Érzékelhetetlen kémszoftver a telefonokon?

Léteznek olyan technológiák, amelyek lehetővé teszik, hogy a támadók távolról feltörjenek telefonokat és kémkedjenek. Ehhez elég lehet például, ha a támadók elküldenek egy szöveges üzenetet az adott készülékre, amelyre a kémprogram magától települ – hívja fel a figyelmet közhasznu cikkében a Biztonságportál.

Forrás: robertegraham

Bárki lehet célpont a „zero click” módszerekkel

A Micro Focus szakértői valószínűnek tartják, hogy nőni fog az ilyen jellegű támadások száma, hiszen óriási lehetőségeket tartogat a kiberbűnözők számára a haszonszerzésre, ezért megéri nekik időt és energiát fektetni a “zero click” módszerek tökéletesítésébe és kihasználásába. Sok cégvezető úgy véli, hogy a vállalata és az ott dolgozók nem elég nagyok vagy fontosak ahhoz, hogy egy ilyen támadás célpontjai legyenek. Napjainkban, a kiberháború, a zsarolóvírusok és az állandó fenyegetések korában azonban ez egyre inkább problémás megközelítésnek számít.

Természetesen nehéz védekezni az ilyen fenyegetések ellen, hiszen semmiféle interakciót nem igényelnek a felhasználótól. A Micro Focus szakértői szerint azonban mégis érdemes odafigyelni az általános óvintézkedésekre, amelyek csökkentik a sikeres támadások kockázatát.

A védekezés lehetőségei

A zero click támadások során sok esetben egyes szoftverek sérülékenységeit használják ki az elkövetők, ezért mindenképpen ajánlott naprakészen tartani a rendszereket és az alkalmazásokat, valamint rendszeresen telepíteni a frissítéseket. Mivel a biztonságért felelős szakemberek egyre inkább leterheltek a cégeknél, mindenképpen hasznos segítség számukra, ha automatizálják az ismétlődő feladatokat, különösen a sebezhetőségek felmérését és a javítások telepítését. Célszerű továbbá többlépcsős hitelesítéshez kötni az alkalmazottak hozzáférését a vállalati rendszerekhez, különösen akkor, ha távolról végzik a munkájukat.

Léteznek olyan biztonsági szoftverek, amelyeket fel lehet telepíteni a végpontokra, köztük okostelefonokra, és onnantól kezdve folyamatosan érkeznek róluk a telemetriai adatok a központba, így könnyebb azonosítani, ha az eszközön a szokásostól eltérő tevékenységek zajlanak. Ez elsőre úgy hangozhat, mintha tűt keresnének a szénakazalban, de a modern technológia sokat segíthet a gyanús tevékenységek azonosításában.

Végül pedig az is növelheti a biztonságérzetet, ha rendszeresen lefuttatnak olyan programokat, amelyekkel ellenőrizhető, hogy van-e kémszoftver az adott készüléken. Az Amnesty International például kiadott egy olyan szoftvert, (Mobile Verification Toolkit) amellyel bárki ellenőrizheti, hogy telepítettek-e a telefonjára kémprogramot a tudta nélkül.

Forrás: biztonsagportal.hu