Ujjlenyomat lesz kötelező a személyi igazolványoknál

Egységesítené az uniós személyi igazolványok biztonsági elemeit az Európai Bizottság, az erre vonatkozó javaslatot kedden nyújtotta be a brüsszeli testület. Jelenleg a becslések szerint mintegy 80 millió európai polgárnak géppel nem olvasható, biometrikus azonosító nélküli személyazonosító igazolványa van, ami biztonsági kockázat.

Forrás: hvg.hu

Forrás: hvg.hu

Ezért a közös biztonsági standardok között kötelezővé tennék azt, hogy az igazolványnak chipkártyáján biometrikus adatokat – ujjlenyomatot és arcképmást – kell tartalmaznia. Ez vonatkozna a 12 évesnél idősebb uniós polgárok személyazonosító igazolványára, és nem uniós családtagjaik tartózkodási kártyájára egyaránt.

Az új szabályok értelmében a nem megfelelő okmányok bevonását lejáratukkor, de legkésőbb öt éven belül, a kevésbé biztonságos (vagyis géppel nem olvasható) okmányok esetében 2 éven belül kell végrehajtani.

A javasolt rendelet nem vezetne be EU-szerte kötelező személyazonosító igazolványkártyát, de korszerűsíti a meglévők biztonsági elemeit, a nemzeti személyazonosító igazolványok kialakításának egyéb részleteit pedig teljes mértékben a tagállamokra bízza. A biometrikus azonosító használata az unióban kiadott útlevelek esetében már kötelező.

Dimitrisz Avramopulosz belügyi biztos hétfőn a Die Weltnek úgy nyilatkozott, az egységesítés segíti a terrorizmus elleni harcot.

Forrás: hvg.hu

Hozzászólások