Óvjuk magunkat és különösen gyermekeinket a webkamerás kémkedőktől

A videohívások, a szelfik, a vlogolás, valamint telefonjaink és számítógépeink apró kamerái olyan könnyűvé teszik a kapcsolattartást, amennyire csak lehet. Ezt a fajta szabadságot pedig különösen élvezik a gyerekek és a tizenévesek. Viszont az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint a szélhámosok is gyorsan felismerték, hogy miként használhatják ki azt, hogy kémkedésre alkalmas eszközök kerültek az asztalainkra és a zsebeinkbe.

Forrás: azolcsosag.hu

Így kifejezetten ajánlott a webkamerák körültekintő használata, mivel minden csatlakoztatott eszköz potenciális célpontot jelent a támadók számára. Rosszindulatú kódok használatával a kiberbűnözők betörhetnek egy általuk kiválasztott eszközbe, és saját céljaikra használhatják annak kameráját vagy mikrofonját.

Biztonsági szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a támadók az áldozatok tudta nélkül be- és kikapcsolhatják a kamerákat. Motivációik változatosak: egyesek egyszerűen csak izgalmasnak találják, hogy titokban másokat figyelhetnek, mások viszont pénzt akarnak kizsarolni az áldozataiktól. Ha a sértett nem csinálja azt, vagy nem fizeti meg azt az összeget, amit a kémkedők követelnek, a róluk készült videókat vagy képeket közzéteszik az interneten. Mindez még aggasztóbb akkor, ha belegondolunk abba, hogy a támadók gyerekeket is megpróbálhatnak ilyen módon kihasználni.

Az ESET szakértőinek tanácsai:

  • Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy ha nem használják a webkamerát, akkor mindig takarják le azokat.
  • Győződjünk meg arról, hogy gyermekeink webkameráinak alapértelmezett beállítása a “kikapcsolt”.
  • Használjunk megbízható, naprakész internetbiztonsági megoldást, amely szoftveres szinten képes védeni a webkamerákat. Például figyelmeztet, ha egy program hozzá szeretne férni a webkameránkhoz, és lehetővé teszi a letiltását.
  • Győződjünk meg arról, hogy gyermekeink ne rakjanak olyan helyre webkamerát vagy kamerával ellátott okoseszközt, ahol azok intim helyzeteket rögzíthetnek.
  • Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy semmi olyat ne tegyenek egy fedetlen webkamera előtt, amit akkor sem tennének, ha valaki nézné őket.
  • Mutassunk jó példát gyermekeink számára, és tartsuk be mi is ezeket a szabályokat!

Forrás: ESET.com., Biztonságportál

Hozzászólások