Az Interpol figyelmeztet a Covid oltásokat fenyegető szervezett bűnözés kockázataira

Az Interpol globális riasztást tett közzé a bűnüldöző szervek számára 194 tagállamában, figyelmeztetve, hogy fizikailag és online egyaránt készüljenek fel a Covid-19 oltásokat célzó szervezett bűnözéssel foglalkozó hálózatokra.

Forrás: interpol

Forrás: interpol

Az Interpol narancssárga közleménye felvázolja a Covid-19 és az influenza elleni oltóanyagok hamisításával, lopásával és illegális reklámozásával összefüggő lehetséges bűncselekményeket, mivel a járvány korábban nem érzékelt bűnözői aktívitást váltott ki. A figyelmeztetés olyan olyan bűncselekményeket is jelez, amelyekben az elkövetők hamis vakcinákat hirdetnek, értékesítenek, de még akár a beadásukkal is próbálkoznak.

Mivel számos Covid-19 vakcina az engedélyezés és a globális forgalmazás határához érkezett, elengedhetetlen lesz az ellátási lánc biztonságának megoldása és a hamis termékeket árusító tiltott weboldalak azonosítása.

További nélkülözhetetlen szempont jelen helyzetben a bűnüldöző szervek és az egészségügyi szabályozó testületek közötti koordináció az egyének biztonsága és a közösségek jóléte védelme érdekében.

A vakcinák a szervezett bűnözés elsődleges célpontjai

“Amíg a kormányok oltások bevezetésére készülnek, a bűnszervezetek azt tervezik, hogy beszivárognak vagy megszakítják az ellátási láncokat.” – nyilatkozta Jürgen Stock, az Interpol főtitkára. “A bűnözői hálózatok hamis weboldalakon és hamis gyógymódokon keresztül megcélozzák a gyanútlan lakosságot is, amely jelentős kockázatot jelenthetnek egészségükre.”

“Alapvető fontosságú, hogy a bűnüldöző szervek a lehető legfelkészültebbek legyenek a Covid-19 vakcinával kapcsolatos minden típusú bűncselekmény támadására, ezért az Interpol kiadta ezt a globális figyelmeztetést” – zárta beszédét Stock főtitkár.

A belátható jövőbe, a nemzetközi utazások fokozatosan visszaépülésével, nem fog csökkenni a vírustesztek jelentősége sem, aminek egyenes következménye lesz a hamis tesztek tömeges forgalmazási kísérlete is.

Online veszélyek

Az egyre növekvő számú Covid-csalás miatt az Interpol azt is tanácsolja a lakosságnak, hogy különös gondossággal járjanak el, amikor online keresnek orvosi felszereléseket vagy gyógyszereket.

A potenciálisan életveszélyes termékek megrendelésének veszélyein túl az Interpol számítástechnikai bűnözéssel foglalkozó egységének elemzése feltárta, hogy a tiltott gyógyszerek és orvostechnikai eszközök árusításával gyanúsított online gyógyszertárakhoz kapcsolódó 3000 webhely közül mintegy 1700 tartalmazott számítógépes fenyegetést, különösen az adathalászatot és a spameket.

Ezért az az Interpol körültekintő óvatosságot javasol, mivel az ajánlatok általában túl jónak tűnnek, hogy igazak legyenek. A vásárlás előtt mindig kérdezzük meg a helyi nemzeti egészségügyi hatóságokat vagy tájékozódjunk Egészségügyi Világszervezetet a Covid-19-tel kapcsolatos legfrissebb egészségügyi információíról.

Forrás: securityworldmarket

Hozzászólások