Működik az uniós digitális covid-igazolvány technikai rendszere

Az igazolvány bevezetését az Európai Bizottság javasolta azért, hogy az uniós polgárok a nyáron újra és biztonságosan útra kelhessenek. Az illetékes nemzeti hatóságok elektronikus formátumban vagy papíron fogják kiállítani az ingyenes, biztonságos és mindenki számára hozzáférhető igazolványt.

Forrás: hvg.hu

Forrás: hvg.hu

A dokumentum tanúsítja majd, hogy tulajdonosa:

  • megkapta a Covid19 elleni védőoltást, vagy
  • negatív koronavírusteszt-eredménnyel rendelkezik, vagy
  • már átesett a fertőzésen.

A mindössze két hónap alatt kifejlesztett és a Bizottság luxemburgi adatközpontjából üzemeltetett rendszer lehetővé teszi az összes igazolvány QR-kódjaiban található biztonsági elemek ellenőrzését. Ennek köszönhetően mind a polgárok, mind a hatóságok biztosak lehetnek az igazolványok hitelességében. Az ellenőrzéshez szükséges aláírási kulcsok tárolása tagállami szervereken történik; az uniós rendszeren keresztül a nemzeti ellenőrző alkalmazások vagy rendszerek EU-szerte hozzáférhetnek ezekhez a kulcsokhoz.

Az ellenőrzési folyamat közben nem kerül sor személyesadat-cserére, és az uniós rendszer nem is tárolja a személyes adatokat. Eddig 22 ország tesztelte sikeresen a rendszert, amelynek üzembe helyezésével lezárult az uniós szintű előkészítő munka. Bár a vonatkozó uniós rendeletet csak július 1-jétől kell majd EU-szerte alkalmazni, mindazok a tagállamok, amelyek a tesztelés végére értek, és készen állnak az igazolványok kiállítására és ellenőrzésére, önkéntes alapon már most elkezdhetik használni a rendszert. Hét tagállam – Bulgária, Dánia, Cseh-, Görög-, Horvát-, Lengyel- és Németország – döntött úgy, hogy csatlakozik a rendszerhez, és kezdte meg az első uniós igazolványok kiállítását.

Más tagállamok úgy határoztak, hogy csak akkor vezetik be az uniós digitális Covid-igazolványt, amikor az összes funkció működőképes lesz országos szinten. Így a következő napokban és hetekben egyre több ország fog csatlakozni a rendszerhez. Azoknak a tagországoknak, amelyek július 1-jén még nem állnak készen az uniós digitális covid-igazolványok kiállítására, hathetes átmeneti időszak áll a rendelkezésükre. A Bizottság a nemzeti bevezetés segítése végett referenciaszoftvereket és -alkalmazásokat is kidolgozott az igazolványok kiadásához, tárolásához és ellenőrzéséhez.

És mi? Mert erről hang nem esik kormányzati körökben, hiszen a saját igazolványunkkal igencsak problémás egyenlőre az EU bármelyik országába utazni. A szerk.

Az unios digitális Covid igazolvány részleteiről itt olvashatnak bővebben:

ec.europa.eu

Forrás: infovilag.hu

Hozzászólások