Veszélyben az atomerőművek?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésén Jan Eliasson főtitkárhelyettes arról beszélt, hogy egyre nagyobb sansza van annak, hogy illetéktelen kezekbe kerülhetnek tömegpusztító fegyverek és ehhez  ma már sajnos rendelkezésre áll a beszerzési, finanszírozási, de a technológiai háttér is.

Veszélyben az atomerőművek? Forrás: pestisracok.hu
Számos területen  sajnos reális a veszély, így akár atomlétesítmények vezérlőrendszere ellen is  hajthatnak végre hackertámadást, nukleáris balesetet okozva. Jogos aggodalomra adnak okot azok a radioaktív készletek, amelyekből már akár atombomba is készíthető, és kívül állnak a nemzetközi szabályozás hatáskörén. A kártékony ismeretek online terjedése okán  a korábbinál egyszerűbbé vált a biológiai fegyverek készítése is. Komoly veszélyként nevezte meg (számos hasznos alkalmazásuk mellett) a  3D technika és a drónok térhódítását, mint olyan eszközöket amelyekkel precízen bemérhetők a célpontok és pontosan végrehajthatóak a támadások.

A BT nyitott ülésén a résztvevők arra a kérdésre összpontosítottak, hogy miként lehetne megelőzni a tömegpusztító fegyverek avatatlan kezekbe kerülését. Az összejövetelen egyhangúlag fogadtak el egy határozatot, amelynek célja, hogy megerősítse a tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos óvintézkedéseket figyelő bizottság munkáját.

„A nemzetközi közösségnek szilárd védelemre van szüksége, ha lépést akar tartani ezzel az iszonyatos tempójú technológiai fejlődéssel – tette hozzá. “A visszaélés a tömegpusztító fegyverekkel hosszú távú kihívás marad, amely hosszú távú válaszokat kíván” – összegezte mondanivalóját Jan Eliasson.

(Jogos-e a félelmünk, vajon tényleg csak idő kérdése egy olyan volumenű támadás, ami aztán gyorsan felrázza a világ közvéleményét és kormányait és végre koordinált cselekvésre sarkalja? Sajnos a tendenciák ebbe az irányba mutatnak. Legrosszabb álmainkban sem gondoltuk, hogy a 21. század elejére felhalmozódott „gyűlölet tőke”, a világ fejlettebb részeibe egyre nagyobb létszámba és szervezettségbe visszaszivárgó terrorista csoportok ( az IS. felszámolása következményeként), a jóléti különbségek okán felhalmozódó társadalmi egyenlőtlenségek és elégedetlenség, ekkora tényleges fenyegetést jelentenek. Tudva persze sajnos azt is, hogy az ártó szándékokat cselekvésbe csatornázó tőke és szürkeállomány is rendelkezésre áll. A szerk.)

Kapcsolódó cikkek:
Terrorizmus és biztonságvédelem. Van e reális veszély?
Európai terrorveszély térkép
Kritikus infrastruktúra védelme

Hozzászólások