Adatot töröl a CCleaner a Firefoxból, a Microsoft nem kívánatos alkalmazásnak minősítette a szoftvert

Az Avast általi felvásárlása óta immáron sokadszorra tört ki a botrány a CCleaner rendszertisztító alkalmazás körül, ezúttal a múlt héten kiadott Mozilla Firefox 79 felhasználóinál okoz problémát. A Microsoft nem kívánatos alkalmazásnak minősítette a szoftvert.

forrás: pcworld

forrás: pcworld

A beszámolók alapján a böngésző egy változtatása miatt a CCleaner jelenlegi stabil változata véletlenül törli a telepített bővítmények által elmentett adatokat, ami jobb esetben csak bosszantó, míg rosszabb esetben érdemi adatvesztéssel jár. Az ilyen jellegű problémák időről időre felüthetik a fejüket a tisztítóprogramoknál, ám a gondra már hetekkel ezelőtt fény derült, mikor elérhetővé vált az éppen legújabb Firefox bétája.

Július elsején értesítették is a CCleanert fejlesztő Piriformot róla, de a hírünk írásáig a fejlesztők nem reagáltak a hibajelentésre. Ez azért is érdekes, mert a jelenlegi 5.69.7865-ös verziót bő egy héttel a stabil Firefox 79 megjelenése előtt adták ki a CCleanerből, és gyorsan lehetett volna nem javítani hibás működést.

A probléma átmeneti kezelésére két egyszerű lehetőség is van: vagy el kell tekinteni a CCleaner használatától, vagy le kell tiltani benne a Firefox tisztítását.

Forrás: origo.hu

A Microsoft nemkívánatos alkalmazásnak minősítette a széles körben használatos CCleaner szoftvert

A CCleanert sok felhasználó számítógépén található meg. Egy olyan szoftverről van szó, amely elsősorban rendszerkarbantartási feladatokat lát el. Az alkalmazást az elmúlt években meglehetősen sokszor érte kritika. Főleg azt követően, hogy az Avast 2017-ben felvásárolta a fejlesztő céget, a Piriformot.

Az első problémák akkor jelentkeztek, amikor a szoftverről kiderült, hogy a használati adatok küldését nem lehet kikapcsolni teljes mértékben. Aztán a következő gond az volt, hogy a felhasználók akkor is kaptak frissítéseket, amikor azt egyértelműen letiltották a beállításokban. Ezt követően a Microsoft a közösségi fórumain letiltotta a CCleanerrel kapcsolatos linkeket, illetve akár teljes bejegyzéseket, vagyis az alkalmazást e platformon tiltólistára helyezte.

A Microsoft azonban magát a CCleanert hagyta “élni”, nem tett különösebb lépéseket az alkalmazás telepítése és futtatása ellen. Egészen mostanáig! A vállalat ugyanis úgy határozott, hogy ezentúl a Microsoft Defender a CCleanert “PUA:Win32/CCleaner” néven nemkívánatos alkalmazásként fogja azonosítani. Ennek okáról a Microsoft egyelőre nem kívánt részleteket elárulni. Az azonban biztos, hogy a cég továbbra sem nézi jó szemmel azokat a szoftvereket, amelyek a regisztrációs adatbázis karbantartására alkalmasak.

“Néhány termék azt sugallja, hogy a regisztrációs adatbázist rendszeresen karban kell tartani és tisztitani kell azt. Ez azonban komoly problémákhoz vezethet, amikor ezt az adatbázist nem megfelelően módosítják. Mindez akár az operációs rendszer instabilitásához, valamint újratelepítéséhez vezethet. A Microsoft nem tudja garantálni, hogy ezek a problémák újratelepítés nélkül megoldhatóvá válnak” – közölte a Microsoft még 2018-ban.

Forrás: biztonsagportal.hu