Veszélyesen nőtt a zaklató mobil appok száma

Az úgynevezett stalkerware programok – az áldozat okostelefonjára titokban feltelepített kémprogramok, más néven zaklatóappok – lehetővé teszik, hogy valaki betekintést nyerjen egy másik személy magánéletébe. A Kaspersky elemzései szerint 2019-ben január és augusztus között Magyarországon harmadával nőtt a zaklatóappok feltelepítésére irányuló kísérletek száma, ami azt mutatja, hogy hazánkban is egyre több gondot okoznak ezek a szoftverek.

Forrás: BBC.com

Forrás: BBC.com

“A zaklatóappok sokkal jobban elterjedtek, mint gondolnánk. Egy ilyen alkalmazás ugyanis a háttérben fut anélkül, hogy az érintett személy bármit is észrevenne belőle. A sikeres telepítést követően az elkövetők hozzáférhetnek az áldozat információihoz, a fotóihoz, a közösségi média fiókjaihoz, a tartózkodási helyéhez, a hang- és videofelvételeihez – bizonyos esetekben akár valós időben is. Éppen ezért a közelmúltban a “Coalition Against Stalkerware” elnevezésű kezdeményezés keretében több partnerrel kezdtünk együttműködni, hogy felhívjuk a figyelmet a zaklatóappok veszélyeire, és segítséget nyújtsunk az érintetteknek”
– nyilatkozta David Emm, a Kaspersky vezető biztonsági kutatója.

A Kaspersky mellett még kilenc másik elismert vállalat és szövetség: az Avira, az Electronic Frontier Foundation, a European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence, a G DATA, a Malwarebytes, a National Network to End Domestic Violence, a NortonLifeLock, az Operation Safe Escape és a Weißer Ring is csatlakozott a “Coalition Against Stalkerware” kezdeményezéshez.

Hogyan védekezhet a zaklatóappok ellen?

  • Blokkolja az ismeretlen forrásból származó programok telepítését az okostelefon beállításaiban.
  • Soha ne adja meg az okostelefonja jelszavát vagy jelkódját másik személynek, még akkor sem, ha egyébként megbízik benne.
  • Soha ne tároljon ismeretlen fájlokat vagy alkalmazásokat a készüléken, ezek ugyanis veszélyeztethetik az adatok biztonságát.
  • Ha egy kapcsolata véget ért, akkor azonnal változtassa meg minden készüléke minden biztonsági beállítását, mindenhol módosítson jelszót.
  • Ellenőrizze a készüléken használt összes alkalmazást, hogy lássa, nem kerültek-e gyanús programok az eszközre.
  • Használjon megbízható biztonsági megoldást.

Forrás: biztonsagportal.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások