New Geo, New Vision 1998/2018 – a megújulás éve

Az egyre újabb technológiáknak és vásárlói igényeknek megfelelően a 20 éves jubileummal fontos átalakuláson megy át a GeoVision termékpalettája. Az új képtömörítési eljárásoknak köszönhetően kikopnak a régi H.264-s kamerák. Mostantól egy kevésbé széles, ám jobban célzott és tagolt kamerapaletta lesz kapható. Valamennyi IP kamera már H.265 kódolással és min. 2,0Mpixel felbontással lesz elérhető. A korábbi 50-60 féle kivitelből a legkelendőbb 20-30 típus marad csak a palettán, ezek azonban felbontásban, tudásban és szolgáltatásokban ismét az élvonalhoz tartoznak majd.

„Target” helyett, mond „A sorozat”

A korábbi induló – Target névre keresztelt – kameracsalád neve mostantól A series (A sorozat) lesz, amiben 2,0 és 4,0Mpixeles típusok közül lehet választani. Itt cső és dóm kivitelek hatféle típussal fedik le a palettát. A legtöbb szakmai és telepítési igény kielégíthető lesz velük, egyedül az analitikák terén lesz csak korlátozás a működésükben. A projekt kamerák pedig innen, azaz 4,0, 8,0 és 12,0Mpixel felbontással, valamint kamera oldali – esetenként öntanuló – analitikákkal lesznek elérhetőek.

Forrás: GeoVison H. Kft

Forrás: GeoVison H. Kft

„Surrounding” és „Virtual Reality” kamerák

Két olyan újszerű kamera is megjelenik a GeoVision kínálatában, mely a közterületi térfigyelésben, illetve a nagy területek egyetlen pontból történő megfigyelésében hoznak majd áttörést. A „Surrounding” kamerák egy dóm házba 5 db kameramodult integrálva tudnak egy megfigyelési pontból 50Mpixel felbontást elérni. Erre úgy képesek, hogy a dóm kameraház felső keretében négy irányban 4 db 12,0Mpixeles 90 fokos fix kamera kémleli a környezetét, míg lentebb egy 2,0Mpixeles speed dome kameramodult vezérelhetünk. Így ezeket összeadva 50Mpixel áll rendelkezésünkre, hogy például egy kiemelt kereszteződést mindössze egy pontból tarthassunk szemmel.

Forrás: GeoVison H. Kft

Forrás: GeoVison H. Kft

A másik kameraújdonság a VR360 „Virtual Reality” kamera. Ez egy legkevésbé sem kamerának kinéző házban két egymásnak háttal fordított 4,0Mpixel FishEye kamerát jelent. A cső alján beépített IR Led megvilágítást találunk, így képes például egy közepes méretű raktárépület megfigyelését önmaga ellátni. Az egyedi képfeldolgozás segítségével úgy tudunk körbenézni a teljes területen, hogy a kamerában egyetlen egy mozgó alkatrész sem található. Mintha csak a virtuális valóságban épp ott lennénk a kamerapontban mi magunk is. Beépített mikrofonjának és kültéri, vandálbiztos (IP67 & IK10) kivitelének köszönhetően a jövő városainak újszerű megfigyelési pontja lehet.

Kulcs és ujjlenyomat helyett itt az ARC

Az egyik legérdekesebb kamera oldali analitika újdonság az arcfelismerés- és azonosítás. Ezzel elsőként egy vandálbiztos, 8,0Mpixeles dóm kamerába integrálva ismerkedhetünk meg. Az újdonság lényege – a rendszámfelismeréshez hasonlóan – az előre felvitt személyekről készült fotók alapján a kamera előtt elhaladók azonosítása és a megfelelő utasítások (ajtó nyitás/zárás, e-mail küldés, hangvezérlés, stb.) elvégzése. Ezért ha olyan jellegű beléptetést szeretnénk kamerarendszerünkön, ahol a rendszám mellett a belépők arca is látható, úgy az arcfelismerő kamerával ez már könnyen lehetséges. A kamera továbbá nagy pontossággal és öntanuló mechanizmussal felismeri a belépő személyeket, tudja azt is, hogy az új GV VMS szoftverrel össze is fűzhetjük egy adott személy mozgását kizárólag az arcfelismerésre alapozva. Hasonlóan hasznos funkció, hogy egy gyanús személy utólag betáplált arcképére is rá tudunk keresni. A kamera 10.000 arcot képes önmaga tárolni és a gyártói SDK segítségével működését akár más, egyedi szoftverekbe integrálva is adaptálhatjuk.

Forrás: GeoVison H. Kft

Forrás: GeoVison H. Kft

Váltás NVR-ről VMS-re

A hardveres paletta megújításánál is nagyobb hangsúlyt fektet most a gyártó az NVR-t leváltó VMS szoftver, illetve az új videó-távfelügyeleti alkalmazások, valamint kiegészítő applikációk fejlesztésére. Az új VMS szoftver 32 csatornáig továbbra is ingyenes, valamint rengeteg újítást tartalmaz, beleértve a 3D E-map, PTZ Auto-tracking, AES-256 titkosítás és számos analitikai funkciót is.

Forrás: GeoVison H. Kft

Forrás: GeoVison H. Kft

Nem csak szoftver

A GeoVision népszerű videó szerverei is megújuláson mennek át. A korábbi 1 és 4 csatornás „Analóg to IP” videó szerverek immáron 4, 8 és 16 csatornás kivitelben kaphatók. A hagyományos CVBS analóg kamera jelek mellett már a nagyfelbontású AHD és HD-TVI kamerák jeleit is képesek digitalizálni és streamelni GeoVision NVR és VMS szoftverek felé. Így továbbra is nagy rugalmassággal építhetünk Hibrid (IP és analóg kamerák vegyesen) rendszereket.

Kevesen ismerik még, de aki próbálta már, azok egyre többen terveznek a GeoVision megújult SNVR termékcsaládjával. Ezek olyan Linux alapú, önálló célhardverek, melyek 4, 8 és 16 csatornás verzióban, Full PoE támogatással tudnak GeoVision és más Onvif kamerákat fogadni. Lehet őket önálló rögzítőként használni, de nagyobb, több száz kamerás rendszerekben is lehetnek szigetszerű rögzítő állomások, amiket a központi GeoVision videós távfelügyeletről foghatunk össze.

Forrás: GeoVison H. Kft

Forrás: GeoVison H. Kft

További újdonságokért, bővebb információkért látogasson el képviseletünk honlapjára: www.geovision.shop.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások