IoT és biztonságtechnika Egy misztikus fogalom hétköznapi megoldásai

Az előző cikkemben az IoT alapjait pedzegettem. Jelen néhány sor hivatott arra rávilágítani, hogy mennyire itt van már az IoT a biztonságtechnika mindennapjaiban, és mennyire nem használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket. Bocsássák meg nekem, hogy, az LDSZ Kft. kínálatát veszem alapul, de minden szentnek maga felé hajlik a keze, ráadásul itt vannak a kezem ügyében.

Kreativitás mindenek felett

Nem is tudom, hogy az egyszerűbb, vagy a bonyolultabb oldal felől közelítem meg a kérdést, ha azt mondom, hogy egy jól kiválasztott eszközzel (kommunikátor) szinte valamennyi – megfelelő kommunikációs felülettel rendelkező – elektronikus eszközt „IoT-síteni” lehet.

Példának okáért a TELL PAGER 7 3G segítségével (ha van mobil internetünk) már több eszközt (például háztartási gépet, ipari és mezőgazdasági készülékek, mérőórák, pénztárgépek, stb.) is bevonhatunk az IoT-ba és az interneten keresztül is elérhetővé tehetünk úgy, hogy képesek legyenek egymással (akár önállóan) is kommunikálni.

Forrás: LDSZ Kft

Forrás: LDSZ Kft

A bonyolultabb megoldásokat a következő cikkre hagyva, az említett TELL eszköz képes az ONVIF képes IP CCTV kamerák kezelésére, képanyagának rögzítésére, továbbítására a megfelelő applikációval ellátott mobil eszköz (okostelefon, táblagép) felé. Egy keveset még a TELL-nél maradva, személyes kedvencem a GATE CONTROL PRO család, mellyel egy olyan „buta” eszközt, mint egy garázskapu, IoT eszközzé varázsolhatunk, miközben a – logikusan – a GATE CONTROL PRO már magában egy IoT készülék.

Kreativitásunknak ne szabjon határt az, hogy a kezünkben lévő eszköz egy riasztóközpont. Csak a példa kedvéért citálom most a vezetéknélküli, integrált GPRS modullal rendelkező iQAlarmot. Egy ilyen riasztóközponttal – ha megvan az adatforgalomhoz szükséges SIM kártyánk, és azt be is üzemeltük; valamint a szükséges app-ot telepítettük mobilinternetre képes okos-készülékünkre – meglepően sok eszközt (fűtés, világítás, kert- és garázskapu, elektromos zárak, stb.) érhetünk el/vezérelhetünk otthonunkban (esetleg kisebb irodákban, kereskedelmi egységekben). Határt tényleg csak a képzeletünk szabhat.

Ha már szeretnénk áttérni a hagyományos IoT területére, akkor elsőként (mint érdekességet) meg kell említeni, hogy akár egy olyan „szürke” területen, mint az őrjáratellenőrzés, léteznek már IoT eszközök. A MemoStang (EL04MB) iCHECKPOINT ellenőrzőpontja pont ilyen eszköz. Az iCHECKPOINT nem elég, hogy ellátja az őrjáratellenőrzési funkciókat, de a hozzárendelt IP kamera segítségével képes videoverifikációra, azaz rögzített eseményekhez képanyagot fűz, melyet hálózaton (GPRS/LAN) elküld a rendszer szervere felé. A feldolgozott adatokat a felhasználók saját készülékükön (PC, tablet, okos telefon stb.), azok internetes böngészőjével jeleníthetik meg.

Forrás: LDSZ Kft

Forrás: LDSZ Kft

Talán nem titok, de a biztonságtechnikai IoT eszközök „virágos rétjét” rejti a CCTV dzsungel. Ha a keretekkel kezdjük, akkor önmagában egy VMS (video-rendszermenedzsment szoftver) nem IoT eszköz. Persze, amint feldobjuk egy „vasra”, abban a pillanatban IoT- eszközzé avanzsál. Ami még ennél is fontosabb, egy IoT keretrendszert hoz létre. Természetesen, az ide passzoló IP kamerákat (plusz DVR-/NVR-/ZVR-eket) önmagukban ide sorolhatjuk, de pl. egy „szimpla” riasztó, vagy kerítésvédelmi rendszert már nem feltétlenül. Mindezeket az adott VMS kezelheti, biztosítja az egymás közti kommunikációt úgy, hogy az eredeti (az egyes termékeket jellemző) rész-funkciót meghaladó szolgáltatásegyüttest alakít ki. Akkor még nem is beszéltünk arról, hogy megfelelő IP kommunikátorok rendszerbe illesztésével egy VMS (pl Cathexis) funkcióját is kiterjeszthetjük az okos-otthon/épület irányába.

Röviden, azt, hogy mit tekintünk IoT megoldásnak, amit alakítunk azzá, az (bizonyos határokon belül) tőlünk, szakmai tudásunktól, kreativitásunktól függ. Mindenkit csak bátorítani tudok, hogyha van egy megrendelői igény, nyugodtan engedje szabadjára az (IoT-) fantáziáját, biztosan megtalálja a megoldást. Mindazonáltal visszautalnék az előző cikkemre: ez biztonságtechnika, így a megoldásnak is biztonságosnak kell lennie, IT szempontból is!

Szabó László
LDSZ Kft.

Kapcsolódó cikk: