Mennyire biztonságos a hang és ujjlenyomat azonosító?

HSBC lesz az első bank az Egyesült Királyságban, amelyik a telefonos banki rendszerében az ügyfelek számára bevezeti a beszédfelismerő technológiát  és átveszi az ujjlenyomat-szkennereket az okostelefonokból. De hogyan fog ez működni és mennyire lesz biztonságos?

Hogyan működik?

Kétféle módon.. A HSBC és az iPhone First Direct applikációja, az iPhone 5S, iPhone 6 és iPhone 6S típusok beépített ujjlenyomat-olvasóját fogja használni a felhasználó azonosítására – ugyanúgy, ahogy a telefon feloldására, vagy az Apple Pay vásárlások hitelesítésére. Másrészt a telefonon keresztül a hangazonosító rendszer több mint 100 egyedi azonosítót figyel meg egy személy hangjában. Ezek közé tartozik a ritmus, az akcentus és a kiejtés, valamint olyan zöngék, amelyek a gége, az orrjáratok, a hangszalagok alakjáról és méretéről árulkodnak.

Miért jó ez nekünk?

A HSBC reméli, hogy a hangfelismerés szükségtelenné teszi a jelszavakat, a kódokat és a telefonos banki szolgáltatáshoz jelenleg szükséges egyéb azonosítási adatokat. A Touch ID integráció a biztonság megőrzése mellett, felgyorsítja a bejelentkezést a mobil banki alkalmazásba.

Hogyan működik a hangfelismerés?

A Nuance hangfelismerő technológiája által nyújtott megoldás, úgynevezett “hangazonosítót” hoz létre egy gyors tesztből, amely rögzíti és elemzi, a szavak kimondásának módját, a száj, a nyelv, a hangkamra és a levegővétel járulékos hangjait. Amikor az illető bejelentkezni próbál, néhány szót kell majd kimondjon, amelyek a hangazonosítóval lesznek összehasonlítva.

Be lehet-e csapni a technológiát utánzással?

Ahogyan az emberi fül egy hangot hall, nagyon különbözik attól, amilyennek a számítógép hallja. Lehetséges, hogy az utánzás hasonlít egy másik személy hangjára, de szinte lehetetlen leutánozni valaki beszédmódjának mind a 100, hangazonosítóban őrzött fizikai és képzési módját .

Mi van, ha megfáztam és a hangom különbözik a megszokottól?

A hangazonosító rendszer elég erős ahhoz, hogy felismerje az egyént, még akkor is, ha megfázott, mert annyi egyedi jelzőt elemez ás tárol az ember hangjában. Az akcentus, a ritmus, a kiejtés és a fizikai tulajdonságok nem változnak, még akkor sem, ha kicsit berekednénk. Ugyanez vonatkozik a silány minőségű telefon vételre is, hacsak a hívás félúton meg nem szakad.

Mi történik, az utcán vagy zajos irodában?

A legtöbb okostelefont zajcsökkentési technológiával látták el, ami eltávolítja a környezeti zaj jelentős részét. A maradék zajt a Nuance és a Voice ID rendszere kezeli, ami azt valószínűsíti, hogy a külső zaj csak akkor jelent problémát, ha azonosításkor egy működő légoltalmi sziréna vagy hasonló zajforrás mellett áll.

Más bankok is használják a technnológiát?

Igen, köztük pl. a Barclays is, már néhány éve használják a beszédfelismerést korlátozott számú ügyfél számára. A Barclays’ rendszere például csak a VIP ügyfelek számára érhető el. A hangfelismerés használatából származó sérelmekről nem számoltak be..

Biztonságos-e az ujjlenyomat?

Az „home” gomb alatt lévő „Touch ID” érzékelőkkel rendelkező iPhone esetében az ujjlenyomatot biztonságosan tárolják a telefon titkosított szakaszán belül. Amikor a felhasználó megérinti a „home” gombot, a processzor összehasonlítja az ujjlenyomatot a telefonban rögzítettel, azután vagy megadja, vagy megtagadja a hozzáférést. Az ujjlenyomatot soha nem küldi el a telefonról, sem az Apple-nek, sem más társaságnak.

Lehet-e használni egy halott ujját?

Nem, ez kizárt!. A Touch ID érzékelő két módszert használ az ujjlenyomat olvasásához. Kapacitív érzékelőt, amely észleli a bőrből átadott kis elektromos töltéseket – ugyanazt a technológiát alkalmazza, mint az érintőképernyő, amely észleli az érintést.  De rádiófrekvenciás szkennert is használ az ujjlenyomat leolvasására az élő szövet rétegein keresztül. A megoldások értelemszerűen csak az életjeleket mutató szövet esetében működnek..

hang, ujjlenyomat azonosító 2.

Hekkelhető-e a Touch ID érzékelő?

A rövid válasz igen.

Bővebben: azért elég „macerás”. Több mint 1000 fontot meghaladó felszerelést és anyagot vesz igénybe, valamint széleskörű nyomozói ismereteket és egy tökéletes tiszta nyomtatást a megfelelő ujjról, amelyet valaki le akar másolni.. Ez nem olyan, amivel átlag bűnöző képes lenne előrukkolni.

Mi van a többi biometrikus eljárással?

A hang és az ujjlenyomat a biometrikus azonosítás két formája. A jelenleg használatban lévő és fejlesztés alatt álló egyéb technológiák a következők:

  • Szívdobbanás-felismerés, mely az egyes emberek szívének egyedülálló ütés-mintáját használja.
  • Véna-mintázat felismerés, amely a bőr alatti vénák egyedi mintázatát érzékeli, jellemzően a kézen, a csuklóban és a karban.
  • Irisz-felismerés, amely kamerát használ az írisz mintázatának fényképezésére.
  • Retina felismerés, amely a véna-mintázat felismeréséhez hasonlóan működik, de a retinán belül.

hang, ujjlenyomat azonosító 3. irisz retina

A hang és az ujjlenyomaton kivételével a legtöbb biometrikus rendszer elfogadottsága még hagy maga mögött kívánnivalókat vagy azért mert nem elég felhasználóbarát, lassú, vagy, mert nem elég megbízható a laboratóriumi környezeten kívül.

Az eszközhasználat minta értékű sajátosságai

Vannak még más felismerési rendszerek is készen, vagy fejlesztés alatt, amelyek elemzik eszközök használatának sajátosságát, mint pl. a billentyűzet, az egér, az érintőképernyő és más beviteli eszközök. A sebesség, a mozgásminta, a nyomás és az eszközök használatának minta értékű sajátosságai felhasználhatók az egyén azonosítására, de egyelőre még nem értek meg olyan komoly alkalmazásokra.

Volt olyan akciófilm, ahol valakinek a szemgolyóját használták egy páncélterem kinyitására

Ez nem történhet meg. Eltekintve attól a ténytől, hogy nagyon nehéz eltávolítani a szemgolyót anélkül, hogy ne károsodna, a retina szkennereknek általában szükségük van a véráramlásra a retinán keresztül. Az írisz-szkennerek jellemzően magukban foglalják az írisz mozgás érzékelését is, ami a testtől eltávolított szemgolyó esetében nyilván kizárt.

Forrás: www.theguardian.com

Fordította, összeállította: Ecsedi Ákos

Kapcsolódó cikk:

Hozzászólások