Tavaszi szimpózium a Bánkin 1.

 

 

2013. április 10-én rendezték a hagyományos tavaszi biztonságtechnikai szimpóziumot az az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán.

A zsúfolásig megtelt előadó teremben a hallgatóságot Dr. Horváth Sándor PhD, a kar dékánja köszöntötte. A dékán megnyitójában kiemelte az egyetemen folyó gyakorlat központú képzést, amely nem csak a tábla előtt folyó előadásokból áll, hanem jól fölszerelt laborokban is történik. Kiemelte az egyetem biztonságtudományi doktori iskoláját, amely elsősorban a biztonságtudomány területén kutató szakembereknek biztosít lehetőséget a tudományos fokozat megszerzésére, tágabb értelemben pedig hozzájárul a tudományos elit és az oktatói kar utánpótlásához.
Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozó Szakmai Kamara (SzVMSzK) elnöke megnyitójában szintén a képzés fontosságát emelte ki. Majd a Szegedi Tudományegyetem rektorát idézte, aki szerint a most végző diákok harmada 10 év múlva olyan szakmában fog dolgozni, amelyet ma még nem is létezik.

Dr. Horváth Sándor, Dr. Kovács Tibor, Német Ferenc

A szimpózium moderátora Dr. Kovács Tibor CSc/PhD, az egyetem docense volt, aki kiemelte, éppen 10. alkalom rendezik meg az eseményt

Pető RichárdVédelem a robbantások esetén

Pető Richárd, az Óbudai Egyetem PhD aspiránsa előadásában a Sűrűn lakott, forgalmas helyszínek létesítményeinek védelme robbantásos cselekmények ellen címmel tartott előadást. Robbantás során két elkövető lehet: terrorista vagy a tágabb értelemben vett „konkurencia”. A helyszín estén a „sűrűn lakott terület” meghatározásakor az éjszaka ott tartózkodók számát veszik figyelembe, a „forgalmas helyszín” pedig általában a nappali állapotra utal, ez lehet például repülőtér vagy belvárosi csomópont.
A robbantás célja többféle is lehet, de leggyakrabban a félelemkeltés és a káosz teremtése a cél. A robbantás hatásainak bemutatása – robbanási túlnyomás, rezgések, repeszhatás, hőhatás, hanghatás, gyorsulás/lassulás, mérgező gázok, porhatás – után az előadó a támadási módszereket mutatta be. Majd szólt a védelem kialakításának lehetőségeiről, amelyek lehetnek adminisztratív eszközök (beléptetés, tűzriadóterv, bombariadó terv); felderítő eszközök alkalmazása; aktív, passzív védelmi eszközök.
A védelmi stratégiák lehetnek: a biztonsági távolság kialakítása, az épület szerkezetét megerősítő eszközök és az üvegezett felületek védelme.

 

Dr. Hanka László Biometria és matematika

Dr. Hanka László PhD az Óbudai Egyetem Mechatronikai Intézetének adjunktusa Matematikai módszerek a biometriában című előadását nagy figyelemmel kísérte a hallgatóság. Egyre jobban terjed a biometrikus jellemzők alapján történő azonosítás, ezek közül is a legelterjedtebb az ujjnyomat-azonosítás, mivel könnyen hozzáférhető, viszonylag jó hatásfokkal alkalmazható és alacsony az ára. Hanka László előadásában olyan matematikai módszereket, statisztikai elemzéseket mutatott be, amelyek alkalmasak lehetnek ujjnyomat azonosításon alapuló rendszerek hatékonyságának és a megbízhatóságának növelésére.
Az azonosítás pontosságának meghatározása során több adatot is figyelni kell, ezek

  • FAR: (False Accept Rate) Téves elfogadási arány;
  • FRR: (False Reject Rate) Téves elutasítási arány;
  • FIR: (False Identification Rate) Téves azonosítási arány.

Ezen adatok nem tárgyalhatók egymástól függetlenül, még akkor sem, ha csak az egyik adat fontos az üzemeltető számára.
Hanka László előadásában a binomiális eloszlás négy alkalmazási lehetőségét mutatta be az ujjnyomat-azonosítás terén. Majd szól a Maximum Likelihood elvről, azaz a maximális valószínűség elvéről, amelyet paraméterbecslések esetén alkalmaznak, a binomiális eloszlás p paraméterének az optimális becslésére.

