logisztika-video-raktar-cover

Hozzáadott érték a logisztikához – Korszerű videó megfigyelés a nagyobb biztonság és jobb szolgáltatás érdekében

A közelmúltig a logisztikai központok elsősorban videó megfigyelő rendszerekbe fektettek be a lopások megelőzésére vagy észlelésére. A hagyományos ipari kamerákkal készített képekkel, felvételekkel jó felszerelés esetén (változó minőségben) de a gyanús tevékenységekben részt vevő embereket ellenőrizni lehetett. Stefan Dörenbach, a Hanwha Techvin Europe DACH szakembere bemutatja, hogy a legújabb videómegfigyelési technológia miként nyújthat további előnyöket a logisztikai ipar számára. (tovább…)

"Students Viet Tran (L) and Seth Robertson with their invention, a sound extinguisher, at the Fairfax Campus. Photo by Alexis Glenn/Creative Services/George Mason University"

Hanggal a tűz ellen, fejlesztési kísérletek a tűzoltás területén

A tűzvédelem kiemelt fontosságú ügy, mivel értékvédelem mellett, életvédelmi funkciókat is betölt. A témához kapcsolódó innovációk ezért megérdemlik a közfigyelmet. A napjainkban alkalmazott oltástechnikai eljárások többsége során az oltóanyagok jelentős károkat okozhatnak. Két amerikai egyetemi hallgató bemutatott egy érdekes oltóanyag nélküli tűzoltó technikát.

(tovább…)

A kormány végre meghatározta a minimális rezsióradíjat

A kormány végre meghatározta a minimális rezsióradíjat!

A kormány a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység minimális, általános forgalmi adó nélküli rezsióradíjának jövő évi legkisebb mértékét 1889 forintban határozta meg – a rendelettervezet a kormány honlapján jelent meg. Október 21 –i cikkünkben számoltunk be arról a problémáról, hogy a kormány a szakmai érdekképviselettől elvonva, saját kompetenciában kívánja meghatározni a minimális rezsióradíj mértékét, amely döntést viszont vonakodik meghozni és ezt a szakma joggal nehezményezi. A döntés ezek szerint végül is megszületett.

Lássuk akkor a konkrétumokat. A főbb tételek közül az alapbér 679 forint, a munkáltatói járulék 242 forint. Az ügyvitel, munkahelyi vezetés-irányítás költség a rezsióradíjból 460 forint, míg a munkahelyi szociális szolgáltatás 52, az iparűzési adó 60, a társasági nyereségadó 4 forint. A tervezet mellékletben tartalmazza a minimális rezsióradíj kiszámítási módját is.
 
A kormány július eleji döntésével tette kötelezővé a minimális rezsióradíj alkalmazását a vagyonvédelmi szolgáltatásoknál is. A kamara reméli, hogy a szabályozás eredményeként a szolgáltatás minősége is javulni fog.
 
A parlament februárban fogadta el a közbeszerzési törvény módosítását, amelyben aránytalanul alacsony árnak minősül a vagyonvédelmi szolgáltatásnál az az ajánlati ár, amely nem éri el a minimális rezsióradíj kötelező mértékét. 

Forrás: MTI/BP

Kapcsolódó cikkek:

Változatlanul nincs szabályozva a vagyonvédelmi rezsióradíj minimum

A személy- és vagyonőrök kötelező képzésének eddigi tapasztalatai

Az érintett tudta nélkül készített hangfelvételek jogi megítélése 

Változatlanul nincs szabályozva a vagyonvédelmi rezsióradíj minimum

Változatlanul nincs szabályozva a vagyonvédelmi rezsióradíj minimum

Közismert tény, hogy a vagyonvédelmi szakmában virágzik a fekete foglalkoztatás és a korrupció, ezért a vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíj megállapítását – legalábbis a szavak szintjén – már tavasszal is, persze leginkább a választások előtt – kiemelt jelentőségűnek ítélte a kabinet. A szakma egyre türelmetlenebbül várja a szabályozást. A témában a legfrissebb hír az, hogy a kormány tovább halasztja a döntést és saját hatáskörben kívánja a kapcsolódó rendeletet kialakítani Pintér Sándor belügyminiszter információja alapján.

