Új generációs SEAWING csoportvezérlő, SC-1000-MX7

Egy kerek évtized telt el azóta, hogy a SEAWING – szakítva a hagyományos, autonóm kontrollerekre épülő rendszermodellel – megjelent a piacon az intelligens központi vezérlőre alapozott SC-1000-es termékcsaláddal. Az új MX7-es központi vezérlő megnövelt sebességgel, valamint kibővített memóriával és háttértárral rendelkezik.

Forrás: Seawing

Forrás: Seawing

A kezdeti testvéri versengés – a már meglévő és sikeres SW-500 alapú rendszerrel – után fokozatosan megtalálta helyét a piacion az újszerű kialakítás. Az egyértelmű funkcionális előnyök, mint a rugalmasan kialakítható és változtatható konfigurációk, a globális anti-passback zónák használatát lehetővé tévő vezérlők közötti kommunikáció mellett, a már közepes méretű rendszereknél is érezhető költségtakarékosabb megvalósítás is segítette a széles körű elfogadást. Az elmúlt néhány évben, pedig már általánossá vált, hogy új SEAWING beléptető rendszer telepítését kizárólag SC-1000 alapon képzeli el minden érintett.

Az évek alatt a vezérlő folyamatosan tanult, fejlődött, növekedett, működése egyre komplexebb és bonyolultabb lett. Az utóbbi időben megjelenő többlet funkciók vezérlőben történő implementálására mutatkozó igényekből egy konklúziót lehetett levonni: megvalósításuk a jelenlegi csoportvezérlő hardver erőforrásainak határát feszegetik.

A fejlődésnek viszont nem lehet gátat szabni és csak úgy lehet lépéselőnybe kerülni, ha a megrendelői igényeket, a piac hangjait meghallgatjuk. A közelmúltban ezek az impulzusok egyre gyakrabban és egyre hangosabban kopogtattak az ajtón.

Így nyugodtan kijelenthetjük, hogy az új SC-1000-MX7 típusra keresztelt csoportvezérlőt a piac hívta életre. De ez esetben nem egy alapjaiban új termék születéséről beszélünk, hanem sokkal inkább az evolúció egy következő állámásáról.

Forrás: Seawing

Forrás: Seawing

SC-1000-MX7 központi vezérlő

Az MX7-es központi vezérlő megnövelt sebességgel, valamint kibővített memóriával és háttértárral rendelkezik. Az áttervezés jóvoltából kiterjesztett funkcionalitás és fokozott megbízhatóság jellemzi csökkentett energiafogyasztás mellett.

Sebesség

A vezérlőt 1GHz-es Dual Core ARM Cortex-A7 processzor működteti, amely a 200 Mhz-es segédprocesszorral kiegészítve 13-szor gyorsabb feldolgozási sebességet biztosít, mint az eddig használt processzor.

Sávszélesség

A régi vezérlő max. 100 Mbit/sec ethernet sebessége a tízszeresére növekedett, így már az 1 Gbit/sec hálózatokban is teljes értékűen használható.

Memória

A memória mérete több, mint egy nagyságrenddel nagyobb lett: az eddigi 64 Mbyte helyett immár 1 Gbyte DDR3 RAM áll rendelkezésre.

Háttértár

A 8 GB eMMC tárolási kapacitás mintegy 32-szeres növekedést jelent az eddigi lehetőségekhez képest.

Fogyasztás

A megnövekedett sebesség és tárolási kapacitás ellenére a termék fogyasztása jelentős mértékben, megközelítőleg 35%-kal csökkent.

Titkosított kommunikáció

Az MX7-es vezérlő Ethernet oldali kommunikációjában az SSL mellett már elérhető a TLS titkosítási eljárás is.

Támogathatóság

Opcionálisan rendelhető OLED kijelző segítségével az eszköz konfigurációs és státusz információi azonnal az eszközön megjeleníthetőek.

CAN hurok

A CAN buszon bekövetkező egyszeres vezetékszakadás kiküszöbölésére a kommunikációs vonalat hurok topológiában is ki lehet alakítani. Ezt nem szükséges külön engedélyezni, a vezérlő gyárilag fel van készítve a kétirányú kommunikációra.

Autonóm kialakítás

A standalone rendszerkialakítás híveinek sem kell más megoldás után nézniük, ha mindenképpen ragaszkodnak az egy átjáró egy vezérlő elvhez. A nemrégiben megjelent CAN-buszos olvasók telepítésével illetve a vezérlőn megtalálható 4db bemenet és 2db relé kimenet segítségével, költséghatékonyan, beléptető modul beépítése nélkül lehet egy átjárót kialakítani. Mindezt úgy, hogy közben a globális, területi biztonsági funkciók előnyei sem vesznek el.

Kompatibilitás

Az MX7-es központi vezérlő működését tekintve kompatibilis a régebbi típusú SC-1000-es vezérlővel. Modulválasztékban illetve szoftverből történő paraméterezésben nincs különbség. Csatlakozó kiosztásában történt kisebb változtatás, ezért régebbi vezérlő cseréje esetén erre figyelemmel kell lenni.

Végezetül tekintsük át, hogy vezérlő szinten milyen fejlesztési lehetőségeknek ad teret az új alapokra helyezett MX7-es központi vezérlő:

  • SQL Lite adatbázis kezelő rendszer alkalmazása a magasabb szintű adatbiztonságért
  • Eseménytár méretének jelentős növelése
  • Kártya adatbázis méretének kiterjesztése
  • Felhasználók egyéb adatainak tárolása, feldolgozása illetve SW-IT-401 terminálon kijelzése
  • Komplex jogosultsági mátrixok, összetett feltételrendszerek kezelése
  • Hardver szintjén történő integráció harmadik fél rendszerével
  • Vezérlők közötti kibővített inter-kommunikáció a magasabb szintű területi biztonsági funkciókhoz
  • Rendszámfelismeréshez kapcsolódó jelfeldolgozás és kiértékelés szervertől függetlenül
  • SW-IT-401 terminálként történő alkalmazása esetén további webes alkalmazások integrálása pl.: dinamikus vagy felhasználó függő munkaidő-nyilvántartási jogcímek, projekt-kód kezelés, tárgyaló foglaltság, multi-átjáró kiválasztás, közvetlen vezérlési parancsok, információ kijelzés, stb.

Valyon Gábor műszaki osztályvezető
ASSA ABLOY Opening Solutions Hungary Kft
www.seawing.hu | www.assaabloy.com

Hozzászólások