Létesítményfoglaltság megfigyelése, elemzése: Securiton True Occupancy

Hogyan működnek valójában egy cég épületei, létesítményei? Milyen az egyes részek kihasználtsága? Hogyan lehet csökkenteni az üzemeltetési költségeket? Mindez hogyan segíthet egyben az épületek kiürítésében, a mentésben és a koronavírus elleni védekezésben, a biztonságvédelem tervezésében. Egy szenzációsan újszerű, a napi gyakorlatot és az életvédelmet egyszerre szolgáló rendszer.

Épületek működésének optimalizálása

Az épületek a vállalkozások második legköltségesebb elemei, mindössze az emberi munkadíj előzi ezt meg. Sok vállalkozás nem is tudja, hogy mennyire értékes lenne tudni ennek létesítményeik foglaltságát, kihasználtságát, illetve a teljesítményét. Ebből is látszik, hogy nem csak a Covid-19 vírus miatt érdemes befektetni a vállalkozásoknak ilyen rendszerekbe, hiszen ez hosszú távú segítséget nyújthat az optimális működéshez. A True Occupancy rendszer segítségével mérhetjük a helyiségek foglaltságát, ezáltal optimalizálni tudjuk az ingatlanok kihasználtságát, amely jelentős pénzügyi megtakarítást jelenthet egy vállalkozásnak.

A rendszer alkalmazási területei:

  • irodai szabad helyek, irodai környezet,
  • helyszíni létesítmények (fittness termek),
  • éttermek,
  • mellékhelyiségek,
  • főbejárat, tárgyalók.
A rendszer felépítése Forrás: vedelem.hu

A rendszer felépítése
Forrás: vedelem.hu

Securiton True Occupancy rendszer

Területtervezés

Elengedhetetlen a megbízható és pontos adatok használata ahhoz, hogy megtudja, mennyi és milyen típusú helyre van szüksége a fizikai terek megtervezésekor vagy újra tervezésekor. Ehhez megfelelő méretű eszközök használatát kell biztosítani.

Költségcsökkentés

A meglévő erősáramú vezérlőrendszerek, illetve az épületfelügyeleti rendszerek felé megfelelő interfész alkalmazásával azok valós időben, dinamikusan követhetik az épület foglaltsággal járó energiaigényét. Ezzel csökkenthetőek a takarítási és egyéb karbantartási költségek úgy, hogy azok inkább a tényleges foglaltsághoz igazodnak, ütemezés helyett.

Munkahelyi közérzetjavítás

Motiválja a munkavállalókat az által, hogy hozzáférést biztosít számukra a valós idejű adatokhoz és a létesítmények, azaz étkezdék és fitnesztermek visszamenőleges foglaltsági adataihoz.

Munkaerő-hatékonyság

A rendszer lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy például gyorsan megtalálhassák a szabad tárgyalókat, vagy informálódjanak a pillanatnyi éttermi létszámról a dinamikus helyiségfigyelés használatával, ezáltal is csökkentve az improduktív időt, amit az alkalmazottak várakozással töltenek el az éttermi sorbanállásokkal.

Energiahatékonyság

Energia is megtakarítható a rendszerrel, amennyiben például foglaltság alapú világítást alkalmaznak a létesítményben. Az ilyen intézkedésekkel javítható az alkalmazottak munkakörnyezete is, aminek pozitív hatása van a munkahelyi légkörre is.

Egy irodaépület kihasználtsági térképe – a hőtérképhez hasonlóan pirossal a gyakran használt („forróbb”) területek Forrás: vedelem.hu

Egy irodaépület kihasználtsági térképe – a hőtérképhez hasonlóan pirossal a gyakran használt („forróbb”) területek
Forrás: vedelem.hu

Összefoglalva

A Securiton True Occupancy rendszerével válaszokat kapunk az alábbi kérdésekre:

  • Mennyire volt kihasználva ez az épület az előző hónapban?
  • Szükségünk van-e ekkora területre?
  • Tudunk-e optimalizálni és ez által csökkenteni a költségeket?
  • A meeting helyiségek megfelelnek-e a mi igényeinknek?

Mindennek mi köze van a katasztrófavédelemhez, tűzvédelemhez?

A jelenlegi Covid-19 vírus miatt a világ számos pontján új szabályozásokat vezettek be, nagy irodaházak, múzeumok és egyéb közösségi terek maximalizálták a bent tartózkodó emberek számát. A rendszer ezen előírások betartásához ad hathatós segítséget, és ami kiemelten fontos – tűz vagy más havária bekövetkezése esetén a létesítményben tartózkodók számáról és kiépítettség függvényében akár területi megosztásáról is megbízható adatokhoz lehet jutni és ami elősegíti a katasztrófavédelmi szakemberek munkáját a mentési folyamatokban.

A cikk ugyan alapvetően nem vagyonvédelmi „mezben” íródott, mégis ki kell emeljük, hogy a rendszer messze nem elhanyagolható szempontként a létesítményi vagyonvédelem tervezéséhez is igen hasznos szempontokat adhat (fizikai biztonságtechnikai rendszerek telepítése stb). A szerk.

Forrás: vedelem.hu, Securiton

Hozzászólások