Az adathalászok postafiókokat törölhetnek

E-mail fiókok törlésével riogatnak az adathalászok, akiknek semmi más céljuk nincs, mint hogy megkaparintsák a felhasználók jelszavait. A legutóbbi adathalászat során az elkövetők olyan spameket terjesztenek, amik úgy néznek ki, mintha azokat egy e-mail szolgáltató küldte volna.

Forrás: Michael Gillespie

Forrás: Michael Gillespie

Michael Gillespie biztonsági kutató újabb adathalász támadássorozatra lett figyelmes. Ezúttal a csalók olyan elektronikus levelekkel próbálják rászedni a gyanútlan felhasználókat, amelyek nem tartalmaznak mellékletet. Vagyis most nem tartozik az e-mailekhez hamis számla, rendelés, parkolójegy stb. Ennek ellenére a kockázatok így sem igazán kisebbek.

A legutóbbi adathalászat során az elkövetők olyan spameket terjesztenek, amik úgy néznek ki, mintha azokat egy e-mail szolgáltató küldte volna. Az üzenetben az áll, hogy a felhasználónak meg kell adnia egy telefonszámot annak érdekében, hogy a postafiókja egy esetleges probléma (például elfelejtett jelszó) esetén helyreállíthatóvá váljon. Az e-mailben az is olvasható, hogy ha a felhasználó nem közli a telefonszámát néhány napon belül, akkor inaktiválják a fiókját, majd az összes levelét törlik.

Amennyiben a felhasználó bedől a trükknek, és rákattint a levélben szereplő hivatkozásra, akkor látszólag egy webes levelezőfelület tárul elé, amelyen kérik az e-mail címét és a jelszavát. A valóságban azonban ez az oldal egy manipulált, WordPress-alapú weblap, aminek semmi köze sincs semmilyen e-mail szolgáltatóhoz, de még csak postafiókhoz sem. A weboldal azt a célt szolgálja, hogy az azon megadott hitelesítő adatok rögtön a csalókhoz kerüljenek. Ehhez pedig elég, ha a felhasználó beírja az e-mail címét és a jelszavát. Miután hamis weblapról van szó, ezért a felhasználó hiába adja meg helyesen a bejelentkezéshez szükséges adatait, csak egy hibaüzenetet fog látni: “A munkameneti süti érvénytelen, próbáljon újra belépni”. Ahányszor megpróbálja, annyiszor fog eljutni a jelszava a csalókhoz.

Védekezés: jelszó változtatás

Biztonsági szakemberek azt javasolják, hogy azok a felhasználók, akik esetleg bedőlnek a fenti (vagy hasonló) trükknek, mihamarabb változtassák meg a jelszavukat a valódi e-mail szolgáltatójuknál. Emellett minden olyan fiókjuk, profiljuk esetében is sürgősen módosítsák a bejelentkezési adataikat, ahol az illetéktelen kezekbe jutott jelszavukat használták. Emellett mindenkinek fontos tanács, hogy mindig alaposan szemügyre kell venni a webböngészők címsorában megjelenő webcímeket, ezek ugyanis sokszor árulkodók lehetnek. Még jobb, ha a webcímet még azelőtt ellenőrizzük az e-mailben, mielőtt rákattintanánk.

Forrás: biztonsagportal.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások