Kivel oszthatom meg a céges jelszavaimat?

Amerikai adat szerint a munkavállalók harmada meg-megosztja céges hozzáféréseinek jelszavait kollégáival. A gyakorlat maga viszont itthonról is ismert, főleg a kis- és középvállalatoknál jellemző, de a nagyobb cégeknél sem ritka, hogy a dolgozók szabadságolások alatt így helyettesítik egymást.

Forrás: HVG Tech

A jelenség mögött részben az áll, hogy mindenki máshoz fér hozzá, és egyszerűbb a jelszót átküldeni e-mailben vagy leírni egy, a kolléga asztalára ragasztott cetlire, mint folyton a cég informatikusait kérni, hogy osszák újra a jogosultságokat. A kisebb vállalkozásoknál pedig gyakran nincs is állandó informatikus, ami még körülményesebbé tenné az ilyesmit. Az idézett amerikai felmérés válaszadói a költséghatékonyságra is hivatkoztak: olcsóbb egy-egy szolgáltatáshoz egyetlen hozzáférést vásárolni, hogy aztán mindenki ugyanazt a fiókot használja a mindenki által ismert jelszóval.

Erre válaszul született meg a jelszómegosztás intézménye, ami azonban számos veszélyt rejt magában. A CCS IT Solutions szakértői egyenesen úgy fogalmaznak: a jelszavak megosztása gúnyt űz a vállalkozás biztonsági stratégiájából.

A szakértők szerint a dologból akkor is gond lehet, ha történetesen a kolléga megbízható. A jelszómegosztás módszere ugyanis általában a következő:

A legtöbben egy sima e-mailben, netán Facebookon vagy SMS-ben, vagy akár egy odatolt cetlin osztják meg jelszavaikat. A titkosítatlan formában történő üzenetküldés során pedig könnyen leleshető a jelszó.

A megosztásból nemcsak a cégnek származhat problémája – illetéktelen hozzáférés, adatlopás stb. –, hanem nekünk is. Hiszen aki a mi felhasználónkkal lép be szolgáltatásokba, annak tevékenykedése a rendszernaplózás során pont úgy fog kinézni, mintha mi nyomogatnánk a gombokat. Így amit ő tesz, azért minket vonhatnak felelősségre.

Kárenyhítő megoldás lehet, ha semmi más út nincs, és a cég gördülékeny működése érdekében mindenképpen fel kell fednünk egy jelszavunkat egy kollégánk előtt, akkor miután elvégezte a sürgős feladatot, amint tudunk, azonnal változtassunk jelszót.

A legjobb megoldást azonban a jelszómegosztás teljes kerülése jelenti, érdemesebb és sokkal biztonságosabb inkább jól átgondolni a jogosultsági rendszereket, jogosultságkezelő rendszereket alkalmazni, és azokat az érintett időszakokban a helyettesítésekhez igazítani.

Forrás. HVG Tech

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások