Csiribí-csiribá… 960H!

A címtől eltérően semmilyen varázslat nincs a témában, viszont a félreértések elkerülése érdekében elérkezett az idő, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba.

Kezdjük talán azzal, hogy első hallásra – esetleg látásra –, ha adatlapon látják ezt a 960H megjelölést – főleg a középkorú esetleg idősebb korosztályt képviselő szakemberek –, akkor könnyen gondolhatnak 960 órás képrögzítő videomagnóra, és talán igazuk is van, mert félrevezetőnek, félreérthetőnek tűnik. Főleg azok számára az, akik nem most kezdték a szakmát, hiszen amikor még VHS alapú speciális képrögzítőkre (time-lapse videomagnókra) rögzítettük a kamerák képeit, akkor létezett olyan videomagnó, amely egy kazettára 960 órás felvételt készített, magyarul egy kicsivel több, mint egy hónapot.

Mielőtt még bárki azt gondolná, hogy na, ez aztán a 2013-as év újdonsága volt, azt sajnos el kell szomorítanom – mivel újdonságtartalma mindössze a képrögzítők terén mutatkozik –, mert a kameráknál ez még mindig a 2009-ben bevezetett Sony Effio termékekhez kapcsolódik, illetve odáig vezethető vissza. Így a kamerák esetén semmi újdonság nincs, hacsak az nem, hogy már „lejárt” a Sony Effio marketingszlogen és -stratégia. Kellett valami új, ami jól hangzik, ami eltér a konkurens termékektől, ami jól mutat az adatlapokon termékismertetőkön, és ami nem utolsó sorban elég ismeretlen, tehát misztifikálható, hiszen ez a marketing egyik legfontosabb eszköze.

Kamerák

Mostantól a kamerák, már nem Sony Effio, hanem 960H technológiájúak, persze eddig is azok voltak, főleg ha a Sony Effio digitális képfeldolgozó (DSP) elektronikához, a gyártó által ajánlott és gyártott 976 × 582 effektív pixelből álló CCD képalkotó elemet használták. Ezek a Sony Effio DSP-t és a felbontásáról elnevezett 960H – amelyből a „H” jelenti azt, hogy horizontális, azaz vízszintes – típusú CCD-t tartalmazó kamerákkal a gyártók megalkották a 650 TV-sor feletti képfelbontást. Pontosabban a felbontás a kezdetben csak 650 TV-sor volt, de valamikor a múlt év tavasza környékén a Sony továbbfejlesztette ezeket a chipeket, így ezután a képfelbontás már 700 TV-sorra nőtt. Ezekkel a chipekkel szerelt Provision-ISR kamerák voltak a gyártó legnépszerűbb típusai a tavalyi és az azelőtti évben, amelyeket MASCO Kft. forgalmaz, amióta megjelentek a hazai kínálatban. Sőt igazából a Sony Effio család a kamerák tudása, minősége, megbízhatósága, valamint nem utolsósorban kiváló ár-érték aránya miatt továbbra is az egyik legsikeresebb típussorozat, amelyben egyaránt megtalálható az összes feladatra legalkalmasabb kamera, legyen az beltéri, kültéri, inframegvilágítós cső és dome kivitelű, valamint a vandálbiztos dome, esetleg valami rejtett kivitelű vagy akár a hagyományos boxkamera is.

Képalkotók

A fejlődés nem állt meg a konkurens képalkotóelem-gyártóknál sem, így már megjelentek a 960H felbontással rendelkező nem csak CCD, hanem már CMOS képalkotó elemek is. Sőt a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően, piacra kerültek az 1,3 Megapixel felbontású CMOS képalkotó elemmel rendelkező analóg kamerák egyaránt, amelyek analóg vízszintes képfelbontása eléri vagy akár meg is haladja a 850 TV-sort. Sajnos a digitális képrögzítőknél ugyanakkor még némi fejlődésre lenne szükség, hogy valóban ezt a képfelbontást tudják eltárolni.

