmüket, forduljanak kollégáinkhoz további információkért.

Patak Tamás
Rangidős Műszaki Vezető
MASCO Kft.