Frank GyörgyLövedékálló mellények

Frank György, Eur. Ing./MSc, címzetes docens, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Szakmai Kollégium elnöke előadásának témája a Lövedékálló mellényekben alkalmazható ballisztikai kerámia mikroszerkezetének elemzése volt. Tanulmányának célja felhívni a mellények vásárlóinak figyelmét arra, hogy a tenderek kiírásakor, a megrendeléshez, az átvételhez több műszaki adat megadására van szükség. Számos kutatás során tanulmányozták az aluminium-oxid bázisú kerámia anyagokat, ahol is kimutatták, hogy számszerűsíthető különbségek lehetnek az egyébként hasonló anyagok között. Frank György előadásában bemutatta, hogy a röntgen diffrakciós (XRD) technika eredményesen alkalmazható az aluminium-oxid bázisú ballisztikai kerámiák minősítéséhez is. (Kapcsolódó írásunk: Lövedékálló védőmellényekben alkalmazott ballisztikai kerámia azonosítása)

  

Malomsoki RitaSprinkler

Malomsoki Rita, okleveles biztonságtechnikai mérnök, a G4S Biztonságtechnikai Zrt., létesítményvezető-anyaggazdálkodó munkatársa A sprinkler rendszerek alkalmazása a magyar építőiparban címmel tartotta meg előadását. A hanyatló építőiparban nehéz a helyzete a biztonsági, életvédelmi rendszerek telepítőinek is. A nagyobb telepítések során nehéz megbecsülni, mekkora az az összeg, amellyel még versenyképes maradhat a telepítő, és nyereségre is szert tesz. A tervezés és az ajánlat készítése során számos buktatóval kell számolni. Ilyenek lehetnek a tervezési pontatlanságok, a hibás árajánlat-készítés és a megrendelő extra igényei. Viszont pontos felméréssel és szakszerű tervezéssel, nem lesznek rejtett költségek, jelentősen csökken az utólagos pótmunka lehetősége.

 

Folytatjuk 

 

English

Richárd Pető: Protecting Densely Populated and Crowded Places against Explosion Acts

The institutions that analyze terrorism have shown that the most common targets are public buildings and properties for explosive events. Crowded streets, shopping centers and other buildings present a high risk and vulnerability where large number of people stays or travels through in a short time may fall victim to one of the explosion acts.
The aim of the presentation is to represent protecting possibilities against blast acts considered from the point of view of security engineers. Along with that, modern design technologies and dominating ergonomic requirements have also been considered.

László Hanka: Mathematical Methods in Biometrics
The recognition of persons on the basis of biometric features has received increasing attention in recent years. Many biometric features can be distinguished, but for several reasons, fingerprint is considered one of the most practical of them. Fingerprints are easily accessible, provide acceptable performance, and one more reason is the relative low price of fingerprint sensors. Whereas a lot of commercial systems for fingerprint recognition exist, the large number of publications on this subject shows the need for further research to improve reliability and performance of these systems. In this presentation some mathematical methods will be demonstrated that could be suitable for improving reliability and performance of these systems.

György Frank: Microstructural Analysis of Aluminium-Oxide Based Ballistic Ceramics Used in Body Armours
Several studies have hitherto been written on aluminium-oxide based ballistic ceramics. These studies have shown that by the use of X-ray diffraction (XRD) technique many differences can be found among otherwise similar materials. This presentation demonstrates that XRD technique can be successfully used for classification of aluminium-oxide based ballistic ceramics as well.

Rita Malomsoki: The Application of Sprinkler System in the Hungarian Construction Industry
Due to the country’s economic states, the construction industry has been declining. The installation of life protecting appliances and equipment is still inevitable. It is difficult to estimate cost-effectiveness in case of major construction, to adjust the offer in order to remain both competitive and profitable. Nevertheless the using of the life save support is still important. In the big investments it is hard to judge that investment where we could still give a competitive bid and how can we still get a gain as well. The number of pitfalls is high. We must also face the consequences of inaccurate planning and the unexpected situations. During my presentation I am going to demonstrate a major investment that could overcome such negative circumstances.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?