Több mint egy arc, avagy arcfelismerés a videó megfigyelésben

Az arcfelismerő megoldások már nem csak korszerű alkalmazások a magas biztonsági szintű helyszíneken, mint pl. a reptereken és kormányzati épületeknél, de újabb üzleti lehetőségeket kínálnak, hiszen további vásárlói igényeket generál, legyen az fejlett üzleti intelligencia egy kereskedelmi egységbe, vagy valamilyen VIP szolgáltatás egy kaszinó számára stb. Nagy felbontású hálózati kamerák és a fejlett technológiák és kifejlesztett kereskedelmi szoftver applikációk együtt működőképessé és hozzáférhetővé tették az arcfelismerő rendszereket egy szélesebb közönség számára. Ne felejtsük el azt sem, hogy különféle arcfelismerő megoldásokról beszélünk, amik más-más fejlettségi szinttel bírnak. Besorolásuk a következő: arc érzékelő megoldások (face detection), arcfelismerő megoldások (face recognition) és arc azonosító megoldások (face identification).
Több mint egy arc, avagy arcfelismerés a videó megfigyelésben

Hogyan jellemezhető egy arcfelismerő rendszer?

Egy arcfelismerő rendszert lényegében egy olyan folyamatként írhatjuk le, ahol a valós idejű videóban található arcok összehasonlításra kerülnek a korábban rögzített arcképek adatbázisával. Az adatbázisban gyűjtött arcokat két különböző kategóriába sorolhatjuk. Készíthetünk egy ún. fehér listát, amiben azokat a személyeket listázzuk, akik egy adott helyre beléphetnek. Ezek lehetnek alkalmazottak, látogatók, vagy VIP ügyfelek, stb. A fekete lista, vagy más néven megfigyelési lista, viszont már olyan személyeket tartalmaz, akik ilyen vagy olyan okból nem szívesen látottak, vagy kitiltottak. Az arcfelismerést nyomozati célokra is felhasználhatjuk, amikor a rögzített anyagban keresünk, ilyenkor nem szükséges kizárólag élő videóból keresgélni.

Több mint egy arc, avagy arcfelismerés a videó megfigyelésben

Az arcfelismerés tökéletes kiegészítése egy meglévő megfigyelő rendszernek, ami mind a biztonsági szakembereknek, mind a vásárlóknak fontos információkat nyújthat valós időben, de erre még később kitérünk.

A rendszert alkotó elemek

Egy arcfelismerő rendszer összetevői: hálózati kamera, valamilyen arcfelismerő szoftver, egy PC vagy szerver, és a legtöbb esetben, de nagyobb telepítéseknél mindenképp, egy videokezelő szoftver  (VMS). Ezek a megoldások általában egyszerűen integrálhatók beléptető rendszerekkel, vagy harmadik fél technológiáival

Alkalmazási lehetőségek

Az egyszerűség kedvéért különböztessünk meg két fő alkalmazási területet: biztonságtechnika és más továbbfejlesztett üzleti lehetőségek. Nézzük meg a két területet egy kicsit közelebbről:

Arcfelismerés a biztonságtechnikában:
  • Beléptető rendszer.  Olyan arcfelismerő megoldások, amelyeket integrálnak egy beléptető rendszerbe, ezáltal az automatizált beléptetés biztonságosabbá és megbízhatóbbá válik és elkerülhetjük, hogy egy-egy belépési pontnál feltorlódjanak az emberek, dugók alakuljanak ki.
  • Kőrözött személyek felismerése. Azáltal, hogy a megfigyelő kamerából érkező élő képeket egy megfigyelési,vagy fekete listában található személyekkel vetjük össze, megkönnyíthetjük a biztonsági személyzet dolgát és segíthetjük mindennapi munkájukat automatizált riasztások használatával. Ilyenkor a rendszer csak akkor élesít riasztást, ha egyezést talál az élő képen lévő személy és az adatbázisban elmentett kép között.
  • Segítség nyomozásban. Arcfelismeréssel elemezhetjük a biztonsági kamerák által rögzített videóklippeket, ezáltal felgyorsíthatjuk a nyomozást.
Egyéb üzleti lehetőségek:
  • VIP azonosítás. Kezeljük kiemelten a VIP vendégeket! Automatikus értesítést kapunk a rendszertől, amennyiben különleges vendég lép egy adott helyszínre, vagy látogat el hozzánk. Ebben az esetben a fehér listában lévő adatbázisból kerül egy személy azonosításra.
  • Üzleti intelligencia. Más rendszerekkel történő integráció, mint például CRM rendszerek, olyan értékes információhoz segítenek hozzá, mint a vevőkörünk demográfiája és vásárlási szokásai. Ezekkel az információkkal optimalizálhatjuk az üzleti folyamatainkat és raktározási terveinket.
  • Marketing.  Az analitikus technológiák olyan azonosító jegyeket is felismernek, mint kor és nem, ezzel automatikusan, személyre szabott reklám – marketing üzenetek lehetőségét kínálja egy publikus monitoron, amit a célszemély maga előtt lát.

Forrás: Axis Communications AB.

Fordította: Aspectis Kft.

kapcsolódó cikkek:

Intelligens kamerák: a videó analitika ereje

H.265 HEVC a kapuk előtt… avagy, „Drágám, a videók megint összementek!”

SHARPDOME a PTZ technológia legújabb vívmánya Éles képek, minden szinten!

Hozzászólások