LDSZ Szimpózium 2020 – Fókuszban a funkcionalitás II. A kültéri védelemtől a Jablotronig

A rendezvény két ágon futott az egyik fő téma az Okos Városok technológiai kihívásai voltak, a másik fő téma – amit cikkünk is taglal – az LDSZ és partnerei által forgalmazott korszerű technikákat megoldásokat mutatta be. Beszámolónk első részében a T.E.L.L., az IdentiVision, a Milesight, újdonságait, illetve a parkolórendszerek kialakításának problematikáját mutattuk be.
Közönség-a-teremben-hátulról,-felülről

Amit a kültéri védelemről tudni illik

Bánki György (LDSZ Kft)

Bánki György (LDSZ Kft)

Bánki György (LDSZ Kft.) a kerítésvédelem rejtelmeibe igyekezett a lehető legmélyebben beavatni a Szimpózium hallgatóságát. Talán a legfontosabb, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben, meglehetős (akár 3 méteres!) pontossággal meghatározható, hogy egy adott kerítés mely szakaszán generálódott riasztási esemény. Természetesen, ehhez szükséges a megfelelő minőségű és funkcionalitású – pl. egyedi riasztási zónák létrehozását biztosító – kerítésvédelmi megoldás, jó néhány (megfelelő sűrűségben) felhelyezett piezoelektromos érzékelő. Amint azt az előadó is hangsúlyozta, önmagában egy kerítésvédelem tökéletes kezdet, de hatékonysága, funkcionalitása tovább növelhető, amennyiben más biztonságtechnikai (pl. behatolásjelzés, CCTV) rendszerrel együtt alkalmazzuk. Így nem csak a kerítésvédelem felől érkező riasztás áll rendelkezésünkre, de akár az adott riasztási esemény vizuális megerősítése is. Kedvelt megoldás e téren a PTZ funkcionalitású CCTV kamerák alkalmazása. Amennyiben rövid (3-5m) detektálási zónáink (is vannak) egy ráfordulás és egy ZOOM segítségével jó eséllyel kapunk bizonyíték erejű megerősítést a behatolásról. Amennyiben az előadásban felvázolt mintarendszer 1500 méterén egyenlő távolságra helyeztük el az érzékelőinket (mind a 250 db-ot) és a riasztási zónáinkat ezen irányelv mentén határoztuk meg, a szűk 100 méteres pontosságú helymeghatározás sem okoz gondot, amennyiben egy (vagy több) objektumdetektálásra és -követésre képes PTZ kamerával gondoskodunk a vizuális visszaigazolásról. Magától értetődik, hogy a kerítésvédelem és egyéb kültéri védelmi megoldások esetében sem hanyagolható el a rendszerek projektcentrikus finomhangolása.

Az olasz moszkitó és vipera

Tóth Ferenc (LDSZ Kft)

Tóth Ferenc (LDSZ Kft)

Tóth Ferenc (LDSZ Kft) a kültéri védelem egyik olasz nagyágyúja, a DueVi termékeit ismertette néhány szóban. Az olasz cég számos IK10-es védettségű, -40°C – +70°C közötti hőmérséklettartományban üzemképes, kitakarásvédett kültéri mozgásérzékelővel kényezteti a professzionális megoldások kedvelőit. Itt és most három terméket emelnék ki. Elsősorban (de nem kizárólagosan) a Moskito fantázianevű mozgásérzékelő / függönyinfra „kombót” tartom kiemelésre méltónak. Leginkább azért, mert nem csak egy 24 méteres (jobbra és balra 12m) fal szakaszt képes levédeni, de a szemből érkező mozgást is képes érzékelni. A Viper dualos érzékelő figyelemre méltó sajátossága, hogy esetében meghatározható, hogy milyen távolságtól, milyen irányultságú mozgást tekintsen riasztási eseménynek. Eme funkciójának köszönhetően kiszűrhetők többek között az utcai forgalom (gyalogos, jármű), növényzet mozgásának zavaró hatásai. Bónuszként, a DueVi mozgásérzékelők beállítása hihetetlen egyszerű. Mindössze egy telepítői Bluetooth (BT) modul szükséges, melyet behelyezünk az érzékelő megfelelő foglalatába és a BT-képes okostelefonunkra letöltött applikáció (View Sensor) segítségével, egy sétateszt közben beállíthatjuk az érzékelő szükséges paramétereit. Így elkerülhető a kényelmetlen folyamat, melyben létrára állva beállítjuk, majd újra teszteljük, újra létrázunk-beállítjuk, újrateszteljük…

