LDSZ Szimpózium az IoT jegyében. Évadnyitó esemény a Kandón, néhány rekord kíséretében

Elérkezett 2018 január/február fordulója ami arról nevezetes (a biztonságtechnika hazai berkeiben), hogy ilyenkor nyitja az évet az LDSZ Kft. a Kandón. A 2018-as szimpózium az IoT került megrendezésre. A hely szelleme megkívánta, hogy a hazai oktatás egyik ismert és elismert személyisége, Papp József (az Óbudai Egyetem, Műszertechnikai és Automatizálási Intézet intézetigazgató-helyettese) beköszöntőjével induljon az idei Szimpózium.

Forrás: LDSZ KFT

Forrás: LDSZ KFT

iQAlarm – profitképes hatékonyság

A sort Sorin Bogdan Suster – az iQAlarm lengyel gyártójának képviselője; és magyar hangja „Matkó Csaba” – nyitotta meg. A gyártó mára az IP, valamint GSM (alapú IoT) kommunikáció szakértőjévé vált. Magyarországon leginkább belépőszintű, ámde így is professzionális, vezetéknélküli behatolásjelző rendszereikről egyre ismertebbek. Termékfejlesztésük erőteljesen támaszkodik a partneri/végfelhasználói visszajelzésekre.

Suster úr kifejtette, hogy cége egyik fő fejlesztési iránya az egyszerűség. Ezt szolgálja központjaik esetén a vezetéknélküli kialakítás azzal a bónusszal, hogy az iQAlarm valójában egy hibrid rendszer. Azaz, egy meglévő központ helyére is beilleszthető, a meglévő érzékelők (legfeljebb 7 zóna) csatlakoztathatók és további 9 vezetéknélküli zóna (a 32 zónás iQA-14321WLP esetén 14 vezetékes és 18 vezeték nélküli) áll rendelkezésünkre a rendszer bővítésére. Az iQAlarm rengeteg profitnövelő megoldást rejt magában. A gyors (vezeték nélküli) telepítésnek köszönhetően, a szükséges munkaórák száma csökken, kiszámíthatóbbá válik, így mennyiségileg is több rendszert helyezhetünk ki. További bónusz, hogy a központ képességeinek teljeskörű kiaknázásához (felhasználói applikáció) mindenképpen szükséges egy mobil adatkártya, melynek havidíja rendszeres bevételt, folyamatos ügyfélkapcsolatot biztosít a telepítő számára.

A felhasználói app-pal nem csak állapotot figyelhet meg, értesítést kaphat, de élesítheti és deaktiválhatja a rendszert, akár a világ másik feléről is. A központ és az app. segítségével okos ház irányába menő megoldásokat (fűtés-/világításvezérlés) alakíthat ki/menedzselhet, kaput/ajtót, nyithat/zárhat.

Kifejezetten a távfelügyeletet üzemeltető cégek számára előny, hogy az iQAlarm rendszereket nem lehetséges „egy mozdulattal”, a meglévő szolgáltató tudta nélkül egy másik szolgáltatóhoz regisztrálni.

A termékújdonságok közül a vezetéknélküli nedvességérzékelőt, az új CO/metán és CO/LPG érzékelőket; valamint a már említett, 2018 végén várható, video-verifikációra és (az érzékelők/csatlakoztatott eszközök felé) kétirányú rádiós kommunikációra képes IQA-300 központot emelte ki az előadó.

Suster úr külön hangsúlyt fektetett az Active Track megoldás ismertetésére, melyet az ismert film analógiájára nevezhetnénk „több mint járőrellenőrző”-nek is. A beépített négysávos GPS/GPRS kommunikátornak köszönhetően, mindent valósidőben, online ellenőrizhet az arra jogosult személy, hiszen ez is egy internetre kötött IoT termék. Részint a leolvasott ellenőrzőpontok és azok elérésének adatai azonnal továbbításra kerülnek, illetve vészhelyzeti, kétirányú hang kommunikációra is alkalmas. Sőt, az arra jogosult vezető belehallgathat a járőr környezetébe. A beépített GPS – azon felül, hogy pontosan jelzi a járőr helyzetét, az integrált gyorsulásmérő jelzi, ha adott ideig nem mozdul az adott személy, illetve nagyon rövid idő alatt került vízszintes helyzetbe (pl. rosszullét, támadás esetén). Így az eszköz nem csak őrjárat ellenőrzésre, de számos egyéb célra (idősek/gyerekek/turisták/stb. felügyelete) is eredményesen alkalmazható.