 A tavalyi év végére robbant – talán nem túlzás ez a kifejezés – a piacra a Provision-ISR EcoSight sorozatnévvel ellátott igen csak pénztárcakímélő kameracsaládja. Ezek már CMOS képalkotóval szerelt típusok, viszont felbontásban mégis elérik a 650 TV-sort, habár a képalkotók tényleges felbontása csak 756 × 504 képpont, azaz 760H. Ezzel egy csapásra megváltoztak az alsó kategóriában nem csak a hazai, hanem más európai erőviszonyok is. Kiváló áron, jó minőségű, megbízható kamerák nem igen találhatók az olcsó, itthon csak márkanévként létező, nem valódi gyártók kínálatában. A magyar vásárlók is gyorsan megismerhették ennek előnyét, mivel valódi gyártói marketing- és technikai támogatással a MASCO Kft. látja el a Provision-ISR termékek kizárólagos hazai importját, disztribúcióját. A Provision-ISR gyártósorairól további kedvező árfekvésű, CMOS képalkotóval szerelt Sight típussorozat látott napvilágot. Így megjelent a ProSight sorozat részeként a 960H (976 × 496), azaz 700 TV-sor felbontású kameracsalád is. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan a MASCO Kft. polcaira kerülnek az 1,3 Megapixel (1305 × 1049) felbontású CMOS képalkotóval szerelt UltraSight kamerák, amelyek már meghaladják a 850 TV-sor analóg képfelbontást is.

Videorögzítők

Ugyanakkor a 960H technológia a DVR-eknél a 2013-as év újdonsága volt, ami az eddigi maximális D1 (704 × 576) képfelbontást növelte meg 960 × 576 pixelre, azaz 960H felbontásúra. Ezzel az alkotott kép nem lett egy csapásra 16:9 képarányú, csak kisebbek lettek képpontok, és több helyezkedik el egy sorban, javítva ezzel a vízszintes felbontást, de továbbra is megtartva a 4:3 arányú képet.

 Provision 960H

 

Érdekes észrevétel, hogy amíg bizonyos újdonságok, új technológiák megjelenése és valódi széles körben történő elterjedésük között, még a leggyorsabban fejlődő CCTV világában is, korábban akár évek teltek el, addig a 960H technológia a megjelenése után már fél évvel meghódította a teljes piacot. Így van ezzel a Provision-ISR is, mivel a tavalyi év közepe táján a teljes DVR kínálatát lecserélte és szinte kivétel nélkül az összes képrögzítőben megjelent ez a 960H rögzítési formátum és felbontás. Ezzel majdnem egyedülálló a hazai kínálatban, hiszen nemigen található már olyan Provision-ISR DVR, ami ne tudná ezt a legújabb 960H technológiát, a legkisebb 4 csatornás kiviteltől egészen a 16 csatornásig, sőt a kifejezetten egyedinek számító 24, valamit 32 videobemenetű készülékig megtalálhatja a szakember az adott feladat szempontjából legjobb megoldást.
Az egyik legsikeresebbnek – nem kizárólag az árának köszönhetően – az a 4 csatornás DVR mondható, amely ugyan alapkivitel, mégis 960H felbontásban is valósidejű képrögzítésre alkalmas minden kamerára. A sorozat tagjai között a már említett új technológiájú képfelbontást majd minden típus támogatja. Sőt a különböző több csatornás kivitelekben mindnek létezik bemenetenként valós idejű testvére egyaránt, legyen az akár 4, 8, 16, vagy 32 csatornás változat. Amivel termékei sikerességét a Provision-ISR még jobban meg tudja alapozni, az nem más, mint a kimondottan megbízható minősége, és az erre nyújtott 2 év garanciavállalás. Továbbá a gyártó termékeinek extra tulajdonságai között kiemelendő a DVR-ek HDMI monitorkimenete, valamint a szolgáltatások közül az egyik leghasznosabb funkció, a gyári DDNS-támogatás (dinamikus DNS), amelyre a leginkább nagy szükség van az ingyenes dinamikus DNS-támogatások megszűnése – illetve azok jelentősen korlátozott használhatósága -, valamint a fix IP-címek igen magas havi költsége miatt.
Mindezek és a fentiekben tárgyalt kamerafelbontások és -tulajdonságok teszik sikeressé, valamint kiemelkedővé a konkurensei közül a Provision-ISR termékeket a hazai kínálatban.

Szentandrási-Szabó Attila, MASCO Kft.

Vélemény, hozzászólás?