Elég érthetetlennek tűnik, hogy vajon miért tartja éppen most elengedhetetlenül fontosnak a kormány azt, hogy saját maga határozza meg azt az összeget amelynél kevesebb óradíjat nem kérhetnek a cégek a vagyonőreik munkájáért. A dolog leginkább azért furcsa, mert általános tapasztalat és leginkább a közbeszerzéseknél, hogy a nyertes ajánlatokban szereplő vállalási díjak gyakran a minimálbérre sem nyújtanak, nyújtottak fedezetet, nemhogy a közterhekkel növelt minimálbérre (egyébként a szakmai kamara honlapján folyamatosan megtalálhatók a minimális vállalási díjak). Azaz a hatóságok (nem ritkán minisztériumok, bíróságok stb.) jártak élen a vállalási díjak irreális alacsony szinten tartásában. Tudunk 700, 750 Ft-os vállalási díjakról is, akkor, amikor a fent jelzett minimálbér és közterhei kifizetéséhez minimum 1100 /óra árra lenne szükség.

Óvatos optimizmusra adott okot a módosított vagyonvédelmi törvény, amely egyáltalán megteremtette a minimális rezsióradíj bevezetésének a lehetőségét, a folyamat viszont a kapcsolódó kormányrendelet közzétételét követően sajnálatosan elakadt. Azóta a szakma az óradíjat konkretizáló belügyi rendeletre vár, ami viszont abban az esetben, ha szabályozást a kormány saját hatáskörébe vonja nem születhet meg, mert ehhez ismét módosítani kell a vagyonvédelmi törvényt, amelyik jelenlegi formájában a belügyminiszter kompetenciájába tartja a rendelet alkotást. Így viszont reális lehetőség az, hogy szabályozás a jövő évre tolódik.
A történet tehát „ róka fogta csuka ” amiben gyaníthatóan változatlanul működnek szűk csoportérdekek, egyébként nem kizárhatóan szakmai oldalról is.

kapcsolódó cikkek:

A személy- és vagyonőrök kötelező képzésének eddigi tapasztalatai

Az érintett tudta nélkül készített hangfelvételek jogi megítélése 

 

Vagyonvédelem Építési területeken

Vagyonvédelem Építési területeken

Indulásként több figyelem és egy kevés invesztíció!

Barátom történetével kezdem, aki egy lakóparkos építkezésbe vágott bele. Az építési területen 8-10 épületet húznak fel Budapest egyik népszerű agglomerációs településén. Az ő lakása csak decemberben készül el, azonban az eddigi lakásából már ki kellett költözzön és a lakópark építtetője vállalta, hogy átmenetileg egy majdnem elkészült, de el még nem adott lakrészben átmenetileg elhelyezi a bútorait, értékeit.  Talán mondanom sem kell, hogy az építési területre betörtek, simán kifeszítették a lakás, hátsó erkély oldali ajtaját, nem kevés dolog tűnt el és persze nem csak a jelzett lakásból, hanem további még le nem zárt lakrészekből is, ahová az építtető már lerakott radiátorokat, kazánokat, stb. az össz. kárérték jelentős..

Nézzük meg közelebbről az eseményeket.  Az építkezés egy közepes méretű téglalap alakú telken folyik, a terület bejárati és egyik oldalsó része van bekerítve, biztonsági őrbódé a bejárati oldalon van. Világítás éjszakára csak a bejárati oldalon lett elhelyezve.  A biztonsági őrök feladata elvileg az volt, hogy óránként (nyilván éjszaka is) járják körül a területet. További biztonsági intézkedéseket (pl. akár riasztók felszerelését) nem látott indokoltnak az építtető?!

A történet nyilván nem egyedi, a sok hasonló eset lopás és rongálás kár ellenére is mintha úgy tűnne, hogy az építtetők, (kivitelezők) nem lennének hajlandóak előre és tudatosan felmérni a biztonsági kockázatokat, és körültekintően megtenni a szükséges intézkedéseket az  építkezés megkezdése előtt. Mi is lehet ennek az oka? Elég kézenfekvő: más az igény az építkezés során, ismét más immár a kész épületnél, hiszen a kivitelező a munka után levonul a területről. A vagyonvédelmi szükséglet tehát periodikus és viszonylag rövid időt érint, ezért a kivitelező általában a lehető legalacsonyabb invesztícióval és figyelemmel igyekszik „letudni ” a feladatot (a károkat követően, pedig nem ritkán fut a pénze után)

Cikkünkben most nyilván nem az építőipari nagyberuházások vagyonvédelmével foglalkozunk (ott általában a problémák ellenére is szervezettebb a vagyonvédelem), inkább a lakás – lakópark – telephely építkezések, kisebb volumenű kivitelezések kapcsán jelentkező tapasztalatokkal.

