3 olyan biztonsági technológia, amely direkt segítséget nyújthat az egészségügyi személyzet számára

Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala adatai szerint 2018-ban az egészségügyi dolgozókkal szembeni, nem halálos kimenetelű munkahelyi erőszak előfordulási aránya 10,4 volt 10 000 dolgozóra vetítve, ami a 2011-es, 10 000 főre vetített 6,4 arányhoz képest. Vélhető, hogy a járvány tovább ront ezen a helyzeten.

Forrás: blikk.hu

A témában itthoni felmérést mi nem ismerünk, viszont nyilvánvaló, hogy a kórházba és ezen belül sürgősségi ellátásra szorulók számának ismételt exponenciális növekedése itthon is felvet ilyen problémákat. A növekvő számú, egyre türelmetlenebb ellátásra szoruló beteg, és az ezek korrekt ellátására már csak korlátozottan képes, adott létszámú egészségügyi személyzet és infrastruktúra, melegágya lehet az erőszakos cselekményeknek. A szerk.

A felértékelődő biztonság

A szaporodó erőszakos incidensek közepette – nálunk boldogabb világokban – a kórházak nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a személyzet és a látogatók biztonságának és jólétének. Ebben a tekintetben a fizikai biztonság is sokat segíthet. Az alábbiakban mutat be ezek közül az asmag.com cikke néhány korszerű technológiát.

Testen hordott kamerák

A kórházak egyre gyakrabban használnak testen hordható kamerákat.”Az emberek általában sokkal kevésbé agresszívek, ha tudják, hogy rögzítik őket, és a testen viselt kamerák hatékony támogatást és bizonyítékgyűjtési lehetőséget kínálnak” – nyilatkozta Chris Allcard, a Reliance Protect Lone Worker Services igazgatója. „A videós bizonyítékok az események és panaszok megoldásában is segíthetnek a történtek pontosabb rögzítésével. Ezenkívül képesek azonosítani a működési problémákat, és dokumentumokat szolgáltatni a szakmai kötelességszegéssel kapcsolatos állítások kivizsgálásához is.”

Forrás: ltender.hu

A gyakorlati felhasználás a következő: „A műszak elején a személyzet tagja magához vesz egy kamerát, amely rádiófrekvenciás azonosító (RFID) olvasó segítségével szkenneli a személyi igazolványát. Ez összekapcsolja a kamerát a felhasználóval a munkában töltött idejére, teljes ellenőrzési lehetőséget biztosítva az alkalmazáshoz és annak felügyeletéhez. A műszak után a felhasználó egyszerűen egy töltődokkolóba helyezi a készüléket, amely automatikusan feltölti a felvételt egy informatikai hálózaton keresztül a felhőbe.”

Videóelemzés

A videóelemzés kulcsfontosságú eszköz lehet a kórházi biztonság biztosításában. Az arcfelismerés például képes azonosítani a problémás személyeket. „Az arcfelismerő eszközök képesek felismerni a visszaeső elkövetőket, és biztosítják, hogy jelenlétükre a lehető leghamarabb értesítsék a biztonságiakat és szükség esetén a rendőrséget. A felvételek utólagos áttekintése is segíthet annak megállapításában, hogy mik voltak az incidens kiváltó okai” – mondta Allcard.

Az elemzés magában foglalhatja a digitális kerítést és a lármázási zaj észlelését is. „A kórházi recepció, vagy számlázási környezet potenciális biztonsági kockázatot jelenthet, különösen akkor, ha a beteg vagy a beteg családja elégedetlen. Ezeken a területeken digitális kerítések helyezhetők el, amelyek lehetővé teszik a biztonsági személyzet számára, láthatatlan vonalak felállítását, amelyek átlépése direkt riasztásokat válthat ki.” – mondta Kyle Gordon, a Stanley Security amerikai helyszíni értékesítési alelnöke.

Hozzátette: „A biztonsági rendszerek azon túl, hogy segítik az erőszak elrettentését, vagy megelőzését, a nemkívánatos viselkedések észlelésében is segíthetnek. A videó megfigyelő technológia lehetővé teszi a létesítmények számára, hogy „digitális zónát” rajzoljanak meghatározott területek köré – például bizonyos belépési pontok közelében – és figyeljék az ott történő mozgásokat.

A nap végén az elemzés megkönnyítheti és hatékonyabbá teheti a kórházi biztonsági személyzet munkáját. “Például egy kórházban, ahol 200 kamerát telepítenek, a személyzet nem tudja egyszerre figyelni összeset, így ha egy videóeseményt azonosítanak, például egy parkolóban történő elütéses baleset esetén, megjelenik a kapcsolódó videó a történtekről, a kezelő képernyőjén, további ellenőrzés céljából. De a videó megfigyelőrendszerből gyűjtött adatok képzési eszközként is használhatók a kórházi szabályzatok, eljárások kialakítása, javítása céljából” – mondta Chris Sessa, a Salient Systems kulcsfontosságú ügyfeleinek igazgatója.

Pánik gombok

A pánikgombok különféle helyzetekben jól jöhetnek. Növelhetik a biztonsági személyzet helyzettudatát, és segíthetnek gyorsabban kezelni a kialakuló veszélyes eseményeket.

A vészhelyzetek figyelmeztetés nélkül következnek be. Ez lehet egészségügyi probléma, aktív lövöldözős helyzet, vagy más nem kívánt, vagy direkt bűnözői támadás, magatartás. A pánikgomb gyors vészhelyzeti értesítést biztosít. Mobil pánikgombok esetén, kritikus helyzet során, a személyzet megnyomja a ruháján viselt gombot, amely azonnali értesítést küld a biztonsági személyzetnek, akik aztán pontosan látva az érintett tartózkodási, gyorsan reagálhatnak.

Forrás: asmag.com

A pánikgombok integrálása más rendszerekkel, például videó megfigyeléssel és beléptető rendszerrel, tovább növelheti a kórház biztonságát. „Ideális esetben egy pánikgomb többet tesz, mint a biztonsági személyzet közvetlen riasztása. Többek között promt zárhat, vagy nyithat ajtókat, egyben gyorsan megmutathatja az eseményközeli kamerák képeit a vezérlőterem számára, . – mondta Jermaine Santoya, a Genetec ipari marketing menedzsere.

Forrás: asmag.com

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások