A Facebook arcfelismerő algoritmusa és az adatvédelem

A Facebook arcfelismerő algoritmusa miatt az Egyesült Államokban indított polgári per felveti a kérdést: ha valaki az arcunkról készült képet adattá alakítja, akkor vajon ténylegesen biztonságban vannak-e a személyes és biometrikus adataink?

Gyűjtött biometrikus adatok

A Facebook a feltöltött profil képeket összegyűjti és úgynevezett „egyedi számmá” alakítja. Ezzel megsérti az Egyesült Államokbeli Illinois állam 2008. évi törvényét, mely szerint az emberek biometrikus adatainak gyűjtése és tárolása tilos. A Facebook képviselői tiltakoznak a felhozott vádak ellen.

A Facebook arcfelismerő algoritmusa és az adatvédelem.

A szemek, az orr és a száj közötti távolság képezi a továbbfejlődő jogi vita alapját az arcfelismerő technológiában érintettek számára.
Alvaro Bedoya a Center on Privacy and Technology vezérigazgatója szerint számunkra teljesen idegen emberek tudnak minket így azonosítani az arcfelismerés technológiájával és mindezt a tudtunk és beleegyezésünk nélkül. Sokunk arcát már megtalálhatjuk az interneten, gyakran a nevünkkel együtt. De természetesen nem rejtjük el az arcunkat a kamerákkal ellepett utcákon sem, így akaratlanul is, egy hidat alakítunk ki az internet és a valós világ között. Igazából nem vagyunk felkészültek az ezekből a helyzetekből adódható problémákra, mint ahogy Mr. Bedoya szerint pl. arra sem, hogy az utcán sétáló idegen akár csak egy fénykép alapján is képes legyen azonosítani bennünket és egy pillanat alatt előhívja a társkereső profilunkat.

A legismertebb közösségi oldal képviselői állították, hogy nincsenek titkos terveik a regisztráltak adataival. Ennek ellenére már három per is elindult Chicagóban, miután a Facebook milliók fotóalbumait kezdte el átalakítani adattá.

A tárolt kép arcgeometriai adat, vagy egyszerű fénykép?

Amikor felraknak egy képet a Facebook oldalára, az adatbázis automatikusan összehasonlítja a képen szereplő személyek arcát a feltöltő ismerősei arcával. Felajánlja az ismerősök megjelölését a képen és így azok értesítést kapnak róla.  A Facebook szerint az arcforma felismerésével könnyebben megoszthatjuk az élményeket és az emlékeket barátainkkal. Ha töröljük ezt a beállítást, az oldal nem fogja engedni, hogy mások megjelöljenek minket saját képeiken.

A Facebook nem küld értesítést arról, hogy a felhasználók biometrikus adatait elmenti, tárolja vagy esetleg fel is használja. Ez törvénysértő egy Illinois államban hatályos törvény értelmében miszerint, egy cég nem mentheti el a retina, írisz, ujjnyomat, hanglenyomat, kéz vagy arc geometriai tulajdonságokat, anélkül hogy írásban közölte volna az adatok mentésének célját és a megőrzésének idejét.

A Facebook adatbázisát arc geometriai adatnak (ami sérti a törvényt) vagy egyszerű fényképnek (amely egyáltalán nem törvényellenes) is nyilváníthatják. A bíró választásán fog eldőlni a per.

A Facebook arcfelismerő algoritmusa és az adatvédelem 

 A kormány „vánszorog”, a technológia viszont száguld

Az Egyesült Államokban a jogalkotásnak (mint ahogy nyilván a fejlett társadalmakban világszerte) lépést kell tartani az új technológiák fejlődésével,mivel hasonló problémák felmerülése esetén, a hatályos törvények keretei között, az állam nem lesz képes a polgárok személyiségi jogainak a megvédésére.

Az amerikai Carnegie Mellon Egyetem kutatói szerint bebizonyítható, hogy a technika fejlődésével növekszik a személyes adatok ellopásának lehetősége is. Ennek igazolására kifejlesztettek egy olyan alkalmazást okostelefonokra, amely egy elkészített fotó alapján jeleníti meg automatikusan a készüléken az arcfelismerő algoritmus használatával az illető Facebook adatlapját. Ez mindenesetre elgondolkoztató figyelmeztetés.

Egy kicsit talán futurisztikus az elképzelés, de lehet, hogy már nem is kell olyan sok időnek eltelnie ahhoz, hogy a Facebook megossza a biometrikus tulajdonságainkat a bolti eladóval, így a legközelebbi vásárolásnál már akár automatikusan azonosíthatnak bennünket. Az eladó gyorsan végigfutja az instant adatlapunkat és máris tudni fogja, hogy miből tud többet eladni nekünk, mint amennyit szerettünk volna.

kapcsolódó cikkek:

Arc alapú azonosítás a biometriában

Az agy, mint biometrikus azonosítási módszer

Mennyire elfogadott a biometrikus azonosítás?

A biometrikus azonosítás alapjai

Vélemény, hozzászólás?