Tekintsük át akkor, hogy mi minden jelenthet itt vagyonvédelmi kockázatokat. Ami nyilván közismert,  döntően azok az építési területen tárolt és még be nem épített értékes anyagok, szerelvények, szaniterek, gépészeti technikák ( kazánok, radiátorok ) stb., hiszen minden  a feketepiacon jól értékesíthető „ bármi ” ide érthető, nem is beszélve a lakók már az építési periódusban ide  átmenetileg elhelyezett értékeiről ( lád: a fenti eset ). Az elkövetők is több körből kerülhetnek ki, nyilván ami a leginkább közismert a külső körből származó károkozás, de kockázatot jelenhet a körön belüli dolgozó, de akár a beszállítói kör is.

Mi is akkor a teendő. Nem spórolható meg ezen a területen sem egy körültekintő tervező munka, de meggyőződésünk, hogy megéri és ennek segítségével a fenyegető károk nagyságrendjéhez viszonyított meglepően alacsony ráfordítással sok minden megelőzhető.  Próbáljuk meg akkor végiggondolni a vagyonvédelmi intézkedések legszűkebb, mondhatnánk minimál programját.

Először is ismét át kell nézni a területen tárolt és fent említett anyagok, eszközök össz. értékét , ez segít tudatosítanunk a kockázatokat. Alaposan be kell járnunk az építési területet, felismerve a behatolásnak leginkább kitett irányokat, helyeket. A következőt talán furcsa elvárni egy kivitelezőtől: előre kell megpróbálni tájékozódni az építési terület környezetét érintő esetleges bűnügyi fertőzöttséget érintően. Azt talán mondanunk sem kell, hogy megbízható, erkölcsileg fedhetelen emberekkel kell együttdolgozzunk és ez persze érinti az általában nehezebben kontrolálható esetleges alvállalkozói kört is.  
Az értékes és még beépítésre váró anyagokat, szerelvényeket, eszközöket a területen jól védhető és elzárható helységekben, (ha más nincs konténerben) kell elhelyezni és csak a beépítési napokon kell az adott helyszínre vinni ( tehát pl. nem tároljuk le a kazánokat, a még le nem zárható lakrészekben jóval a szerelést megelőző periódusban ).
A területre beszállított és esetlegesen kivitt étékes anyagok eszközök, de akár építőipari értékesebb szerszámok, gépek útját nyilvántartásokkal, végig kell kövessük, a mindenkori felelős megjelölésével.

Ismerve persze azt, hogy a kerítések felhúzása nehezíti az építési terület megközelítését,  a technikák mozgatását, mégis azt kell mondjuk, hogy törekedni kell, a behatolásnak leginkább kitett irányok bekerítésére,  továbbá biztosítanunk kell, a  sötétedés utáni lehetőleg  a teljes körű  külső bevilágítást, kiemelten  a könnyű behatolást sejtető oldalakon.  Vagyonvédelem Építési területeken

A biztonsági őrzés valamely szintje elkerülhetetlen, a pontos útvonalak, terminusok és kontrollpontok megjelölésével, a szolgálat ellenőrzésével.  Ez utóbbit nem győzzük hangsúlyozni, mert a szundikáló és egyébként két óránként sétálgató éjjeli őr nem különösebben megnyugtató megoldás.
Ismét hangsúlyozzuk, hogy minimál programról van szó, amelyik sokkal inkább igényel figyelmet, koordinációt és kontrolt, mint jelentős ráfordítást, mégis a fentiek betartása mellett,  érzékelhetően csökkenhet a kockázat. Ahogy mondtuk csökkenhet, de meggyőződésünk az, hogy elektronikus vagyonvédelem nélkül nem valósítható meg a magasabb fokú biztonság. 
Itt is próbáljuk meg a tapasztalatok szerinti legszűkebb, de szerintünk nélkülözhetetlen megoldást átgondolni. Mindenképpen javasoljuk egy mobil riasztó központ telepítését, a szükséges számú – lehetőleg vezeték nélkül csatlakozó – érzékelővel.  A mobil rendszerrel és indulásképpen akár 4-6 zónával is biztosíthatjuk, hogy mindig a védelmi szükséglet szerinti helységek védelmére tudjunk összpontosítani és az építkezés során a rendszer gyorsan át is helyezhető, ami egyébként gyakori szükséglet lehet. Az érzékelőket ajtók, nyílászárók mellé, de szükség esetén, akár kültéri pontokra pl. oszlopok, is időlegesen felszerelhetjük. A központot optimális esetben a védendő helységben, vagy a közelében célszerű szabotázsvédett helyre felszerelni olyan módon, hogy a jelzéseket, riasztásokat alaphelyzetben a központot kezelő, helyi biztonsági őrzés vegye és tudjon azonnal reagálni.  A jelzések a központhoz vezetékes, vagy – ha még nem történt meg a kábelezés és az építési területeken ez a gyakoribb – akkor rádiófrekvenciás úton jutnak.   GSM kommunikációval mód van direkt távfelügyeleti központba is kapcsolódni és kivonuló szolgálatra szerződni, akik optimális esetben akár 10 percen belül is a helyszínen lehetnek, vagy az őrök mobil telefonjaira küldött SMS riasztásokkal közvetlen tájékoztatást adni az érzékelők aktiválódásáról. Vannak már olyan mozgásérzékelők is, melyek fényképfelvételt készítenek a riasztást kiváltó mozgó objektumról – feltételezett elkövetőről – és a felvételt továbbítják a felügyeletre vagy akár az őrök mobil telefonjára.