Az örökké megújuló Jablotron

Matkó Csaba (LDSZ Kft)

Matkó Csaba (LDSZ Kft)

A Matkó Csaba és Tóth Ferenc, a Jablotron behatolásvédelmi rendszer tervezési tudnivalóról, valamint néhány újdonságból szemezgető előadása zárta a 2020-as LDSZ Szimpózium biztonságtechnikai szekcióját. Amint azt az előadók kifejtették, a Jablotron elérte fejlődése azon fokát, ahol – a magyar piac sajátosságait szem előtt tartva – már csak elméleti felső korlát létezik a Jablotron rendszerek alkalmazhatóságával kapcsolatosan. Igen kevés azon projektek száma, ahol 15 partíció, 230 csatlakoztatható érzékelő, 600 felhasználó, 128 programozható kimenet nem elegendő. Ráadásul, ez már régen nem „az apád jablotronja”, azaz nem csak vezeték nélküli eszközök csatlakoztathatók hozzá, így a végfelhasználói igények meglehetősen széles köre kiszolgálható vele. A beépített IP (és az 5-ből 4 esetben beépített GPRS) kommunikátornak, a Jablotron felhő szolgáltatásának, valamint a 128 programozható kimenetnek köszönhetően nem csak a letelepített riasztórendszer érhető el mobiltelefonos applikáción (és még néhány egyéb platformon) keresztül, de egy komplett (középkategóriás) okosotthon megoldást is létrehozhatunk. „Horribile dictu”, még az utcán parkoló autónk védelme is megoldható a Jablotron megfelelő megoldásai segítségével.

Most essen pár szó a márka közeli és középtávú jövőt érintő terveiről. Legelőször is, egy visszafelé kompatibilis, igazi kis központot ígérnek a cseh gyártó fejlesztőmérnökei. Közbevetőleg mindenképp meg kell említenem, hogy a Jablotron tokkal és vonóval Európában készül! A kitérőt követően, vissza az újdonságokhoz. 2020 és 2022 között a központok új generációja jelenik meg a piacon, mely a gyártó ígérete szerint kompatibilis lesz a korábbi eszközökkel, de azért ezt még mindenképp le fogja tesztelni Tóth Ferenc és az LDSZ szakértői gárdája. Ami már biztos, hogy hamarosan elérhető, az duál érzékelők új generációja (JA-122PW és JA-162PW), melyek sajátossága (a 24,125 GHz mikrohullámú frekvencia mellett), hogy a rendszer hatástalanított állapotában az új érzékelők mikrohullámú „szekciója” kikapcsol. Mindezek mellett a JA-162PW kétutas kommunikációval rendelkezik, illetve az F-Link programból távolról is, közvetlenül finomhangolható (legrosszabb esetben 20 perc múlva a központ felfrissíti az új beállításokat). A numerikus kezelők is ráncfelvarráson esnek át (új „külcsínt” kapnak) hamarosan. (A JK-100 próbakészlet most vaskos „árelőnnyel” érhető el). Mindezek mellett számtalan „apróság” jelenik és újul meg hamarosan, különösen a pánikgombok terén, legyen az fixen telepített, nyakba akasztható, karóra jellegű, vagy egy pénzcsapda jellegű „minek is nevezzelek pontosan” megoldás.

Zárszó helyett

Egy ilyen nap zárása nem egyszerű feladat. Sem a helyszínen, sem később, mikor az ember szeretné összeszedni a gondolatait. Elmondható, hogy azok, akik részt vettek az LDSZ Szimpóziumán, nem kevés új ismerettel távozhattak. Sose bánja, aki lemaradt, 2020 márciusának elején az LDSZ Kft szeretettel vár mindenkit pécsi szimpóziumára. Ami azt illeti, most mégis egyszerű a cikk lezárása, köszönhetően annak, hogy ez a 9. szimpózium volt, így jövőre jön a jubileumi 10-ik!

A Milesight kínai mérnökeivel az LDSZ vezetői és a következő generáció

A Milesight kínai mérnökeivel az LDSZ vezetői és a következő generáció