Fajsúlyos IP CCTV megoldások. A GRUNDIG új IP fejlesztései

Még néhány hónappal ez előtt csak arról beszélhettünk, hogy a Grundig IP CCTV kínálata is bővül/megújul. Mostanra határozott tény és elérhető az új termékcsalád közel teljes választéka. Hosszas lenne felsorolni, hogy milyen új kamerák és rögzítők kerültek be a választékba, ezért inkább csak szemezgetnék.

CONNECT, PROFESSIONAL és TOP – LINE

A kamerákról előjáróban és általánosságban annyit szeretnék elmondani, hogy szinte kivétel nélkül rendelkeznek PoE megtáplálási lehetőséggel, beépített SD kártya foglalattal (max 128. Gb); legalább 2 párhuzamos jelfolyamot (stream) képesek továbbítani a hálózat felé; minimum 4 analitikai funkcióval (mozgás-/vonalátlépés/területre behatolás/szabotázsérzékelés) látták el őket. Nem szabad elfelejteni, hogy a GRUNDIG tavaly bevezetett osztályozásával háromfelé osztja saját termékválasztékát. A CONNECT LINE a költséghatékony alap kategória (rengeteg extrával). A PROFESSIONAL LINE már az emeltebb igényekkel fellépő megrendelők igényeire lett szabva. A TOP LINE pedig olyan extra összetevőket és szolgáltatásokat kínál, mint akár a 4K felbontás, halszemoptika, TAMRON optikák, P-IRIS funkció, arcfelismerés (nem azonosítás, „csak” felismeri, hogy az ott egy emberi arc), 4 stream egyidejű továbbítása, stb. Azt ugye el sem kell mondanom, hogy valamennyi kamera megfelel az ONVIF-S szabványnak. Ez ma már természetes.

4K IP – GCI-N0586T

Az egyik a cég legújabb, 4K felbontást kínáló IP kamerája (GCI-N0586T). Az extrém kategória határait súroló felbontáson túl érdemes megjegyezni, hogy a készülék motoros ZOOM és P-Iris funkcióval felvértezett optikával látták el. A ZOOM tekintetében semmi komolyra ne gondoljunk (a komolyságot a maximális felbontás képviseli), hiszen 3,5 – 8 milliméteres (116° – 52°) „játékteret” jelent. Mindazonáltal remek eszköz a telepítéskori finomhangoláshoz, hiszen nem kézzel kell óvatoskodni a tökéletes képminőség és az elvárt látószög beállításánál.

Fajsúlyos IP CCTV megoldások. A GRUNDIG új IP fejlesztései

GCI-N0586T

A 4K felbontással és a kamera képminőségével kapcsolatosan három dolgot tartok fontosnak megjegyezni.
Az első a képminősége: 4K (zseniális!).
A második: minden probléma nélkül csatlakozott és együttműködött a CATHEXIS video-rendszermenedzsment  szoftverrel.
A harmadik: ehhez bizony kell a tárhely!

Talán nem lényegtelen az sem, hogy – a család legtöbb tagjával ellentétben – 4 egyedileg hangolható jelfolyamot (stream) képes továbbítani a hálózat felé. Talán már sokszor emlegetett történet, egy jelentős méretű projekt is igazolta: nem ezzel a kamerával kell rendszámot azonosítani. Persze lehetséges – végül is: gyémánttal is lehet fűteni –, azonban a kamera „hazai pályája” a közterületi térfigyelőrendszerek világa, ott érzi igazán otthon magát. Tapasztalatból mondhatom, a képminősége (élesség, színhűség) valóban egyedülálló!

Rendszámazonosítás  – GCI-K1577TH

Ha rendszám azonosítás, akkor mindenképp a GCI-K1577TH az igazi megoldás. Most felejtsük egy kicsit az EXMOR™ képalkotóegységet és a XARINA™ DSP-t, a kiváló fényérzékenységet (0.01 Lux – F1.5 – IRE30 – színes üzemmódban), 3-8mm-es motoros zoom optikát, az IK10-es házat, a quad-stream lehetőséget, a WDR / digitális képstabilizáló / arcdetektálás / kétirányú audio kommunikáció funkciókat. Ami miatt ezt a kamerát kifejezetten ajánlom a rendszámfelismeréshez/-azonosításhoz, az az 50 kép/s frissítési sebessége. Ez utóbbi képessége erősen hasznos pl. mozgó járművek rendszámainak azonosítása esetén. Igen, itt arra szeretnék utalni, hogy a GRUNDIG igyekezett úgy kialakítani IP CCTV kamera választékát, hogy funkcióirányosan is kielégíthesse a felmerülő igényeket.