Milesight, mint (segítőkész) CCTV ragadozó

Tóth Krisztián (az LDSZ Kft. budapesti irodavezetője) úgy vezette fel a Milesightot, mint ragadozót, de a Milesight egyben a részletek mestere. Profi megoldásokat valósít meg úgy szoftveres, mint hardveres téren. Az eredmény? Kiváló képminőség (pl. P-iris), 0,002 lux fényérzékenység (Starlight funkció), VOIP támogatás, széleskörű képtartalomelemző csomag, egyszerű telepíthetőség, és olyan megoldások, mint a „régi” PTZ-ket idéző kamerája (PTZ Bullet, mely már 5MP-es verzióban is elérhető). A cég belépő szintje az i-View család, a profi az in-Sight fedőnevet viseli. NVR-ei magas szolgáltatási színvonalat képviselnek, az előadó elmondása szerint. Példaként citálva: 4K-s kamerák kezelése, a HDD tokmányok, melyek segítségével nagyjából 15mp egy winchester behelyezése, és akár 17mp is lehet egy HDD csere, RAID 0/1/5/10 támogatása (NVR 7000 és Pro NVR 8000), ONVIF megfelelőség – így valamennyi, a LDSZ Kft által forgalmazott IP CCTV kamerával kompatibilisek.

Milesight kameraForrás: LDSZ KFT

Milesight kamera
Forrás: LDSZ KFT

JABLOTRON – nagyágyú az LDSZ kínálatában

A Jablotron (van, aki e nevet nem ismeri?!) képviselője (Stepan Matek) elmondta, biztosak benne, hogy 2018 a növekedés éve lesz. Ezért keresték a meglévő mellé – és az LDSZ személyében megtalálták – azt az új disztributor partnert, akivel biztosítva látják, hogy a prognosztizált növekedési hullámot sikerrel tudják meglovagolni.

Fejlesztési irányelvük, hogy a központok közel azonos szolgáltatással rendelkezzenek. Így mindegy, hogy belépő szintű (JA-100K), középkategóriás (JA-101K), vagy nagy központról (JA-106K) beszélünk, az alapok (nagyjából) azonosak. A részleteket mellőzve (e téren érdemes Tóth Ferenchez fordulni!) kiemelendő, hogy valamennyi központ csatlakoztatható IP hálózatra, képes kezelni fotó-verifikációra alkalmas PIR érzékelőt, ingyenes mobil app teszi kényelmessé a kezelését.

Ami az appokat illeti, a „My Jablotron” a felhasználók számára készült. A „My Company” a telepítők munkáját segítheti, nem is kis mértékben. Az előadó megemlítette, hogy a Jablotron elindult az okos-otthon/épület kiszolgálás felé, és már megoldható pl. öntözőrendszer, fűtés, kapu, világítás vezérlése a központokon keresztül.

Valamennyi központ képes kezelni a cég beépített fényképezővel rendelkező PIR érzékelőjét. Amennyiben ilyen eszköz akad a rendszerünkben, riasztás esetén nem csak PUSH üzenet érkezik telefonunkra, hanem egy kisfelbontású kép is. Amennyiben a „fényképező” kevés lenne, (legfeljebb 20 db, Jablotron márkájú) IP kamerát is illeszthetünk a rendszerhez.

Balra: Szabó László, jobbra: Stepan Matek Jablotron.A Jablotron Distributor Certificate átvétele.Forrás: LDSZ KFT

Balra: Szabó László, jobbra: Stepan Matek Jablotron.
A Jablotron Distributor Certificate átvétele.
Forrás: LDSZ KFT

Veracity – „ha rövid a kardod…”

Ermanno Antonelli felvezetésében elmondta, a Veracity kifejezetten azért jött létre, hogy olyan termékeket fejlesszen/gyártson az IP CCTV felhasználók számára, melyekkel költséghatékonyan meg lehet növelni egy hagyományos, CAT5/6 alapú Ethernet hálózat hatótávolságát. Bár termékeik nem tartoznak a kifejezetten olcsók közé, de a vállalt hatótávokon belül kiváltható pl. egy optikai kábel kihúzása, ami a szükséges hardverek költségét figyelembe véve még mindig jelentősen nagyobb költség lenne, mint egy Veracity bővítő. Természetesen, nem csak a jelet, de a tápot (POE) is megnövelt távolságra – a POE betáplálás eszközétől függően, akár 500 méterre is – juttatja el pl. az OUTREACH MAX bővítő. A kábel specifikációjához, aktuális állapotához automatikusan illeszkedő LONGSPAN bővítővel (melynek 2- és 4-csatornás verziója 2017 végén jelent meg) akár az 1000m sem álom.

