Ply Protect – emelt fokú biztonság az androidos készülékekre

A Google fejlesztői az évek során mind a szerver oldali (Play áruház mögött lévő) infrastruktúrához, mind a végponti eszközökhöz alakítottak ki védelmi technológiákat. Azonban eddig kétségtelenül az a Play Protect néven elhíresült szolgáltatás biztosítja a legátfogóbb védelmet.

Play Protect – az átfogó védelem

A fejlesztést idén májusban mutatták be az Google I/O konferencián. Azóta a megoldás leginkább béta verzióban volt használható, de a vállalat legutóbbi bejelentése szerint hamarosan minden Android felhasználó számára elérhetővé válik ez a fajta védelem. Oly annyira, hogy a legtöbb esetben alapértelmezetten fog működni, de persze szükség esetén ki lehet majd kapcsolni. Telepíteni majd a legújabb Google Play appal lehet a telefonokra, és a Beállítások/biztonság menüből lehet szabályozni a működését.

Figyelmeztet és blokkol

A Play Protect több feladatot lát el. A legfontosabb ezek közül, hogy fokozza a nemkívánatos alkalmazások elleni védelmet. Mindezt úgy éri el, hogy telepítés előtt egy megelőző vizsgálatot végez, majd a későbbiekben rendszeres ellenőrzéseket hajt végre. Erre azért van szükség, mert már számos kártékony alkalmazás esetében láthattuk azt, hogy kezdetben teljesen ártalmatlan funkciókat valósítanak meg, aztán később egyszer csak elkezdenek nemkívánatos műveleteket végrehajtani. Ezzel próbálják megtéveszteni a Play áruház mögött meghúzódó biztonsági technológiákat. Amennyiben a Play Protect egy gyanús vagy ártalmas alkalmazást észlel, akkor figyelmezteti a felhasználót, vagy blokkolja az app használatát.

Find My Device

Az alkalmazás további érdekessége, hogy belekerült a Find My Device szolgáltatás. Ez korábban Android Device Manager néven volt ismert, de immár a Play Protect részét képezi. A célja, hogy segítse felderíteni az elkallódott, eltulajdonított eszközöket, és megakadályozza, hogy azok adattartalmához illetéktelenek hozzáférjenek. Ennek érdekében támogatja védelem alá vont eszközök távoli zárolását és törlését is.

Forrás: Megerősített védelem érkezik az androidos készülékekre

Kapcsolódó cikkek:
Billenékeny biztonság….Hackerek már a mobil billegéséből is képesek kibetűzni a felhasználói PIN kódokat és PW-ket
Vírusos bontatlan mobilok

Hozzászólások