Az arcmaszk jelentős védelem a fertőzés ellen: videó

Az amerikai Mayo Clinic kutatói egy próbababa segítségével érzékeltették, milyen sokat számít, ha valakin van arcmaszk. A témáról már tavasszal is mutattunk egy felvételt, de ez még meggyőzőbb. Az arcmaszk hordásának fontosságát nem győzzük mi sem elégszer hangsúlyozni. A szerk.

A Mayo Clinic kutatóinak legfrissebb tanulmánya szerint az arcmaszk igenis döntő szerepet játszhat abban, hogy ne terjedjen a koronavírus. A szakemberek egy próbaba fejének segítségével mutatták meg, hogy mi történik, ha valaki viseli a maszkot, és mi akkor, ha nem. A fejen keresztül átvezették egy füstgép csövét majd azon kereszül indították el a “füstfelhőt” maszkkal és anélkül. A felvételek alapján igen látványos a különbség.

A szakemberek szerint az, hogy ki milyen arcmaszkot hord, különösebben nem befolyásolta a maszk hatékonyságát.

A kutatók emellett arra is kíváncsiak voltak, a távolságtartás mennyire csökkenti a fertőzés kockázatát. Ők is megállapították, amit már korábban többször lehetett hallani: minél nagyobb távolságot tart valaki a másiktól, annál kisebb az esélye annak, hogy elkapja a koronavírust. Főleg akkor, ha még arcmaszk is van rajta.

“Megállapítottuk, hogy a COVID-19-nek való kitettség kockázatának csökkentése érdekében a legfontosabb intézkedés a maszk viselése” – nyilatkozta Matthew Callstrom, Ph.D., a minnesotai Mayo Clinic radiológiai osztályának elnöke. ” Mind az eldobható papíros orvosi maszkok, mind a kétrétegű szövetmaszkok hatékonyan csökkentették a cseppek átterjedését, és nem találtunk különbséget a maszkotípusok között abban a tekintetben, hogy mennyire blokkolták viselőjük által kibocsátott aeroszol részecskéket.”

“A COVID-19 terjedésének leggyakoribb mechanizmusa az aeroszolnál nagyobb légzőcseppek révén történik, és maszkokkal könnyebben blokkolhatók” – mondja Dr. Callstrom.

A 2 mikronos részecskék egy olyan aeroszol részecskét képviselnek, amely sok koronavírus részecskét tartalmazhat. Forrás: Mayo Clinic

A 2 mikronos részecskék egy olyan aeroszol részecskét képviselnek, amely sok koronavírus részecskét tartalmazhat.
Forrás: Mayo Clinic

“A COVID-19 terjedésének leggyakoribb mechanizmusa az aeroszolnál nagyobb légzőcseppek révén történik, és maszkokkal könnyebben blokkolhatók a vírusok” – mondja Dr. Callstrom.

A kutatók emellett arra is kíváncsiak voltak, hogy a távolságtartás mennyire csökkenti a fertőzés kockázatát. Ők is megállapították, amit már korábban többször lehetett hallani: minél nagyobb távolságot tart valaki a másiktól, annál kisebb az esélye annak, hogy elkapja a koronavírust. Főleg akkor, ha még arcmaszk is van rajta.

Forrás: Mayo Clinic, hvg.hu

Hozzászólások