Amiről itt most beszélünk az ráfordításban kb. két közepes értékű ellopott kazán nagyságrendje és az eszközök aztán további építkezéseken is felhasználhatóak. Nem mondhatjuk persze azt, hogy ezzel valamennyi problémára megoldást adunk, de legalább el lehet indulni a „kályhától ” és idővel rendszerünket bővíteni lehet illetve kiegészíteni, további az elektronikus vagyonvédelemhez kapcsolódó korszerű pl. kerítésvédelmi és kamera rendszerrel.
Összegszerűen vizsgálva tehát, miután a technikák nem csak épp a soros építkezésen használhatóak elmondhatjuk, hogy a fenyegető kárértékekhez viszonyítva nem beszélhetünk megfizethetetlen invesztíciós szükségletekről.  

Záró gondolatként talán annyit, a tervezhető biztonság vonatkozásában ezen a területen is szemléletváltásra van szükség, el lehetne gondolkodni képzési programok indításán a kivitelező vállalkozások számára.

Kapcsolódó cikk:

Építési területek védelme a gyakorlatban: egy biztonsági cég tapasztalatai

Építési területek védelme a gyakorlatban

Építési területek védelme a gyakorlatban: egy biztonsági cég tapasztalatai

A napokban jelent meg írásunk (Vagyonvédelem Építési területeken) az építési területek vagyonvédelme kérdéskörében, döntően a kisebb volumenű és elsősorban lakás – telephely építkezésekkel foglalkozva vetettük fel  azt a  problémát, hogy egy kis figyelemmel, invesztícióval és szervező munkával, meg lehetne előzni a széleskörűen tapasztalt lopás és rongálás károkat.  Úgy gondoltuk, hogy egy tová (bbi kitekintéssel   megkérdezzük egy olyan biztonsági cég tapasztalatait, amely rendszeresen foglalkozik építési területek őrzés-védelmével.

Pográcz Balázst a Marcus Security Kft ügyvezetőjét kérdezzük. 

Hogyan védenek manapság egy építési területet?

Építési területből biztonsági kockázat szerint két féle létezik, zárt, és nyílt. Zárt területek leginkább a magas-építmények, objektumok, lakóházak, nyílt területek az autóút, autópálya, híd, felüljáró, egyéb műtárgy, stb. A zárt építési terület jobban védhető, árammal ellátott területen mozgásérzékelő, kamera is felszerelhető. Az igazán biztonságos védelem a technika felszerelése, és ezzel együtt élőerő alkalmazása. Ebben az esetben az élőerő hatékonyságát jelentősen tudja növelni a technika, míg kizárólag technika alkalmazása – bár lényegesen olcsóbb – jóval nagyobb kockázatot jelent. A nyílt területen technika nehezen alkalmazható, itt a biztonságos megoldást szinte kizárólag az élőerő jelenti.

Mire kell a legnagyobb figyelmet fordítani?

Érdemes figyelmet fordítani az építkezések őrzésénél arra – még ha ez a munkaidő végén, vagy közben egy kis plusz munkát is jelent – hogy az építkezésen lévő vagyontárgyak, építkezési anyagok, munkagépek egy helyen, “összekupacolva”, esetleg fóliával letakarva kerüljenek átadásra. A területen szétszórt, széthagyott, megbontott eszközök és építőanyagok könnyebben eltulajdoníthatóak.
Amennyiben a lehetőségek engedik, célszerű az építkezési területeket akár ideiglenes kerítéssel körülkeríteni, ez is ad egyfajta fizikai elhatárolódást, könnyebben védhetővé válik a terület.

