Kiberbiztonsági startupinkubátor program indul Budapesten

Új startupkeltető programot indít az OXO Labs nevű kockázatitőke-befektető cég Budapesten – derült ki a cég szerdai sajtóbeszélgetésén. Az OXO Cybersecurity Lab a kelet-közép-európai régió első kifejezetten a kiberbiztonság területére fókuszáló inkubátora.

Oszkó Péter, az OXO Labs alapítója-ügyvezetője, egyben a most elinduló kiberinkubátor üzleti mentora szerint általános startupinkubátorból rengeteg van már a magyar piacon is, ebben utolértük a nyugatot, az infrastruktúra adott ahhoz, hogy bárki segítséget kaphasson egy startup beindításához. Ők olyan szűkebb területek felé igyekeztek fordulni, ahol többlettudást tudnak nyújtani az induló projektekhez.

Oszkó PéterForrás: index.hu

Oszkó Péter
Forrás: index.hu

Olyan területek akarnak kiválasztani, amely esetében jelentős üzleti felfutás várható és a jövőben a legkeresettebb befektetési célpontok között lehet.. A kiberbiztonsági inkubátort jelentős ívű programnak tervezik – mondta el Oszkó.

A kiberbiztonsági inkubátor célja, hogy kiválasszák azokat a beérkező ötleteket, amelyek a kiberbiztonság legújabb problémáira keresnek megoldást, és amelyek egyben üzletileg is a leginkább megállják a helyüket, majd ezeket a mentorprogram során segítsék az elindulásban, illetve később akár be is fektessenek a létrejövő cégekbe.

Olyan időket élünk a kiberbiztonságon belül, ami az én lassan húsz éves praxisom alatt még soha nem volt – mondta Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági akadémiájának programigazgatója, az OXO Cybersecurity Lab programvezetője. Ezzel arra utalt, hogy több tényező is abba az irányba mutat, hogy a kiberbiztonság a közeljövő egyik legfontosabb területévé válik. Ennek szerinte több oka is van. Egyrészt Magyarországon és EU-s szinten is egyre inkább megkövetelik a jogszabályok (például a GDPR), hogy minden cég fokozottan foglalkozzon az információbiztonsággal. Másrészt egyre gyakoribban és egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak a különféle kiberbiztonsági incidensek, adatszivárgások. Harmadrészt az új technológiák miatt változóban vannak a mindennapjaink, ezért már most fel kell készülni az olyan jövőbeli információbiztonsági problémákra, amelyeket a Dolgok Internete, az Ipar 4.0, a mesterséges intelligencia elkerülhetetlenül magukkal hoznak.

Szakpolitikai indoka a program elindításának, hogy a kiberbiztonság terén ma jó eséllyel amerikai, izraeli, sőt kínai termékekkel lehet találkozni, ami Krasznay szerint az uniós és tagországi vezetőket is aggasztja, ezért elindultak a törekvések egy saját európai kiberbiztonsági ipar megteremtésére.

Az OXO Cybersecurity Lab programjába június végéig várják a jelentkezéseket, nemcsak Magyarországról, hanem az egész kelet-közép-európai régióból. A még csak ötletszintű megkeresésekre is nyitottak, de azért a kiberbiztonság különösen olyan terület, ahol fontos az előzetes tapasztalat.

Bővebben: index.hu

Hozzászólások