Célegyenesben az új drónszabályozás. A pozitívumok és néhány kérdés

A drónok hobbi és professzionális  szintű alkalmazása hazánkban is szinte robbanásszerű fejlődést mutat,  így már időszerű volt a  röptetés szabályozás törvényi hátterének kidolgozása. Végre tavaly december közepén megszületett a magyar szabályozást előkészítő, várva várt javaslatcsomag is. „Csemegézzünk” egy kicsit belőle.Célegyenesben az új drónszabályozás. A pozitívumok és néhány kérdés Forrás: mno.hu

A pilóta nélküli légi járművek repülésére vonatkozó jogszabály szakmai előkészítését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkársága készítette.

Drón kategóriák súly alapján

A tervezet  – szándékai szerint – átlátható és kiszámítható szabályozásra tesz javaslatot, amely súlyuk alapján kategóriákba sorolja a drónokat, általános jelleggel meghatározza használatuk alapvető feltételeit, az egyes kategóriákhoz kapcsolódóan pedig további részletes szabályokat tartalmaz, pl. felelősségbiztosítás meglétét követeli meg.  Az előírások a drónokat használó személyekre vonatkozó elvárásokat is rögzítenek. A javasolt rendelkezések egyúttal segíteni kívánják, az iparági kutatás-fejlesztést, és igen fontos szempontként  védelmet nyújtanak az eszközöket nem használók számára a személyek, épületek és területek megközelíthetőségére vonatkozó előírásokkal.

Kolbert András (Index) érdekes cikkben elemzi a tervezet pozitívumait és nem kevés kérdőjelét.

A tervezet a 250 grammnál könnyebb játék kategórián túl, a fentiek szerint három kategóriába sorolja a drónokat.

  • I. a 2 kilogramm alatti,

  • II. a 2 és 25 kilogramm közötti

  • III. a 25 kilogramm feletti

(A drónok többsége közismerten az I. és II. –es kategóriába tartozik)

„ Magassági” fékek

Az I-es kategóriával csak maximum 50 méter magasságig engedélyezik a repülést, a II – el 50 méter felett is lehet repülni persze ez megtehető az az I-es kategória eszközeivel is (hiszen arra is vastagon alkalmasak), csakhogy ebben az esetben jóval szigorúbbak a használati szabályok, úgy egyébként a költségek vonatkozásában is .A  hazai professzionálisabb alkalmazók többsége a II-.es kategóriába tartozik.

Jogosítványok

Az  I-es kategóriánál  elég, ha valaki regisztrálja a drónját a neten, a kapott rendszámot felteszi az eszközre, illetve elvégez egy netes tanfolyamot.  A  II-es kategóriánál már egy alaposabb  képzés van előírva  illetve számos  plusz műszaki feltételnek kell megfelelni, hal nem egy előre kijelölt drónrepülőtéren reptetjük a drónt.
Célegyenesben az új drónszabályozás. A pozitívumok és néhány kérdés Forrás: mno.hu

Mobilos alkalmazás a légtérhasználatra

A tervezet szigorúan kívánja szabályozni a veszélyes környezetben (pl. repterek légterében) történő reptetéseket, illetve áttekinthetővé kívánja tenni az éppen aktuális drónos légtérhasználatot. A tervezet szerint  lesz egy mobilos alkalmazás, ami mutatja, hogy hol vannak az eleve lezárt, illetve az átmenetileg valamiért letiltott területek, és ezen keresztül jelenthetné be mindenki, hogy épp hol készül reptetni.   Így áttekinthetőbb  és minden bizonnyal biztonsági szempontból is megnyugtatóbb lehetne a drónröptetés.

Felelősségbiztosítás

Kategóriáktól függően 3-10 millió forintos összeghatárig védő felelősségbiztosítás lenne kötelező, ez elfogadható terhet jelentene a  2-300 ezer forint környékéről induló drónok gazdáinak,  garantálva a megnyugtató kárrendezések lehetőségét.

A dilemma

Ami persze dilemma (sok egyéb mellett):  úgy tűnik,  annak aki legálisan 50 méter felett kíván majd reptetni (márpedig ez jelenleg is tömegével folyik az I. kategória drónjaival), annak igencsak fel kell kötnie a „textilt”. Továbbá kérdés, hogy az ebből a szempontból igencsak szigorúnak ígérkező jogszabályt vajon hogyan lehet majd következetesen betartatni.

A téma részletesebben:
http://index.hu/tech/2017/01/05/gumiszabaly_rondit_bele_a_drontervezetbe/

Forrás: Kolbert András (index)

Kapcsolódó cikkek:
Drón használat – szabályozási kérdések I.
Drón észlelés és elhárítás konferencia Miskolcon. Avagy a drónok már a „spájzban vannak”…
Növekvő igény a Drónok detektálására