Biometrikus azonosítás járás alapján Kínában

Hamarosan a járókelők arcát sem kell látniuk a kameráknak az azonosításukhoz. A Watrix nevű kínai cég olyan szoftvert fejlesztett, amely képes azonosítani a videofelvételeken látható személyeket a járásuk és testtartásuk alapján.

Forrás: AP.

Forrás: AP

A lakosság tömeges megfigyelése nagyon régóta terítéken van Kínában, azonban az elmúlt évek jelentős technikai fejlődésének köszönhetően rendkívül felgyorsult a bevezetése. A tervek szerint 2020 végére akár 600 millió biztonsági kamera felvételéhez is hozzáférhetnek majd a helyi hatóságok. Hab a tortán, hogy a jelenleg használatban lévő kamerák egy részének a képét már automatizált rendszerek elemzik, arcfelismerés segítségével próbálják riadóztatni a rendőrséget, ha keresett személy bukkan fel a lencséjük előtt. . (A témát és annak adatvédelmi kockázatait már több cikkben is érintettük. A szerk.)

Az AP beszámolója alapján az arcfelismerés hamarosan egy új technológiával bővülhet ki: a Watrix nevű kínai cég olyan szoftvert fejlesztett, amely képes azonosítani a videofelvételeken látható személyeket a járásuk és a formájuk alapján.

A koncepció nem új, számos vállalat és egyetem próbálkozott már a technológiával, azonban eddig egy megoldás sem vált elérhetővé a piacon. A kritikusai részben ezért is kételkednek a hatékonyságában.

Személyfelismerés járás és testtartás alapján?

A Watrix a napokban jelentette be, hogy elkészítette azt a rendszerét, ami képes bárkit felismerni a kamera képén keresztül. Még úgy is, hogy az illető eltakarja az arcát vagy rossz szögben áll, a fejlesztésük ugyanis képes felismerni az illetőt a járásáról. Sőt, állításuk szerint át sem lehet verni, mert a rendszer az egész testtartást elemzi, így azonnal felismeri, hogy kit lát.

Huang Jungcsen, a Watrix vezetőjének elmondása szerint a rendszer a videó alapján megnézi, hogyan jár valaki, majd a videóból kivágja az illető sziluettjét, a háttérben futó algoritmus pedig leképezi a sétát. A szakember szerint a rendszer 94 százalékos pontosságú, az elemzést azonban nem valós időben végzi a gép. A kamera és célszemély között legfeljebb 50 méter lehet a távolság, távolabbról már nem megbízható az elemzőrendszer működése. A pontosság ugyan elmarad az arcfelismerő rendszerek hatékonyságától, de a gyártó, csak kiegészítő technológiának szánja.

Forrás: AP

Forrás: AP

A fejlesztés így is tökéletesen beleillik Kínának abba a tervébe amelynek célja a digitális diktatúra kiépítése: „ Mindenkit figyelünk, mindenről tudunk!”. Pekingben és Sanghajban már élesben tesztelik a helyi rendőrségek a járás alapján működő személyfelismerést.

A Watrix néhány hete 100 millió jüan, azaz olyan 4 milliárd forint befektetést kapott a szoftverének továbbfejlesztésére és piaci bevezetésére. A megoldáshoz elméletileg nem csak kínai állami szervek férhetnek majd hozzá, a fejlesztőcég szabadon licencelhetővé kívánja tenni.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások