Építési területek védelme a gyakorlatban: egy biztonsági cég tapasztalatai

A napokban jelent meg írásunk (Vagyonvédelem Építési területeken) az építési területek vagyonvédelme kérdéskörében, döntően a kisebb volumenű és elsősorban lakás – telephely építkezésekkel foglalkozva vetettük fel  azt a  problémát, hogy egy kis figyelemmel, invesztícióval és szervező munkával, meg lehetne előzni a széleskörűen tapasztalt lopás és rongálás károkat.  Úgy gondoltuk, hogy egy tová (bbi kitekintéssel   megkérdezzük egy olyan biztonsági cég tapasztalatait, amely rendszeresen foglalkozik építési területek őrzés-védelmével.

Pográcz Balázst a Marcus Security Kft ügyvezetőjét kérdezzük. 

Hogyan védenek manapság egy építési területet?

Építési területből biztonsági kockázat szerint két féle létezik, zárt, és nyílt. Zárt területek leginkább a magas-építmények, objektumok, lakóházak, nyílt területek az autóút, autópálya, híd, felüljáró, egyéb műtárgy, stb. A zárt építési terület jobban védhető, árammal ellátott területen mozgásérzékelő, kamera is felszerelhető. Az igazán biztonságos védelem a technika felszerelése, és ezzel együtt élőerő alkalmazása. Ebben az esetben az élőerő hatékonyságát jelentősen tudja növelni a technika, míg kizárólag technika alkalmazása – bár lényegesen olcsóbb – jóval nagyobb kockázatot jelent. A nyílt területen technika nehezen alkalmazható, itt a biztonságos megoldást szinte kizárólag az élőerő jelenti.

Mire kell a legnagyobb figyelmet fordítani?

Érdemes figyelmet fordítani az építkezések őrzésénél arra – még ha ez a munkaidő végén, vagy közben egy kis plusz munkát is jelent – hogy az építkezésen lévő vagyontárgyak, építkezési anyagok, munkagépek egy helyen, “összekupacolva”, esetleg fóliával letakarva kerüljenek átadásra. A területen szétszórt, széthagyott, megbontott eszközök és építőanyagok könnyebben eltulajdoníthatóak.
Amennyiben a lehetőségek engedik, célszerű az építkezési területeket akár ideiglenes kerítéssel körülkeríteni, ez is ad egyfajta fizikai elhatárolódást, könnyebben védhetővé válik a terület.

 

A zárt építési terület jobban védhető

 

Mik a személyes tapasztalataik, melyek a legtöbbet előforduló káresetek?

A személyes tapasztalatok alapján lopások, káresetek leggyakrabban a “nem őrzött” időszakban fordulnak elő, és sokszor visszavezethetőek belső visszaélésre, vagy figyelmetlenségre. Ezek az esetek leggyakrabban: üzemanyaggal, szerszámmal, alapanyaggal kapcsolatos lopások. Nem ritka az üzemanyag eltulajdonításnak az a fajtája, amikor külső, nyílt területen, munkavégzés közben, külső segítővel “összejátszva” a munkagépből “csökken” az üzemanyag, amit a hirtelen megemelkedett munkagép fogyasztási norma jelezhet. Erre megoldás lehet a megfigyelő szolgálat alkalmazása.
Magánépítkezéseknél gyakori, hogy az őrzés nélkül maradt területet az elkövetők kifigyelik, és munkaidőn túl (jellemzően nem éjszaka, inkább kora este) munkásruhában, teherautóval eltulajdonítanak nagy mennyiségű építőanyagot, kellő magabiztossággal mozogva a már korábban feltérképezett területen, azt a látszatot keltve, mintha ők is az építkezésen dolgozó alvállalkozók megbízásából tevékenykednének.

Mennyit áldoznak az építkezők, építtetők az építkezésen történő vagyonvédelemre?

Ipari szinten a szükséges és elégséges mértékű a ráfordítás, magánépítkezéseknél jellemzően csak akkor kérnek őrzést, ha már megtörtént a baj, és akkor is jellemzően azokban az időszakokban, amikor nagy értékű, még be nem épített alapanyag van a területen (pl nyílászárók).

Mi tanácsol, mik azok az alapvető eljárások, amiket mindenképpen végre kell hajtani, ha meg akarjuk óvni az építkezésen hagyott tulajdonainkat?

Érdemes a területet technikával védeni,  (mozgásérzékelős lámpák, kamerák,) és ezt kiegészíteni élőerős őrzéssel, vagy ha arra nincs lehetőség, legalább kivonuló szolgálattal leszerződni.
Legalább azokban az esetekben, amikor nagy értékű, könnyen mozdítható anyag érkezik (csempe, szaniterárú, nyílászáró, stb) érdemes arra a pár napra vagy estére, amíg az beépítésre nem kerül, megbízni egy biztonsági céget élőerős őrzéssel. (ilyen rövidtávú őrzést jellemzően a helyi kisebb biztonsági cégek vállalnak, érdemes hozzájuk fordulni) Az őr egy-két napos jelenléte “jót tesz” a területnek, elriaszthatja az esetleges rosszban sántikáló látogatót.

Ami semmibe nem kerül, de hozhat eredményt:

Mindenképpen érdemes a területet bekeríteni, az építési alapanyagokat a nap végén egyben-tartani, letakarni, nagy értékű, de kis méretű szerszámokat, gépeket nem kint hagyni a területen.
Segíthet az esetleges szomszédok tájékoztatása, tőlük való segítségkérés saját értesítési telefonszám megadásával.
Érdemes legalább egy profi vak-kamerát felszerelni a mozgásérzékelő lámpák mellé, és esetleg kitáblázni valamelyik vagyonvédelmi cég táblájával a területet. (A fentebb említett eseti megbízás után megkérni a biztonsági céget, hogy hagyja kint az építkezés végéig a tábláját.)
Természetesen az ingyenes verziók a kockázatot csökkentik, de meg nem szüntetik, az esetleges amatőr, alkalmi tolvajok ellen védenek. Teljes körű védelmet a technika és élőerő együttes alkalmazása jelenti.

Mindenképpen érdemes a területet bekeríteni

 

Kapcsolódó cikk:

Vagyonvédelem Építési területeken

Vélemény, hozzászólás?