Android helyzet: vírusok 7,5 másodpercenként, figyeljünk!

Noha a mobileszközök gyártói egyre komolyabban veszik a biztonság kérdését, a kártevő alkalmazások száma egyre növekszik. A G Data Cyberdefense szakértői több mint 4,18 millió kártékony appot számoltak meg tavaly. Ez naponta 11 500 új kártevőt jelent, vagyis mire idáig eljutott a cikk olvasásával, már több újabb példány látott napvilágot – 7,5 másodpercenként egy.

Forrás: G Data Cyberdefense

Forrás: G Data Cyberdefense

A szakértők szerint az adware igazi reneszánszát éli, és már leginkább mobileszközökön gyakori. Első pillantásra kisebb kárt okoz, mint egy zsarolóvírus, de nem szabad alábecsülni. Ezek a kártevő appok összegyűjthetik a felhasználók tartózkodási helyét és böngészési előzményeit, majd ezeket az adatokat továbbértékesíthetik.

Adware

Az adware alkalmazások azért is terjedhetnek, mert fejlesztőik megkerülik az antivírusprogramokat vagy az operációs rendszer korlátozásait. A zsarolóvírustól vagy más kártevőtől eltérően relatíve egyszerűn kifejleszthetők, vagyis minimális erőfeszítéssel viszonylag nagy sikert érhetnek el a bűnözők.

A kéretlen reklámokat megjelenítő kódok általában ingyenesen letölthető alkalmazásokkal kerülnek az eszközökre. Alexander Burris, a G Data szakértője szerint főleg a nem hivatalos források veszélyesek, ezért is fontos az új alkalmazásokat a Google Play áruházból letölteni és telepíteni. Ezt korábban maga a Googl is hangoztatta:

„Ha valaki maga keresi meg és tölti le az érintett alkalmazások (.apk) telepítőfájljait, úgy elérheti, hogy a készülékére kerüljenek az érintett programok – de éppen ezt ellenjavalja most a Google. Például azért, mert egyáltalán nem biztos, hogy egy átlagos felhasználó képes ellenőrizni, mennyire megbízható helyről származik a telepítőfájl, és a kívánt alkalmazás helyett (vagy azzal együtt) nem egy kártékony programot telepít-e éppen telefonjára. A Google a Play áruházban lévő szoftvereket ugyanis többszörösen ellenőrzi, emellett a keresőcég házi programja, a Play Protect is szemmel tartja azokat. (Noha azért ez sem jelent száz százalékos védelmet.)”

Stalkerware

Szintén gyakoriak a stalkerware-ek, azaz zaklató alkalmazások. Ezek kémprogramok, amelyeket kémkedésre és egy adott személy tartózkodási helyének folyamatos követésére használnak. A stalkerware hozzáfér a megfigyelt áldozat fotóihoz, közösségimédia-profiljához, geolokációs adataihoz, a videó- és hangfelvételekhez. Az alkalmazás a háttérben rejtőzködve, az áldozat tudomása nélkül fut.

A stalkerware telepítése az áldozat személyiségi jogainak megsértését jelenti.

Forrás: hvg.hu, hvg.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások