Távolságtartásra figyelmeztető nyaklánc riasztó – azért elég neccesnek tűnik

A koronavírus-járvány miatt az ajánlott távolságra figyelmeztető riasztóval szeretné felszerelni franciaországi munkatársait az Essity háztartási papírárukat gyártó és forgalmazó svéd vállalat. A nyaklánc állítólag 85 decibel hangot bocsát ki, ha valaki nem tartja a biztonságos távolságot – ez körülbelül egy fűnyíró zajának felel meg.

„Távolságtartásilag” Forrás: CorporationZ

„Távolságtartásilag”
Forrás: CorporationZ

A szakszervezetek természetesen nem támogatják a kezdeményezést, Karl Stoltz, a cég svédországi szóvivője pedig azt állítja, a rendszert egyelőre csak tesztelni fogják a francia üzemükben, írja az MTI.

Az Essitynek ebben az egységében a szakszervezetek szerint eddig egyetlen fertőződés sem történt a dolgozók között, és egyik vezetőjük, Christine Duguet ezért az egyéni szabadságjogok megsértésének tartja a nyaklánc ötletét.

A Franciaországban 2500 főt foglalkoztató svéd cég franciaországi vezetősége azonban ragaszkodik az ötlethez. „A berendezésben nincsen GPS és nem rögzít személyes adatokat” – hangsúlyozta a vezetőség, amely azt is jelezte, hogy a mosdókban, a menzán és az orvosi rendelőben nem fog működni. „Ezzel a rendszerrel a telep Covid-19-referense gyorsabban és hatékonyabban tudja majd riasztani a potenciális kontaktszemélyeket” – érvelt az Essity, és állítják, a berendezés működési feltételeit a dolgozók képviseleti szerveivel együtt határozza meg.

Forrás: MTI

Szóval a helyzet az, hogy se vége se hossza a COVID védekezést elősegítő – akár viccesnek is tűnő – innovációknak, de gondoljuk, hogy ez a megoldás azért nem számíthat világkarrierre, nem is beszélve a személyiségi jogi vonatkozásairól. A szerk.

Hozzászólások