TELL – a magyar mobil- és IP-kommunikációs óriás

A T.E.L.L. cégcsoport elismerésre méltót alkotott úgy műszaki, mint üzleti téren. Termékei műszaki szempontból egyértelműen a legfejlettebbek közé tartoznak úgy a magyar, mint a világpiacon.

Démi Zsolt, a cég termékfejlesztési vezetője egy gyors ismertetőt tartott a cég – az Iot-hez leginkább kapcsolódó – termékeiről.Külön is érdemes megemlíteni az egyik legfrissebb terméküket, a 3G kommunikációra és IP kamerák képét fogadni képes, mobil applikációval elérhető/menedzselhető PAGER7-et, melynek biztonságtechnikai (mini riasztórendszer, mely video-verifikációra képes), épületgépészeti és mezőgazdasági (automatikus öntözésvezérlés) felhasználását röviden ismertette az előadó. Természetesen, számos IoT fókuszú eszközzel rendelkezik a TELL (VOIP hangüzenet küldésére és FTP feltöltésre is alkalmas IP Bridge; a nem csak kapuvezérlésre alkalmas Gate Control PRO).

Hyundai – már nem csak a járműtechnológiában

Ivan Girbal, a Hyundai európai értékesítési vezetője a legújabb termék és céginformációkat igyekezett átadni, szűkre szabott idejében. A Hyundai határozott célja, egy vezető pozíció elérése az IP CCTV berkein belül. A márka jelenleg a piacfejlesztés korszakát éli.

Termékfejlesztésükkel kapcsolatosan kiemelte, hogy kizárólag a legújabb és legmegbízhatóbb technológiákat alkalmazzák, valamint a IT biztonságot magas prioritású kérdésként kezelik termékfejlesztésük során (még a felhő és DDNS szolgáltatásaikat kiszolgáló szervereik is Németországban találhatók) így bátran vállalják a 3 év garanciát.

A Hyundai termékválasztékának jelentős hányadát képviselik az analog-HD termékcsoportok, melyek fókusza a 4-az-1ben kamerák kamerák és 5-az-1ben ZVR-ek (videorögzítők. Ez alól kivétel a legújabb PoC (Tápellátás Koax.-on keresztül) és analóg 4K termékcsalád, ők – kameraoldalon – HD-TVI szabvánnyal dolgoznak. Úgy az analog-HD, mint az IP termékcsalád rögzítői széleskörű VCA (videotartalom-elemzés) szolgáltatással rendelkeznek. Már szinte valamennyi videorögzítőjükben elérhető a H.265+ tömörítési eljárás, melynek köszönhetően akár 50-80% tárhelyigény és (Ethernet) hálózati terheléscsökkenés érhető el.

A Hyundai egyik újdonsága a kifejezetten rendszámazonosítás céljára kifejlesztett, NightFinder technológiával (0,002 lux), integrált ANPR (rendszámazonosító) funkcióval rendelkező HYU-444 IP CCTV kamera.

Hyundai kameraForrás: LDSz KFT

Hyundai kamera
Forrás: LDSz KFT

TKH – a kevéssé ismert erőgép

Mint előadásában azt Katerina Ryan (a cég képviselője) elmondta, a TKH tipikusan projekt termékeket gyárt. Példaként egy párizsi projektet hozott fel, ahol 5 év alatt 22 alagút közlekedését tették biztonságosabbá TKH kamerákkal, VMS és VCA megoldásokkal.

Miért drága a TKH? Mivel olyan professzionális megoldásokat alkalmaznak, mint az integrált SFP csatlakozó aljzat, mely lehetővé teszi, hogy az optikai kábel csatlakozóját (átalakító nélkül) közvetlenül a kamerába csatlakoztassuk.További példa a hagyományos+hő képalkotó „kombók” alkalmazása, sav és robbanásbiztos kivitel. A hőkamerák esetében olyan VCA is elérhető, mely egy lángoszlop magasságát méri egy finomító kéményén; illetve a TKH „kombó” kamerák „hő egysége” már akkor látja a kitörni készülő tüzet, amikor a hagyományos kamerák még semmit nem érzékelnek.

Zárszó – LDSZ módra

Az előadások sorát Szabó László, az LDSZ Kft. kereskedelmi igazgatója zárta, szokásához híven, a megjelentek „IoT értékesítését” támogató gondolatokkal. Elmondása szerint, a jövő a „biztonság, mint szolgáltatás” jellegű megoldásoké, mely folyamatos árbevételt garantál a telepítőnek.

Forrás: LDSZ Kft

Forrás: LDSZ Kft

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások