DeepMasterPrints – Az MI hamisítvány átverheti az ujjlenyomat-olvasót

Érdekes, potenciálisan nagy jelentőségű tanulmányt publikáltak a New York-i Egyetem kutatói, akiknek sikerült egy mélytanuló ( deep learning ) algoritmussal felvértezett mesterséges intelligenciával olyan hamis ujjlenyomatokat generálni, ami átverheti a biometrikus azonosítókat használó rendszereket.

Az ilyen irányú próbálkozások nem számítanak újdonságnak. Ugyanez a csoport tavaly már demonstrálta, hogy egy valós ujjlenyomatokat tartalmazó adatbázissal hogyan lehet olyan univerzális lenyomatot készíteni, ami nagy valószínűséggel feloldhatja például az okostelefonokat. Itt a kutatók az adatbázis felhasználásával egy általuk fejlesztett algoritmussal állították elő az „univerzális ujjlenyomatokat” („MasterPrints”), mely a leggyakoribb mintákat használja fel a „mesterkulcs” megalkotásához. Ezek után azt tapasztalták, hogy az emberi ujjlenyomatok között elegendő számú hasonlóság van ahhoz, hogy viszonylag nagy eséllyel átverjék a biztonsági rendszert.

Ehhez nagyon hasonlóan működik az új DeepMasterPrints is. Az újdonság a mostani esetben az volt, hogy a DMP működéséhez nincs is szükség meglévő ujjlenyomatokból álló adatbázisra, a rendszer enélkül is képes volt olyan mesterkulcsot generálni, ami a kontrollként felhasznált valós adatbázis elemeinek 23 százalékára ráhúzható, ha az azonosítást végző rendszer téves elfogadási hányada 0,1 százalékos.

Forrás: teslarati.com

Forrás: teslarati.com

Elődjéhez hasonlóan a DeepMasterPrints is csak azokat a rendszereket tudja átverni, amelyek nem a teljes ujjlenyomatot, hanem csak annak adott számú elemét tárolják el, ráadásul azok a szenzorok, amelyek más jellemzőkre, például hőmérsékletre is figyelnek, még kevésbé verhetőek át, egy gumira nyomtatott ujjlenyomattal.

Forrás: itcafe.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások