A nyilvános wifi hálózatok veszélyei – figyeljünk erre utazáskor!

A nyilvános és ingyenes, a hotelekben, repülőtereken, pályaudvarokon rendelkezésre álló wifi-hálózatok használatának veszélyire figyelmeztet az FBI, különös tekintettel arra, hogy az ünnepek alatt sokan kelnek útra, hogy felkeressék rokonaikat, szeretteiket.

Forrás: the conversation

Forrás: the conversation

Ne engedje, hogy az okostelefonja, tabletje, notebookja vagy egyéb mobileszköze automatikusan csatlakozzon egy ingyenes vezeték nélküli hálózathoz, miközben úton van – figyelmeztet az amerikai szövetségi nyomozóiroda portlandi egysége.

Egy ilyen csatlakozás ugyanis felhívás keringőre, pontosabban jelzés a rossz szándékú hackereknek, hogy könnyen hozzá tudnak férni az eszközhöz, jelszavakat, PIN-kódokat lophatnak el, vírusokat telepíthetnek a készülékre, és akár távolról is vezérelhetik a kamerát.

Bankszámlák ellenőrzését semmiképpen

De még ha valaki kénytelen is ilyen hálózatot használni, semmiképp sem kezdeményezzen olyan érzékeny műveletet, mint amilyen például a bankszámla ellenőrzése. A hackerek ugyanis könnyen elcsíphetik a nyilvános wifi-hálózatok forgalmát. Némiképp enyhíthető a kockázat, ha a felhasználó https-en keresztül kapcsolódik a webhelyhez, ez azonban nem mindig lehetséges. Ráadásul ha a támadó az ellenőrzése alatt tartja a wifi-routert vagy a hozzáférési pontot, akkor a titkosított https forgalmat is elfoghatja.

Hogy akkor mi a megoldás? Az FBI azt ajánlja az úton lévőknek, hogy a telefonjuk mobil adatátviteli kapcsolatát használják a nem megbízható wifi helyett, akár hotspotként bevetve az okostelefont.

Forrás: hvg.hu

Forrás: hvg.hu

Azt is javasolják, hogy aki az otthonában fogad vendégeket, az hozzon létre egy különálló wifi-fiókot a számukra. Ha ugyanis nem biztonságos eszközöket futtatnak a hálózatban, el lehet különíteni ezek esetleges sebezhetőségét és a házigazda érzékeny adatait. Végül arra is figyelmeztet az ügynökség, hogy bármilyen nehéz is, ne tegyük tele a közösségi médiát utazásunk képeivel. Biztos, hogy mindenkinek tudnia kell, hogy távol vagyunk az otthonunktól?

Forrás: hvg.hu

Hozzászólások