LDSZ Szimpózium 2020 – Fókuszban a funkcionalitás I.

2020. január 31-én, kétszáznál is több biztonságtechnikai szakember és tervezőmérnök érdeklődése mellett, kilencedik alkalommal került megrendezésre az LDSZ Kft. budapesti szimpóziuma, melyet – immár tavaly óta – A Magyar Mérnök Kamara szakmai képzéssé akkreditált. Tekintettel a témák sokrétűségére az elhangzottakat két részben tárgyaljuk.

Szabó László mutatta be az előadókat

Szabó László mutatta be az előadókat

A rendezvény két ágon futott az egyik fő téma az Okos Városok technológiai kihívásai voltak, a másik fő téma – amit cikkünk is taglal – az LDSZ és partnerei által forgalmazott korszerű technikákat megoldásokat mutatta be.

T.E.L.L. – a paradigmaváltás hullámhosszán

Démi Zsolt termékfejlesztési vezető

Démi Zsolt termékfejlesztési vezető

Kizárt, hogy lenne még olyan biztonságtechnikai szakember, aki ne ismerné a mobilkommunikáción és IP technológián alapuló megoldásokat fejlesztő és gyártó T.E.L.L. Kft. nevét. Démi Zsolt termékfejlesztési vezető a T.E.L.L. nem régiben végrehajtott fejlesztései, valamint legnagyobb projektjei kapcsán vázolta a cég K+F irányvonalait az idei szimpóziumon. Az egyik figyelemre méltó 2019. eredményüknek a HikCentral (a Hikvision CCTV menedzsment platformja) és a TMS (T.E.L.L. Monitoring Szoftver) integrációja tekinthető. Ennek köszönhetően a TMS által összefogott biztonságtechnikai rendszerekből (behatolás- és tűzjelzés, CCTV stb.) érkező riasztási eseményekhez, a HikCentral révén, videó anyag nyerhető ki. A TMS egyedülálló funkcionális struktúráját remekül jellemzi a tény, miszerint mindössze 1500 sorral kellett bővíteni a szoftver forráskódját a sikeres integráció érdekében. A T.E.L.L. Monitoring Szoftver kapcsán két projektet emelt ki az előadó: az egyik a B.A.T. (British American Tobacco) infrastruktúráit felügyelő, nagy rendelkezésre állású (99.99%), redundáns, IP alapú távfelügyeleti rendszer, mely esetében megoldandó probléma volt, hogy nem használhatták a B.A.T. hálózatát, illetve a hálózati összeköttetések több esetben megbízhatatlanok voltak (amennyiben egyáltalán léteztek); másik, a 2700 postahivatalt közös távfelügyeleti platformra emelő Magyar Posta Projekt volt.

Démi Zsolt vázolta a Pager 8 alapú idősfelügyeleti megoldásukat, mely a meglévő technológiák alternatív megközelítésén alapul, nem számítva a forráskód bő negyvenezer soros bővítését. A rendszer a CO-, ajtónyitás- és füstérzékelők jeleinek fogadásán felül képes vizsgálni – egy nyitásérzékelő rendszerbe iktatásával –, hogy a felügyelt személy használja-e a hűtőszekrényt. Amennyiben 10 órán át nem nyitják ki a hűtő ajtaját, a rendszer értesíti az illetékes személyeket. Ez utóbbi funkcióhoz a Pager 8 regisztereit használták ki, melyek egy visszaszámlálást indítanak el a hűtő nyitásakor, mely 10 óra múlva jár le. Természetesen be lehet állítani, hogy az éjszakai időszakban a visszaszámlálás szüneteljen, hiszen nem várható el senkitől, hogy pl. hajnali 3-kor kötelességszerűen kinyissa a hűtő ajtaját, ha akkor járna le a tízórás etap.

A parkolórendszerek kihívásai

Bukta Márk (Designa Access Kft – projekt manager)

Bukta Márk (Designa Access Kft – projekt manager)

Az a kisebbik gond, hogy az átlagember nem gondol bele, mennyi mindent kell figyelembe venni egy parkolórendszer megtervezése során, de sok esetben sem a megrendelők, sem a telepítők nem mérik fel a valós igényeket és szükségszerűségeket. Bukta Márk (Designa Access Kft – projekt manager) kifejezetten ezekre az „apróságokra” hívta fel a figyelmet. „Meglepő módon”, egy hatékonyan működő parkolórendszernél sem működik a „kellene nekem egy ilyen” jellegű megközelítés. Mint azt az előadó elmondta, a megfelelő igényfelmérések és területbejárások hiányában kódolható minimum az elégedetlen ügyfél – értsd: az az autós, aki nem jut ki / be kényelmesen és gyorsan. Rendkívül fontos a rendszer üzembiztonsága – a sorompóktól a fizetőautomatákig –, redundanciája és a műszaki támogatás rendelkezésre állása. Fontos előre megtervezni, hogy miként lehet bejutni az adott parkolóba és hogy lehet elhagyni. Kell-e fizetési rendszert tervezni, s ha igen, milyent. Hagyományos készpénzest, vegyest, vagy csak bankkártyásat, mely utóbbi egyre népszerűbb, hiszen nincs készpénzkezelési „sokk” a parkolót üzemeltető részéről. Lesznek-e rendezvények, hiszen megoldható, hogy egy adott rendezvény idején a résztvevő előre kifizessen X órát, megelőzve a rendezvényt követő sorban állást. A torlódás érzékelési funkció lehetővé teszi, hogy a fizetést követően ketyegésnek induló kihajtási türelmi idő kitolódjon, amennyiben a rendszer „dugó” lehetséges kialakulását érzékeli. Márk még jó pár opciós lehetőséget és technológiai „titkot” felsorolt. Az utóbbiak tekintetében a járdaszigetek alkalmazásától, a „mire figyeljünk oda a kábelezésnél” jellegű kérdéskörig bezáróan. A jövőt tekintve a tőlünk nyugatabbra már gőzerővel terjedő rendszám alapú fizetési megoldásokra (és ezek GDPR problematikájára) hívta fel a figyelmet. Még a jövőbe tekintés keretében a mesterséges intelligencia alapú megoldások várható térnyerését emelte ki, melyeknek köszönhetően hatékonyabb parkolókihasználást és ügyfélkiszolgálást (pl. automatikus parkolóhelyhez irányítás) lehet majd megvalósítani. Kifejtette, hogy egy helyesen kiválasztott, kiépített és beállított parkolási rendszer szervesen hozzá kell járuljon az adott parkolóterületet igénybe vevő járművezetők „vásárlási élményéhez”.