Fajsúlyos IP CCTV megoldások. A GRUNDIG új IP fejlesztései

GCI-K1577TH

6MP halszemoptikás – GCI-M1566F

A másik termék az új, 6MP-es, ún. halszemoptikás, PANOMORPH technológiát alkalmazó, integrált „kisimító” (kiegyenesítő) funkcióval rendelkező kamerája. Számos kiemelkedő tulajdonsága mellett érdemes kiemelni, hogy bár nem az olcsó termékek közé tartozik, de akár 4 hagyományos kamerát is kiválthat. Természetesen ezt a kijelentésemet projekt/igény sajátosságok tükrében kell megvizsgálni. A közelmúltban jelent meg a „halszemoptikás család” új, vandálbiztos kivitelű tagja (GCI-M1566F), mely már kültérre is telepíthető. Nem lehet eléggé hangsúlyozni: igaz, hogy akár 4 kamerát is kiválthat egyetlen halszemoptikás GRUNDIG IP kamera, de mindig az adott projekt elvárásai döntik el, hogy valóban ez-e a jó megoldás. Pl. ha elvárás kültéren a rendszámazonosítás, akkor mindenképp gondolkodjunk az eggyel fentebbi kamera alkalmazásáról.

Fajsúlyos IP CCTV megoldások. A GRUNDIG új IP fejlesztései

GCI-M1566F

Speed -Dome

Magától értetődően, a speed-dome kamerák sem maradtak ki a választékból, az egyszerű, 18x-os ZOOM tartománnyal rendelkező beltéritől, egészen a 3MP-es, 400°/s (presetre állási pontossága: 0.225°) horizontális forgási sebességű, 30x-os vandálbiztos kivitelű kültéri változatig.

Mielőtt valaki azt a következtetést vonná le, hogy a GRUNDIG nem gondolt a csökkentett elvárásokkal rendelkező projektekre, annak ismételten felhívom a figyelmét a cikk elején már említett CONNECT LINE termékekre. Ezek a képminőség tekintetében alig térnek el nagyobb testvéreiktől, szolgáltatások területén sem sokkal maradnak el tőlük. Sőt, egyes projektekhez (pl. tömegközlekedési járművek) kifejezetten ebben a kategóriában találjuk a legjobb eszközöket (GCI-F4616W).

Stand-Alone rögzítők

Végül, de nem utolsó sorban, rögzíteni is illik a kamerák képeit, bármennyire izgalmasnak tűnhet az integrált SD kártya foglalat. A GRUNDIG 4-től 32 csatornáig több termékkel is a rendelkezésünkre áll, melyekből most két stand-alone rögzítőt emelnék ki. Az egyik a 2 db (max. 4TB-os) HDD fogadására képes GRN-G1116P. Az említett eszköz egy 16-csatornás, stand-alone IP rögzítő. Ami miatt kiemeltem az nem az ONVIF S&G megfelelőség, sem a 160 Mbps -os rögzítési kapacitás. Egy kicsit az árérzékenységre szeretnék vele apellálni. Igen, ez egy GRUNDIG rögzítő, az ehhez illő árral. Ami miatt mégis „hirtelen” olcsó lesz, az az integrált 8-as POE switch. Magyarán, 8 kamerát a közvetlenül a rögzítőbe köthetünk be és táplálhatjuk meg. Ha ennek ismeretében kezdünk egy kicsit számolgatni, máris nem tűnik annyira drágának egy GRUNDIG IP rögzítő. Legalább is ez biztosan nem. Annyit azért említsünk még meg vele kapcsolatosan, hogy akár 5MP-es kamerákat is csatlakoztathatunk hozzá, speed-dome-ot vezérelhetünk vele és a kamerák OSD menüjét is állíthatjuk a segítségével.

Fajsúlyos IP CCTV megoldások. A GRUNDIG új IP fejlesztései

GRN-G1116P

A másik, szubjektív ítéletem alapján kiemelt termék a 32 csatornás GRN-M1232N. Igen, leginkább azért, mert 32 csatornás. Persze, néhány extrája ezen felül is van. Példának okáért, már 6MP-es kamerákat is képes fogadni. Azért tartsuk szem előtt a 200 Mbps-os rögzítési kapacitást, mielőtt 32db 6MP-est próbálunk „rátukmálni”. Mivel 32 kamerát kezel, el is várható, hogy 4 HDD-t tudjon fogadni. Egyedi sajátossága, hogy „vészhelyzeti” (failover) rögzítőként is használható. Azaz, ha egy másik GRN sorozatú rögzítő kiesne a sorból, az M1232N képes azonnal átvenni a helyét. Ami még nem megszokott egy IP rögzítő esetén, rendelkezik a HDMI és VGA mellett 4 BNC video kimenettel, melyekre spot monitorok köthetők. A készülék szoftveréből az egyes kimenetek egyedileg programozhatók, hogy mely kamerákat jelenítsék meg, milyen léptetési sorrendben és sebességgel. Igen, döntésünk szerint, akár a VGA/HDMI kimenetekre is köthető spot monitor! Csak rajtunk áll, mire és hogyan használjuk fel a készülék kínálta széles szolgáltatás csomagot.

Készítette: Ollári Viktor

Forrás: LDSZ Kft.

Kapcsolódó cikkek:

HD-TVI és AHD házassága avagy, lehet egy szabvánnyal több?

Rendhagyó benyomáskeltés …avagy az LDSZ Kft. évnyitó szimpóziuma

Hozzászólások