 

A zárt építési terület jobban védhető

 

Mik a személyes tapasztalataik, melyek a legtöbbet előforduló káresetek?

A személyes tapasztalatok alapján lopások, káresetek leggyakrabban a “nem őrzött” időszakban fordulnak elő, és sokszor visszavezethetőek belső visszaélésre, vagy figyelmetlenségre. Ezek az esetek leggyakrabban: üzemanyaggal, szerszámmal, alapanyaggal kapcsolatos lopások. Nem ritka az üzemanyag eltulajdonításnak az a fajtája, amikor külső, nyílt területen, munkavégzés közben, külső segítővel “összejátszva” a munkagépből “csökken” az üzemanyag, amit a hirtelen megemelkedett munkagép fogyasztási norma jelezhet. Erre megoldás lehet a megfigyelő szolgálat alkalmazása.
Magánépítkezéseknél gyakori, hogy az őrzés nélkül maradt területet az elkövetők kifigyelik, és munkaidőn túl (jellemzően nem éjszaka, inkább kora este) munkásruhában, teherautóval eltulajdonítanak nagy mennyiségű építőanyagot, kellő magabiztossággal mozogva a már korábban feltérképezett területen, azt a látszatot keltve, mintha ők is az építkezésen dolgozó alvállalkozók megbízásából tevékenykednének.

Mennyit áldoznak az építkezők, építtetők az építkezésen történő vagyonvédelemre?

Ipari szinten a szükséges és elégséges mértékű a ráfordítás, magánépítkezéseknél jellemzően csak akkor kérnek őrzést, ha már megtörtént a baj, és akkor is jellemzően azokban az időszakokban, amikor nagy értékű, még be nem épített alapanyag van a területen (pl nyílászárók).

Mi tanácsol, mik azok az alapvető eljárások, amiket mindenképpen végre kell hajtani, ha meg akarjuk óvni az építkezésen hagyott tulajdonainkat?

Érdemes a területet technikával védeni,  (mozgásérzékelős lámpák, kamerák,) és ezt kiegészíteni élőerős őrzéssel, vagy ha arra nincs lehetőség, legalább kivonuló szolgálattal leszerződni.
Legalább azokban az esetekben, amikor nagy értékű, könnyen mozdítható anyag érkezik (csempe, szaniterárú, nyílászáró, stb) érdemes arra a pár napra vagy estére, amíg az beépítésre nem kerül, megbízni egy biztonsági céget élőerős őrzéssel. (ilyen rövidtávú őrzést jellemzően a helyi kisebb biztonsági cégek vállalnak, érdemes hozzájuk fordulni) Az őr egy-két napos jelenléte “jót tesz” a területnek, elriaszthatja az esetleges rosszban sántikáló látogatót.

Ami semmibe nem kerül, de hozhat eredményt:

Mindenképpen érdemes a területet bekeríteni, az építési alapanyagokat a nap végén egyben-tartani, letakarni, nagy értékű, de kis méretű szerszámokat, gépeket nem kint hagyni a területen.
Segíthet az esetleges szomszédok tájékoztatása, tőlük való segítségkérés saját értesítési telefonszám megadásával.
Érdemes legalább egy profi vak-kamerát felszerelni a mozgásérzékelő lámpák mellé, és esetleg kitáblázni valamelyik vagyonvédelmi cég táblájával a területet. (A fentebb említett eseti megbízás után megkérni a biztonsági céget, hogy hagyja kint az építkezés végéig a tábláját.)
Természetesen az ingyenes verziók a kockázatot csökkentik, de meg nem szüntetik, az esetleges amatőr, alkalmi tolvajok ellen védenek. Teljes körű védelmet a technika és élőerő együttes alkalmazása jelenti.