Kicsi a bors, de Milesight!

Lyndon Lin (Milesight – K+F manager)

Lyndon Lin (Milesight – K+F manager)

Történelmi eseménynek tekinthető, hogy a Milesight Kínából az előadás hajnalán érkezett képviselője adott elő az LDSZ Kft. szimpóziumán. A Milesight az a CCTV gyártó, aki első sorban termékei kiemelkedő képességeire, könnyed telepíthetőségére és egyszerű használhatóságára helyezi a hangsúlyt. Másod sorban a designt helyezi előtérbe. A marketing csak ez után következik a sorban.

Lyndon Lin (Milesight – K+F manager) a Milesight újdonságait ecsetelve megemlítette a bővülő és jellemzőkben (pl. IP67/IK10 védelem), képességekben (hőtérkép, szoftveres mozgó objektum követés) gazdagodó panoráma családot, kiemelve a tavalyi év „sztár” termékét, a már 180°-os 4K képalkotásra képes mini csőkamerájukat.

A szintén bővülő rendszámfelismerő kameracsalád kapcsán kifejtette a kapcsolódó, pontos felismerést segítő funkciókat – mint pl. a P-Iris, 3. generációs Super WDR, HLC (fényforrás kompenzáció), elmosodás kompenzáció –, valamint a rendszámfelismerésre épülő hardveres funkciókat (pl. sorompókezelés). A MileSight rendszám felismerő kamerái alapvetően „multifunkciós” (többfelhasználású) eszközök maradtak. A közeljövő fejlesztései között szerepel a rendszámfelismerés CMS-be integrálása.

Végül, de nem utolsó sorban a Milesight folyamatosan bővülő IoT családja került terítékre. A család sajátossága, hogy egy adott, LoRa kommunikációra képes Mini PTZ kamerához számos (hőmérséklet / páratartalom / gáz és füst/ vízmagasság / szélerősség, stb.) érzékelő csatlakoztatható, ezzel tágítva a CCTV funkcionalitását. A cég már rendelkezik olyan levegőminőség érzékelővel (a szimpózium idején megtekinthető volt), mely saját LoRa adóval rendelkezett és akár 1 km távolságra is képes továbbítani a mérési eredményeit. Az érzékelőkről beérkező adatok megjeleníthetők a kamera képén, illetve riasztási események generálhatók a segítségükkel, támogatandó (pl.) az tűzesetek és váratlan áradások korai jelzését.

Lehet egy arcdetektálással több?

Szatori Tamás (LDSZ Kft – főmérnök)

Szatori Tamás (LDSZ Kft – főmérnök)

Szatori Tamás (LDSZ Kft – főmérnök) az IdentiVision újdonságaival ismertette meg a szimpózium résztvevőit. Előadásában kiemelte a család első sorban XVI, valamint IP tagjaiban megjelenő emberalak és arcdetektáló funkciók megjelenését, melyek új szintre emelik az IdentiVision videotartalom-elemző funkcionalitását. Hangsúlyozta, hogy az arcdetektálás nem azonos a személyazonosításra alkalmas arcfelismeréssel, de hatása erőteljes lehet a rögzített tartalom szűrésének hatékonyságára. Az IdentiVision XPoE termékcsaládjáról megemlítette, hogy az XPoE képes kamerák és rögzítők segítségével akár 200 méteres távolság is áthidalható, mindössze egyetlen UTP kábel segítségével, egyidejűleg megoldva a jelátvitelt, távvezérlést és tápellátást. A márka új IP CCTV kameráinak (pl.: IIP-L3205FA ECO) tulajdonságai közül külön érdemes kiemelni a 0.0001 Lux fényérzékenységet, valamint a már említett arc- és emberalak detektálást. Zárszóként az előadó megemlítette, hogy a LAN kimenettel rendelkező, új IdentiVision termékek már – a megnövelt IT biztonságot szem előtt tartva – kötelezővé teszik első bekapcsolás során egy biztonságos jelszó megadását, eliminálva ezzel a felhasználói figyelmetlenség nem kívánt következményeit.

Szabó László - az LDSZ egyik alapítója – Szabó Edinával és Péterrel, a következő generációval.

Szabó László – az LDSZ egyik alapítója – Szabó Edinával és Péterrel, a következő generációval.