Mindenképpen érdemes a területet bekeríteni

 

Kapcsolódó cikk:

Vagyonvédelem Építési területeken

Biztonsági audit

Biztonsági audit

 Mi a célja a biztonsági auditnak, és mikor érdemes elkészíteni? Dr. Ujvári Györggyel a Life-Guard ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

 

A biztonsági audit olyan tényfeltáró elemző vizsgálat, amely pontos képet ad valamely cég számára biztonsági helyzetéről, függetlenül attól, rendelkezik-e már vagyonvédelmi, tűzvédelmi rendszerrel – mondta el dr. Ujvári György, a Life-Guard ügyvezető igazgatója. A biztonsági audit tárgyilagos és valódi képet ad a megbízó számára vállalkozásának pillanatnyi vagyonvédelmi helyzetéről, feltárja a működése során fellépő kockázatokat. Ha biztonsági audit megrendelője már rendelkezik vagyonvédelmi rendszerrel, akkor független szakvéleményt kap annak hatékonyságáról. A biztonsági vizsgálat feltérképezi, hogy milyen változtatásra, fejlesztésre van szükség ahhoz, hogy a vállalkozás valamennyi területén a lehető legnagyobb biztonságban legyenek az értékek.

Az audit célja

A biztonsági audit célja a megelőzés, így először fölmérjük az adott helyzetet, megnézzük, abban melyek a kockázati elemek, majd kidolgozzuk, milyen intézkedésekre van szükség a kockázatok minimálisra csökkentéséhez – tette hozzá az ügyvezető. Hogy miként végezzük a biztonsági auditot, meddig tart, és mire terjed ki, attól függ, mekkora a vizsgált cég, mivel foglalkozik, a védeni kívánt vagyonnak, terméknek mekkora az értéke, mérete, mennyisége darabra, hogyan mozgatják, tárolják, mekkora a feketepiacon az értéke és hányan férnek hozzá, milyen jogosultsággal. A lopás mellett fontos vizsgálni a biztonsági audit során a szakszerűtlen vagy épp hanyag munkavégzés következményeit, és figyelni kell a balesetveszélyre is.

Az audit lépései

Első körben meg kell határozni a megvédeni kívánt értékek körét, arra a területre vagy árucikkre kell összpontosítani, amely a legveszélyeztetettebb. Ennek jellege határozza meg, hogyan végezzük a biztonsági auditot, és milyen intézkedéseket javasolunk majd.
Második lépésben vizsgáljuk a biztonsági audit során a védeni kívánt érték mozgásának útját, ki, hogyan fér hozzá. Hogyan mozog például a nyersanyag, a félkész, a késztermék vagy épp a rezet tartalmazó hulladék. Ebben a lépésben keressük meg a rendszer gyenge pontjait, vizsgáljuk, hogy megfelel-e a folyamat a védelmi alapelveknek. Megnézzük, milyen körülmények között tárolják a termékeket, kik, milyen jogosultsággal férnek hozzá.
Elemezzük a meglévő biztonsági rendszer szintjét, annak állapotát, vizsgáljuk mennyire használható a biztonságtechnikai rendszer és az élőerős őrzés. Egészen más szabályok vonatkoznak például az áruházban a polcra kitett árucikkekre, mint a múzeumban kiállított tárgyakra, bár mindkét esetben bárki a védeni kívánt érték közelébe juthat. Azonban teljesen más a helyzet, ha készpénz feldolgozásával foglalkozó cégről van szó, mert ott szűk azoknak a köre, akik a pénz közelébe juthatnak.

 


A biztonsági audit során előforduló hibák

Gyakori hiba, hogy telepített elektronikus és mechanikus vagyonvédelmi rendszereket – beléptetőrendszer, videomegfigyelő-rendszer – magára hagyják miután elmúlt az újdonság varázsa. Ha nem ellenőrzik, hogy a személyzet valóban alkalmazza-e a rábízott technikát vagy a könnyebbség kedvéért kiiktatja azt. Ha a pontosan szabályozott folyamatokat, előírásokat nem tartják be, arra nagyon hamar rájönnek a bűnözők, általában előbb, mint a tulajdonosok – hangsúlyozta a szakember. Ez pedig többe fog kerülni, mintha folyamatosan ellenőrizték volna a biztonsági rendszer működését.

A biztonsági audit eredménye

A biztonsági audit utolsó pontja az intézkedési csomag, amellyel felszámolhatók a feltárt kockázatok. Folyamatos együttműködés esetén pedig hosszú távú védelmi stratégiát állítanak föl, ennek része a napi működéshez kapcsolódó biztonsági szabályzat is.

Ki a kapcsolattartó?

Nagyon lényeges, hogy kivel áll kapcsolatban a biztonsági auditot végző vállalkozás, mi mindenképp a tulajdonost javasoljuk. Ugyanis előfordult már, hogy az is benne volt a lopásban, akinek épp azt kellett volna megakadályoznia, mint a cégen belül a biztonságért felelős személynek – hívta fel a figyelmet dr. Ujvári György.

 

Lap teteje